Akta, uttalspolisen kommer!

den 12 juni 2014, kl 13:33

Feschoada, fejoada, fujada! Man kan säga att vi testade alla varianter i radion imorse för att försäkra oss om att inte missa det riktiga uttalet. Oavsett hur man egentligen säger, så är den här bön- och köttgrytan Brasiliens nationalrätt. Jag tror mig veta att det var den här maträtten portugiserna tog med sig när dom for ut i världen och roffade åt sig kolonier, och i Brasilien blev den tydligen kvar. Man kan säga att det är en slags grytvariant av pyttipanna där bönor och rester av saltat eller rökt kött gör sällskap. I många recept verkar såväl grisknorr som fötter åka i, men inte i min, åtminstone inte idag.

Feijoada
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk olja
800 g revbensspjäll av bog
200 g rökt sidfläsk
3 st chorizokorvar
2 lagerblad
1 burk krossade tomater
2 burkar färdigkokta svarta bönor
salt och svartpeppar (ev chili av valfritt slag)
1 kruka koriander

Fräs hackad lök och vitlök i olja i en stor kastrull. Dela revbensspjäll, korv och sidfläsk i mindre bitar och lägg i kastrullen. Tillsätt krossade tomater och lagerblad. Lägg på lock och småkoka under ca 1,5 timme. Låt välsköljda svarta bönor koka med sista halvtimmen. Smaka av med salt och svartpeppar. Toppa grytan med koriander vid servering. Servera ris, tortillabröd, avokado och några limeklyftor.

Skriv ut inlägg

4 kommentarer till “Akta, uttalspolisen kommer!”

  1. Isflingan kl 17:44, den 12 juni 2014

    Wihoo!!! äntligen ett livstecken från picki :) o ett gott sådant också verkar d som. Detta ska testas nån dag framöver

  2. Sara på Vardag.nu kl 14:28, den 13 juni 2014

    Jag läste kalorier istället för kolonier, hehe. Portugisernas kända kalorijakt ;)

  3. tina kl 10:44, den 16 juni 2014

    Isflingan: Sakta så vaknar picki till liv? Kanske, kameran har åtminstone åkte fram, vi lagar lite mer mat och vardagsrummet är ju redo för fotografering igen. :-)

    Sara: Haha!

  4. вот kl 04:40, den 26 juni 2019

    Pretty! This was a really wonderful post. Thank you
    for supplying this information.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen