En frasig rabarberpaj med vaniljkräm
På finska heter juni kesäkuu, som rakt översatt blir sommarmånad. Hittills kan jag inte påstå att jag sett så mycket sommar, däremot har jag hunnit med att se desto mer rabarber. Här är kommer en annorlunda rabarberpaj, spara receptet till en dag när solen skiner, för det här är en riktig solskenskaka att äta utomhus med gräs under fötterna.
Frasig rabarberpaj med vaniljkräm
1 förpackning fryst, tinad filodeg (270 g)
200 g rabarber
75 g smör
1/2 dl råsocker
1 msk nystötta kardemummakärnor
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
2 äggulor
2/3 dl strösocker
2 1/2 msk maizena majsstärkelse
50 g finriven mandelmassa
1 msk smör
Dela vaniljstången på längden och lägg den (och alla svarta frön du pillat ut med en sked) i en kastrull, häll över mjölken. Koka upp och dra från värmen, låt vila i ungefär 10 minuter. Vispa under tiden äggulor, socker och maizena ljust och luftigt i en bunke. Ta upp vaniljstången. Rör i lite av mjölken i äggsmeten. Vispa ner blandningen i kastrullen med mjölk. Värm på spisen under försiktig vispning tills såsen börjar tjockna (akta så att den inte börjar koka, då skär den sig). Ställ åt sidan så länge.
Vik försiktigt ut filodegen och varva 6 st filoark med smält smör som penslas över arken, ströcker och kardemumma, i en låg pajform med löstagbar kant. Pensla även kanterna med smält smör, så att de inte bränns i ugnen. Lägg riven mandelmassa i botten av pajen och bred därefter ut vaniljkrämen ovanpå, fördela tunt skivad rabarbern på vaniljkrämen. Strö över stött kardemumma. Skär bort det mesta av degen som hänger över kanterna, men spara lite. Pensla kanterna med det sista smöret, så att de inte bräns.
Grädda pajen mitt i ugnen i 20–25 minuter i 175 grader. Låt pajen svalna och lossa därefter försiktigt kanterna och lägg över pajen på ett fat. Låt den svalna helt. Pudra rikligt med florsocker och servera.
Fotnot
1) Det är systern som står för rosachocken på fotot, jag har inga rosa kläder i min garderob.
2) Receptet är från ett receptblad från butiken Vi, se så snygg deras paj är här.
Brödbakandet fortsätter…
Den nya vanan håller i sig, än så länge inget köpebröd. Istället ett morots-
bröd som fick jäsa och gräddas i en brödform medan jag såg fotbollen igår. Ett vinnarbröd? Ja, lite som 4-0 mot Malta kanske, ett klart godkänt resultat. Men eftersom jag hade ett och ibland två ögon på fotbollen så är mängderna/tiderna i receptet uppskattade i efterhand, så se det som inspiration vetja.
Morotslimpa
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 finrivna morötter
1 msk rapsolja
havregryn
grahamsmjöl
vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och rör ner salt, morötter, rapsolja och en skvätt havregryn. Arbeta ner valfri mängd grahams- respektive vetemjöl tills en fast men lite kladdig deg fås. Häll upp i en brödform av teflon (alternativt smord form) och låt jäsa i 1-2 timmar. Grädda i 250 grader i 10 minuter, vrid ner till 225 grader och grädda tills brödet är klart (prova med stickpinne), ungefär 25 minuter till. Stjälp upp brödet på ett gallet och låt svalna.
Publicerad i bröd | Kommentarer (6) Skriv ut inläggResan tillbaka till brödbak har börjat
Från att ha bakat allt bröd själva, har vi gått till att inte baka bröd alls. En ingen vidare resa om jag får säga det själv. Därför är nu planen att påbörja resan åt andra hållet igen, tillbaka till brödbak. Jag vet att det betyder otur att säga att man börjar sin nya vana imorgon, därför säger jag att jag började igår. För det gjorde jag faktiskt, med en rejäl nypa inspiration från ett reklamblad bakade jag det här goda brödet;
Frukostbullar med torkad frukt
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
0,5 dl hela linfrön
1,5 dl russin och torkade aprikoser
1 dl grahamsmjöl
ungefär 6 dl vetemjöl
Rör ut jäst i vatten och rör ner salt, linfrön och torkad frukt (och släng ner lite nötter eller frön om det finns i skafferiet). Arbeta ner mjöl tills degen börjar släppa kanterna men fortfarande är lite kladdig. Låt jäsa 30 minuter under bakduk. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in ytterligare mjöl om det behövs. Dela degen i 10 bitar och forma ovala bröd som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter och grädda därefter bröden i 250 grader mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Publicerad i bröd | Kommentarer (6) Skriv ut inläggTill världens bästa farfar
Grattis farfar på 84-års dagen. Hipp hipp hurra! Hurra! Hurra! Hurra!
PICKI OPEN 2009
Lystring kära pickiläsare och alla andra! Härmed utlyses årets mest spännande tävling, PICKI OPEN 2009. Till er som inte är tävlingsmänniskor av naturen, se detta som en sommarpresent till mig. För ju större uppslutning, desto roligare kommer jag ha när jag lagar mat i sommar. Det vill ni väl ändå unna mig? Må bästa recept vinna!
Tävlingsregler
- Vilket är ditt favoritrecept alla kategorier?
- Maila mig (tina@pickipicki.se) receptet senast söndagen den 21/6.
- Recepten provlagas, fotas, ätes upp och bedöms av en hemlig jury.
- Finalisternas recept publiceras på pickipicki senast vecka 27.
- Vinnaren som utses av juryn får pris. Vinnaren får själv välja mellan att ta sig till Uppsala och bli bjuden på trerättersmiddag i det röda köket hemma på vår nya gata i stan, alternativt att få ett hemligt paket på posten.
Finstilt
- Jag förbehåller mig rätten att byta ut ingredienser mot alternativ, om det är ingredienser jag letat efter utan att finna.
- Om receptet inte är ditt eget, tala om var det kommer ifrån.
VINNARE I PICKI OPEN 2009 återfinns här, och vinnarrecepten hittar ni här.
Publicerad i PICKI OPEN-tävlingen, pickipicki, tävling | Kommentarer (7) Skriv ut inläggGrattis mamma på födelsedagen!
Vi ses ikväll, jag ska fila på mat och tårta tills dess. Här har du lite rabarberkaka så länge. Kram
Rabarberkaka med
kardemumma
4 dl vetemjöl
2 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
2 dl mjölk eller yoghurt
50 g margarin
3-5 stjälkar rabarber
kardemummakärnor
2 tsk socker
Smält smöret. Blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma. Tillsätt smöret och mjölken. Häll smeten i en smord, bröad form. Dela rabarbern i centimeterstora bitar och tryck ner i smeten, strö över socker och stötta karemummakärnor. Grädda i ungefär 30 minuter i 175 grader.
Publicerad i bakat, mamman, rabarber | Kommentarer (16) Skriv ut inläggTonfisk i kalasfint tårtformat till dig idag
Hej kusin! Jag tänkte bara berätta att jag firar dig idag med att laga din goda tonfisksås, som är så poppis här på picki. Inte så dumt va? Men så tänkte jag att du som födelsedagsbarn dagen till ära kanske vill piffa till tonfisken lite. I så fall är mitt tips att du lagar din mammas kalasgoda smörgåstårtsvariant hon bjöd på sist, jag har nämligen kommit över receptet. Hoppas du har en finfin 25-årsdag. Kram vetja! /Tina
Fasterns smörgåstårta
3 dl vispad grädde
1 dl majonnäs
1 dl dill
1 burk tonfisk (i vatten)
1 purjolök (finhacka och bryn i stekpanna)
1 burk röd stenbitsrom
6 st halva polarbröd
Blanda vispad grädde, majonnäs, dill, tonfisk, rom och avsvalnad brynt purjolök. Rör ordentligt till en smet. Lägg ihop två brödhalvor till en runt tårtbotten, varva bröd och smet med bröd överst. Pynta med ägg och grönt, variera efter behag. Smörgåstårtan blir väldigt god om den får stå en natt i kylen, garnera i så fall innan servering.
Publicerad i faster Annika, kusin Gustav, smörgåsvariant, tårta | Kommentarer (9) Skriv ut inläggLiljekonvaljer på morsdag
Systern bakade chokladkaka och jag plockade liljekonvaljer, morsdagsfika är rätt trevligt ändå. Grattis mamma! Morsdag är för övrigt smygstarten på en vecka full av födelsedagar. Jag tror bestämt att jag tänker fira med kalas på picki hela veckan, den här chokladkakan är bara början.
Chokladkaka med after eight
Kaka:
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
200 g smör
200 g mörk choklad
Glasyr:
25 g smör
1 dl vispgrädde
20 st after eight
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Smält smör och bryt ner chokladen i detta så att den smälter. Rör ner choklad och vetemjöl i äggsmeten och häll i en rund bakform. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i knappt 20 minuter. Låt kakan svalna och rör sedan ihop ingredienserna till glasyren och bred över kakan, servera med en klick vispad grädde.