Rostad potatis- och rabarbersallad
Alldeles strax lagar jag ugnsrostad potatis- och rabarbersallad i P4 Morgon Uppland. Visst låter det tokigt på något vis? Redan för ett år sedan höjde jag på ögonbrynen när Åsa rostade rotatis och rabarber tillsammans. En sådan där grej som egentligen är så galen att man inte kan låta det hela passera förbi utan att åtminstone ha testat. Tro det eller ej, det blir faktiskt riktigt gott med det söta, syrliga och salta tillsammans. Det salta förresten, ja vi smulade över lite fetaost och toppade med finklippt dill och gräslök. Man kan säga att sommaren fortsätter.
Ugnsrostad potatis- och rabarbersallad
med feta, gräslök och dill
1 kg små färskpotatis
1 knippe färsk lök
400 g rabarber
3 msk socker
3-4 msk rapsolja
1,5 msk flingsalt
svartpeppar
1 paket fetaost
färsk gräslök och dill
Tvätta potatisarna och koka under lock i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av. Under tiden tvätta (skala vid behov) och dela rabarbern i 0,5-1 centimeters bitar. Blanda rabarbern med socker. Lägg potatisen på plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och toppa med salt och peppar. Skala och dela löken i kvartar, lägg även dessa på plåten tillsammans med rabarbern. Rosta i ugn 225 grader i ca 15 min. Smula över fetaosten och klipp över generöst med gräslök och dill. Servera salladen som den är eller kanske som tillbehör till grillat.
Publicerad i Miss Meisters mat, porslin, rabarber, radiomat, salladsvariant | Kommentarer (22) Skriv ut inlägg22 kommentarer till “Rostad potatis- och rabarbersallad”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Oj vad gott!
Det där måste jag testa!
Kul att du ”vågade” ;) Men jag är mest nyfiken på radiokillen som pratade med mat i munnen. Fick aldrig kläm på om han tyckte det var gott eller ej.
Kanske få rabarber i maten renässans nu efter mitt lite mindre spridda försök förra året ;)
Låter riktigt spännande och jag tror att jag skulle gilla det massor!
Anna: Ja, annorlunda men gott!
Frida: Ja gör det vetja!
Åsa: Haha, jag tror faktiskt att han tyckte att det var gott. Han lassade på två tallrikar och tog med sig när han lämnade köket. Kul att du lyssnade och tack för ett kul recept! <3
Katarina: :-)
Spännande! Jag brukar ha äpple eller nektarin i potatissallad så jag kan tänka mig att det blir gott med sötsyrlig rabarber.
Jaha. Ännu ett måste-testa-recept :) Jag provade ju matjes-röra med rabarber förra året och det här låter minst lika gott.
Låter som en fantastisk kombination, undrar om man skulle kunna få in lite sparris i det där också? Blir att sätta en rosé på kylning och testa. Tack för bra tips, mycket läsvärd blogg och alltid lika inspirerande podcast.
Jag kommer ihåg att jag blev nyfiken när Åsa lade ut receptet – men har inte testat det. Just nu har jag ett gäng rabarber hemma, så det skulle passa. Men de kan förstås också bli till en paj….Trevlig helg!
Men hur gott såg inte det ut!
Hoppas det gick bra för er idag!
Wow! Låter ju förbaskat gott! Sött, salt, surt och gott på en och samma gång! MÅSTE TESTA!!!
Vilken spännande kombination! Älskar att få tips på ”nya” och roliga rätter!
Tack , det var gott!
Fröken Dill: Gott!
Ansibecki: Matjes och rabarber, oj, hur är det?
Linus: Sparris till låter mycket gott! Tack för fint beröm! :-)
Nässelblom: Ja, rabarberpaj är svårt att motstå.
Emmy: :-) Tack!
Sofie: :-)
Mamman: Ja tack för all god mat igår, toppengott! Önskar jag tagit matlåda! <3
Helt galet men som du skriver – man bara måste ju testa en sån sak! :D
Sara: Ja!
Förvånad, fungerar, (även med finstrimlad gammellök.)
Tom mina 90-åriga föräldrar åt godkänd portion av min variant.
Örjan: Vad härligt att höra! Och ja, visst blir man förvånad! :-)
Wow, vilken fin blogg! Riktigt bra bilder tar du också ser jag! Själv försöker jag inrikta mig på vilt bär och svamp på min blogg. Här kommer jag kolla ofta efter inspiration!
Viktor: Tack, vilka fina ord! Välkommen tillbaka vetja! :-)
Provade igår. Med tanke på den ovanliga kombinationen så tänkte jag att antingen blir det en flopp eller en hit. Är mycket nöjd över att det blev det sistnämnda! :D
Tror att fetaosten var pricken över i.
Anki: Hurra! Kul att ni gillade! Tror precis som du säger, antingen gillar man eller så inte alls.