Helsingfors i mitt hjärta

den 1 maj 2015, kl 21:17

Jag har sagt det förr och jag kommer att säga det igen, Helsingfors är bästa staden om man vill lämna landet för en helgutflykt. Knappa trekvart på flyget, men när man landar så är det i en stad som andas långt hemifrån. Puls och historia, mat och arkitektur, arkitektur och mat. Ja, Helsingfors känns som min huvudstad helt enkelt. En helg i mars for vi hursomhelst dit och firade gatuköksfestivalen Streat Helsinki.

När närmare sjuttio food trucks serverar mat från världens alla hörn så kan jag berätta att man är mätt rätt länge efter en sådan fest, h-e-r-r-e-m-i-n-g-u-d vad vi åt. Så här i efterhand har jag hört rykten om att det serverades mer än 50 000 portioner dom där dagarna. Allt från ostron till hamburgare. Och tänk förresten att man ska behöva lämna landet för att äntligen få smaka Nordic street foods skånska gatumat, men nu är det gjort och det var ju gott det med.


En eftermiddag besökte vi Helsinki coffee festival.

Nu är ju inte kaffe min tekopp, så vem hade kunnat ana att det var i en kaffekopp man skulle finna sig själv?

Och så var det ju det där med arkitekturen, visst kan man ägna en hel helg enbart åt att titta på byggnader. Det syns att Helsingfors en gång tillhört öst, det syns också att Helsingfors idag inte tillhör någon annan alls. Jag tror vi är många som besökt Tempelplatsens kyrka, stenkyrkan insprängd i ett berg och med glastak, men Kampens kapell ovan var något nytt för mig. En mäktig träskapelse som invigdes 2012 i samband med att Helsingfors var designhuvudstad. Det är kapell med högt i tak i dubbel bemärkelse. Här hålls inga gudstjänster, byggnaden ligger mitt i stan och alla är välkomna att byta stadsbruset utanför mot en stunds tystnad i stillhelt. Fin tanke, fint hus.


Någon som känner igen det här tro?

På en matpromenad genom stan hittade vi till Kaartin kotikauppa, en av stadens minsta (men gulligaste) mataffärer och där bjöds vi på lingonpiroger. Alltså karelska pirogerna ni vet, fast en lingonvariant. R-o-s-a piroger, varför har ingen sagt något? När jag kom hem bakade jag egna, receptet plankade jag härifrån.

Rönttönen – lingonpiroger
2 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
3,5 dl rågmjöl
1,5 dl vetemjöl

Fyllning:
300 g kokt potatis
3/4 dl rågmjöl
1,5 dl tinade frysta lingon
2 tsk socker
1 nypa salt

Mixa den nykokta potatisen tillsammans med resten av ingredienserna till fyllningen, låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Blanda ingredienserna till en slät deg. Dela degen i 15 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att dom inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på fyllning men lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter (ungefär såhär). Grädda pirogerna i 275 grader i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av vatten och smör. Låt pirogerna ligga i en stor skål med en bakduk över tills de svalnat.

Ännu mer att äta i Helsingfors
Visit Helsinki
Fina matbroschyren ”Food Helsinki? Hel yeah”
Restaurangdagen (4 ggr om året, nästa datum 16 maj)
Karl Fazer Kafé
Stockmanns fina mataffär (med snyggaste skyltningen ni vet)

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “Helsingfors i mitt hjärta”

  1. Katarina kl 03:45, den 2 maj 2015

    Fina Helsingfors!

  2. Tuplaespresso kl 13:45, den 2 maj 2015

    Markera kalenderdagar 11.-14.6. Taste of Helsinki kan inte missas :)

  3. I huvudet på Elvaelva kl 16:54, den 2 maj 2015

    Men åh, den där arkitekturen (och de däringa rosa pirogerna)!!

  4. tina kl 18:42, den 8 maj 2015

    Katarina: Ja! <3

    Tuplaespresso: Tack för tips!

    Elvaelva: Ja, precis så. :-)

  5. Mille kl 08:18, den 20 maj 2015

    Visst är det så, en fantastisk stad.

  6. Sofia kl 19:55, den 30 maj 2015

    Åh visst är det en underbar stad! Pirogerna ser riktigt smarriga ut, får ta och testa dem någon dag!

  7. Monika kl 15:01, den 10 juni 2015

    Man kan alltid få för mycket inspiration för härlig vardagsmat!

    Hos http://www.3kockar7kids.se är det tre proffskockar som tillsammans försöker inspirera familjer i sin vardagsmat.

    Väl värt ett besök! =)

  8. Minna kl 13:25, den 23 juni 2015

    Åh vad gott! Himla fin blogg du har. Kika gärna in på min och min systers matblogg: http://theartofcooking.blogg.se/

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen