Varför är det blommor i plättarna?
I veckan firade jag en fin dag på Skansen tillsammans med en treåring. Eftersom pangkakor och plättar är det bästa hon vet och fläder är det bästa jag vet, så ska det erkännas att det var med tankarna på en tiopoängare jag stekte fläderplättar den där kvällen innan. Blomklasarna doppas i pannkakssmet och därefter raka vägen ner i plättlaggen. Enkelt och visst är det ju riktigt gott, varannan plätt landade i munnen, varannan i matsäckskorgen. Om matsäcken gick hem hos treåringen? Inte det minsta och jag tror aldrig att jag har sett henne så förvånad som när hon plockade ur plätten ur munnen igen och frågade varför det var blommor i maten.
Fläderplättar
5-6 blomklasar
3 dl mjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 msk smält smör
Vispa ner ägg och mjöl i mjölken. Tillsätt salt och smält smör, låt smeten svälla svalt en stund. Skölj klasarna och dela större blomklasar i 3-4 mindre. Tillsätt lite smör i plättlaggen och doppa varje blomklase i smet och lägg en i varje lagg. Stek plättarna på undersidan, klipp under tiden av skaften och vänd därefter och stek lite till.
Publicerad i fläder, plättar | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg