Nässel- och filodegspaj

den 20 april 2015, kl 19:37

Tiden rusar i år liksom alla andra år och plötsligt doftar det maj när jag cyklar hemifrån på morgnarna. Jag vet att det är någon vecka kvar, men blotta tanken på att naturen snart öppnar sin famn gör mig lite lyckligare i kroppen. Rabarber, granskott, fläder, ja ni kan ju hela ramsan vid det här laget. Något man inte behöver vänta en endaste dag på är brännässlorna, dom är redan här sedan en liten tid tillbaka. Årets nässelpremiär firades med en Nässel- och filodegspaj i portionsformat. Styr upp ett kalas och fira våren vetja, den bästa tiden börjar nu.

Nässel- och filodegspaj
8 dl späda nässelblad
50 g smör
0,5 gul lök
0,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
2 ägg
2 nypor salt
svartpeppar
2 ark filodeg

Smält smöret i en stekpanna. Dela varje ark filodeg i 4 lika stora delar. Pensla 4 små portionsformar med smält smör. Lägg i filodeg i varje form, tryck ner försiktigt så att den täcker formen och sticker upp med kanterna. Pensla filodegen med smör och lägg i ytterligare ett lager filodeg i formen. Rensa nässlorna och skölj. Skiva löken och stek mjuk på låg temperatur i stekpannan med smör. Tillsätt därefter nässlorna och förväll. Fördela lök och smör i formarna med filodeg. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar i en liten bunke och fördela detta över nässlorna. Grädda pajerna i 200 grader mitt i ugnen 20-30 min. Täck med ugnsfolie om filodegskanterna börjar få för mycket färg. När äggstanningen stannat, ta ut pajerna. Servera ljumna.

Skriv ut inlägg

Påsk i sista minuten

den 4 april 2015, kl 08:13

Nu ska jag berätta hur man trollar fram påskstämning på mindre än en timme. 1) Ta fram knappnål och ägg. Picka ett litet hål i ena änden och ett litet större hål  andra änden. Blås ut innehållet och spara (tre stycken ägg blir nämligen en prima omelettrulle lite längre ner i inlägget). 2) Tvätta äggen och måla dom med vattenfärger. 3) Knyt fast sytråd på en avbruten tändsticka, pilla in tändstickan i det större hålet på ägget och häng upp äggen i ett påskris. 4) Känn dig nöjd, fira med att göra omelettrullar. Ät rullarna som dom är, eller skiva dom och servera som snittar på påskbordet. Så där ja, nu var det påsk.

Omelettrulle fylld med färskost, lax och gräslök
Vispa ihop 3 st ägg tillsammans med en nypa salt, lite svartpeppar och finklippt färsk dill. Värm lite smör i en stekpanna på medelhög värme, häll i äggen och stek ca 2 min eller tills omeletten stelnar. Vänd försiktigt och stek ytterligare 1 min. Omeletten ska helst inte få färg. Flytta över till en tallrik och låt svalna.

Fyllning: bred på ett lager naturell färskost över hela omeletten. Lägg på ett par skivor kallrökt lax och klipp över gräslök. Rulla ihop. Ät som den är eller skiva i 2 cm tjocka skivor och servera som snittar på påskbordet.

Omelettrulle med smak av saffran fylld med färskost, dill och tångkaviar
Vispa ihop 3 st ägg tillsammans med en nypa salt, lite svartpeppar och ett par nypor saffran. Värm lite smör i en stekpanna på medelhög värme, häll i äggen och stek ca 2 min eller tills omeletten stelnar. Vänd försiktigt och stek ytterligare 1 min. Omeletten ska helst inte få färg. Flytta över till en tallrik och låt svalna.

Fyllning: bred på ett lager naturell färskost över hela omeletten. Klipp dill fint över hela omeletten, lägg en rad tångkaviar tvär över hela omeletten. Rulla ihop. Ät som den är eller skiva i 2 cm tjocka skivor och servera som snittar på påskbordet.


Säg omelett!

 Fler snabba påsktips i sista minuten
Matjessillfat med brynt smör
Ägghalvor med tapenade och dillpesto
Världens snabbaste påskgodis
Äggpyntartipsen 

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen