Rostad potatis- och rabarbersallad

den 23 maj 2013, kl 07:15

Alldeles strax lagar jag ugnsrostad potatis- och rabarbersallad i P4 Morgon Uppland. Visst låter det tokigt på något vis? Redan för ett år sedan höjde jag på ögonbrynen när Åsa rostade rotatis och rabarber tillsammans. En sådan där grej som egentligen är så galen att man inte kan låta det hela passera förbi utan att åtminstone ha testat. Tro det eller ej, det blir faktiskt riktigt gott med det söta, syrliga och salta tillsammans. Det salta förresten, ja vi smulade över lite fetaost och toppade med finklippt dill och gräslök. Man kan säga att sommaren fortsätter.

Ugnsrostad potatis- och rabarbersallad
med feta, gräslök och dill
1 kg små färskpotatis
1 knippe färsk lök
400 g rabarber
3 msk socker
3-4 msk rapsolja
1,5 msk flingsalt
svartpeppar
1 paket fetaost
färsk gräslök och dill

Tvätta potatisarna och koka under lock i lättsaltat vatten ca 10 min. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av. Under tiden tvätta (skala vid behov) och dela rabarbern i 0,5-1 centimeters bitar. Blanda rabarbern med socker. Lägg potatisen på plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och toppa med salt och peppar. Skala och dela löken i kvartar, lägg även dessa på plåten tillsammans med rabarbern. Rosta i ugn 225 grader i ca 15 min. Smula över fetaosten och klipp över generöst med gräslök och dill. Servera salladen som den är eller kanske som tillbehör till grillat.

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Rostad potatis- och rabarbersallad”

  1. anna kl 08:09, den 23 maj 2013

    Oj vad gott!

  2. frida kl 08:24, den 23 maj 2013

    Det där måste jag testa!

  3. Åsa kl 09:52, den 23 maj 2013

    Kul att du ”vågade” ;) Men jag är mest nyfiken på radiokillen som pratade med mat i munnen. Fick aldrig kläm på om han tyckte det var gott eller ej.
    Kanske få rabarber i maten renässans nu efter mitt lite mindre spridda försök förra året ;)

  4. Katarina kl 09:53, den 23 maj 2013

    Låter riktigt spännande och jag tror att jag skulle gilla det massor!

  5. tina kl 11:46, den 23 maj 2013

    Anna: Ja, annorlunda men gott!

    Frida: Ja gör det vetja!

    Åsa: Haha, jag tror faktiskt att han tyckte att det var gott. Han lassade på två tallrikar och tog med sig när han lämnade köket. Kul att du lyssnade och tack för ett kul recept! <3

    Katarina: :-)

  6. Fröken Dill kl 15:48, den 23 maj 2013

    Spännande! Jag brukar ha äpple eller nektarin i potatissallad så jag kan tänka mig att det blir gott med sötsyrlig rabarber.

  7. Ansibecki kl 20:29, den 23 maj 2013

    Jaha. Ännu ett måste-testa-recept :) Jag provade ju matjes-röra med rabarber förra året och det här låter minst lika gott.

  8. Linus kl 23:08, den 23 maj 2013

    Låter som en fantastisk kombination, undrar om man skulle kunna få in lite sparris i det där också? Blir att sätta en rosé på kylning och testa. Tack för bra tips, mycket läsvärd blogg och alltid lika inspirerande podcast.

  9. Nässelblom & choklad kl 15:34, den 24 maj 2013

    Jag kommer ihåg att jag blev nyfiken när Åsa lade ut receptet – men har inte testat det. Just nu har jag ett gäng rabarber hemma, så det skulle passa. Men de kan förstås också bli till en paj….Trevlig helg!

  10. Emmy kl 20:14, den 24 maj 2013

    Men hur gott såg inte det ut!
    Hoppas det gick bra för er idag!

  11. sofie mumsfillibaba kl 21:46, den 24 maj 2013

    Wow! Låter ju förbaskat gott! Sött, salt, surt och gott på en och samma gång! MÅSTE TESTA!!!

  12. Sofie kl 20:32, den 26 maj 2013

    Vilken spännande kombination! Älskar att få tips på ”nya” och roliga rätter!

  13. mamman kl 21:25, den 26 maj 2013

    Tack , det var gott!

  14. tina kl 14:25, den 27 maj 2013

    Fröken Dill: Gott!

    Ansibecki: Matjes och rabarber, oj, hur är det?

    Linus: Sparris till låter mycket gott! Tack för fint beröm! :-)

    Nässelblom: Ja, rabarberpaj är svårt att motstå.

    Emmy: :-) Tack!

    Sofie: :-)

    Mamman: Ja tack för all god mat igår, toppengott! Önskar jag tagit matlåda! <3

  15. Sara på Vardag.nu kl 20:28, den 27 maj 2013

    Helt galet men som du skriver – man bara måste ju testa en sån sak! :D

  16. tina kl 16:58, den 31 maj 2013

    Sara: Ja!

  17. Örjan kl 19:18, den 9 juni 2013

    Förvånad, fungerar, (även med finstrimlad gammellök.)
    Tom mina 90-åriga föräldrar åt godkänd portion av min variant.

  18. tina kl 21:15, den 9 juni 2013

    Örjan: Vad härligt att höra! Och ja, visst blir man förvånad! :-)

  19. Viktor kl 22:41, den 17 juni 2013

    Wow, vilken fin blogg! Riktigt bra bilder tar du också ser jag! Själv försöker jag inrikta mig på vilt bär och svamp på min blogg. Här kommer jag kolla ofta efter inspiration!

  20. tina kl 10:55, den 18 juni 2013

    Viktor: Tack, vilka fina ord! Välkommen tillbaka vetja! :-)

  21. Anki kl 10:49, den 30 juni 2013

    Provade igår. Med tanke på den ovanliga kombinationen så tänkte jag att antingen blir det en flopp eller en hit. Är mycket nöjd över att det blev det sistnämnda! :D
    Tror att fetaosten var pricken över i.

  22. tina kl 22:17, den 30 juni 2013

    Anki: Hurra! Kul att ni gillade! Tror precis som du säger, antingen gillar man eller så inte alls.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen