Två våffelrecept på en och samma våffeldag
Är det våffeldag så är det, och tycker man att våfflor är efterrätt så kan våfflorna med fördel pyntas med mat istället för sylt och grädde. Är man inte den som är den, så börjar man givetvis med middagsvåffla och avslutar med efterrättsvarianten. Från en och samma våffelsmet, praktiskt! Jag kunde dock inte välja vilket våffelrecept jag skulle lägga ut här, så det blir dubbelt upp. Det första receptet är våfflorna Johanna och Robin bjöd på en brunch för ett år sedan. En favorit i repris. Det andra receptet är farmors favoritvåfflor, som hon gärna talar varmt om.
Väldigt goda våfflor
med morötter i
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 ägg
2 fint rivna morötter
50 g smält smör
0,5 dl rapsolja
Blanda vetemjöl med salt och bakpulver. Häll på mjölk och vispa tills alla klumpar försvunnit. Häll i vatten och vispa lite till. Knäck ner ägg och rör ner rivna morötter. Vispa till sist ner smält och avsvalnat smör samt rapsolja. Låt smeten stå och svälla någon timme innan gräddning.
Johannas vegetariska skagenröra
2 kokta och hackade ägg, 1 msk hackad färsk dill, salt, 2 dl gräddfil, ½ finhackad rödlök
Farmors våfflor
25 g jäst
3 dl kall mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
125 g smält smör
Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen. Låt jästen smälta och vispa ner mjöl, socker och smält smör till en jämn smet. Låt smeten stå en halv till en timme innan våfflorna gräddas.
Själv frossade jag i våfflor härom dagen, så jag blir utan ikväll. Kommer du att äta våfflor idag?
Middagsvåffla med bland annat Johannas vegetariska skagenröra
Efterrättsvåffla blåbärssylt och vispad grädde
Söndagsfin pasta med fisk i saffranssås
Igår kväll var jag så trött att luften gick ur mig. Då stängde Carl dörren till köket och lagade söndagsmiddag och veckans fisk i ett. Wow, vad gott! Saffran måste klassas som ett gult trolleripulver.
Pasta med fisk i saffranssås
2 dl creme fraiche
1 msk hummerfond
1 tsk sambal oelek
1 påse saffran
300 g vit fisk
timjan
pasta
Koka ihop creme fraiche, hummerfond, sambal oelek, och saffran. Lägg ner någon kvist timjan i såsen. När pastan börjar bli klar, lägg ner fisk, delad i mindre bitar, i såsen och låt den koka några minuter. Pynta med timjan.
Publicerad i bjuden på mat, fisk, saffran | Kommentarer (21) Skriv ut inläggHej och välkommen hem till mig, Indien!
En gång för länge sedan fick jag en fin resväska av en fin vän. Det var Indienväskan jag skulle packa i när jag for till Indien. Sneglar man in i väskan döljer sig ett litet hörn av landet där, men det är också det närmaste Indien jag kommit, hittills. Och så länge jag inte kommer till Indien, så får Indien komma hem till mig, som igår kväll. Nu förstår ju ni att jag egentligen inte vet vad jag talar om, men om ni vill laga indisk mat på mitt vis, gör så här:
En indisk kycklinggryta på mitt vis
1 gul och 1 röd lök
olja
kryddor (spiskummin, curry,
tikka- eller garam masala, gurkmeja osv)
bruna senapsfrön
8 tomater
färsk bladspenat
kokosmjölk
kycklingfilé
Gör en grytbas. Stek finhackad röd chili tillsammans med finskivad vitlök, gul och röd lök delad i båtar samt någon tesked bruna senapsfrön. Stek i rikligt med olja på svag värme tills löken blir mjuk. Plocka under tiden fram alla kryddor som låter som Indien (se förslag ovan) och krydda rikligt ner i löken. Hacka tomater och lägg ner i grytan när löken är mjuk, lägg ner flera nävar bladspenat och låt fräsa en stund. Häll över en burk kokosmjölk och smaka av med salt och ännu mer kryddor tills grytan får ordentligt med smak. Dela valfri mängd kycklingfilé i mindre bitar, salta, peppra och stek vid sidan om. När kycklingen är genomstekt, häll ner kycklingen i grytan, eller tvärtom. Låt grytan småputtra.
Servera med ris. Om du vill glänsa kan du baka världens snabbaste (fusk)naanbröd medan grytan puttrar. Och om det händer att grytan blir stark, plocka fram lite yoghurt och mango chutney i små skålar.
Världens snabbaste (fusk)naanbröd
ungefär 7 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
1 msk olivolja
flingsalt
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i vatten, yoghurt och ägg. Knåda snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i 6-8 bitar. Platta ut dem till ovala kakor, så tunt som möjligt. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter i 250 grader. Pensla de varma bröden med olja och strö över lite flingsalt. Godast att äta nygräddade.
Vill du ha ett insidertips, gör inte som vi gjorde igår kväll. Med andra ord, stoppa inte in bröden när ugnen bara kommit upp i 200 grader, för att sedan tänka att de behöver en stund till. Det kan hända att det blir knäckebröd då, och det är inte särskilt indiskt.
Efterrättstips
Indisk yoghurtefterrätt
Ni glömmer väl inte fredagspizzan ikväll?
I det här hushållet går hembakad pizza under namnet fredagspizza. Namnet må vara en halvsanning, för fredagspizza på en torsdag åt vi så sent som igår. Hur som helst, på pizzan lägger man givetvis det man tycker är allra godast. Det är ju den stora fördelen med pizza, att även om man är många så kan alla äta vad de vill i alla fall. Men, när man får göra som man vill så gör man ju ofta som man alltid gjort. För att råda bot på det, och för att din fredagspizza ikväll inte ska smaka som förra veckans fredagspizza så presenterar jag:
Otippat goda pizzaingredienser;
Zucchini som stekts tillsammans med lite vitlök, salt och svartpeppar
Fetaost alternativt mögelost
Fänkål som delats i mindre bitar och kokats i lättsaltat vatten
Kombinationen tonfisk/banan/curry/majs
Keso
Vad tycker du är särskilt gott ovanpå pizza?
Under pizzan däremot, finns det inget som slår vår fina pizzaspade
Pickipicki gillar smacki-smacki
De senaste dagarna har jag suttit med skolarbete från tidig morgon till sen kväll. Vissa saker piggar upp mer än andra, som när man får mail från Lisa med ett finfint recept på smacki-smacki.
Gul smacki-smacki
Mixa styckfryst mango, ananas och banan (finns att köpa i påse) tillsammans med naturell (eller vanilj-)yoghurt till glasskonsistens. Ät omedelbart.
För att citera receptets upphovsman så skrev hon att smacki-smacki passar som mellis, efterrätt och när-som-helst-rätt, jag kan bara instämma.
PS. Appropå att hålla med. Lisa skrev föresten också att allt som är gult (undantaget bernaisesås) är nyttigt. Om jag lägger till ostbågar till undantagen, är det någon som sätter emot påståendet sen?
Publicerad i ananas, banan, mango, nästan-glass | Kommentarer (18) Skriv ut inläggRödbetor i sällskap av fru feta och fröken frö
Det här äter vi som tillbehör till maten lite då och då. Det är något speciellt med just rödbetor och fetaost. Vill man variera sig är det gott att ugnsrosta rödbetorna och toppa med llite fetaost i slutet av ugnstiden. Kalasfint, helt enkelt.
Rödbetor i gott sällskap
Skala och koka rödbetor i lätt saltat vatten. Känn efter med en provsticka när de är klara. Låt rödbetorna svalna något, dela dem och serva tillsammans med smulad fetaost, rostade solroskärnor, flingsalt och svartpeppar.
I beg you please, don’t try this at home
Väldigt sent igår kväll, eller väldigt tidigt imorse (det beror på vad man har för preferenser), så vaknade jag av att någon bankade på ytterdörrarna i trappen. Vansinnig över att någon hade mage att bete sig på det viset låg jag klarvaken i sängen och hann reflektera över att det måste ha snöat väldigt mycket under natten, eftersom det var så många plogbilar som blinkade ute på gatan. Nyfiken på snömängden sneglade jag ut genom persinnerna och möttes istället av ett tivoli av polis-, ambulans – och brandbilar. Med ens hörde jag brandlarmet som tjöt i närheten och eftersom bankningarna på dörrarna fortsatte förstod att det var läge att öppna dörren ändå. Utanför stod rökdykare i full mundering och frågade om vi visste vem som kunde ha en nyckel till grannen vägg-i-vägg, eller om de skulle bryta upp dörren? Man kan säga såhär: grannen hade rejält berusad kommit hem från fest, beslutat sig för att koka ris och slocknat. Hon vaknade inte av röken, inte av brandlarm och inte av bankningar på dörren. Jag har dock en känsla av att hon blev otäckt klarvaken när det stod brandmän i hennes rum och frågade hur hon mådde och om det varit en kul fest.
Så, det här receptet är tillägnat dig kära granne vägg-i-vägg (även om jag betvivlar att du någonsin kommer köra en repris på detta) och till alla er andra som kommer hem sent efter en kalaskväll och blir sugna på något att äta. För allt i världen, rör aldrig spisen. För att citera någon som sjöng på teven igår; Jag ber dig snälla, snälla, snälla, snälla.
Tinas matjesröra
1 burk matjessill
1 burk lättkesella
ett halvt äpple
massor av gräslök
svartpeppar
Skär matjessillen i små bitar och blanda med kesellan. Rör ner fintärnat äpple och massor av finklippt gräslök (alternativt finhackad rödlök). Smaka av med svartpeppar. Lägg röran på valfritt bröd. Om det finns kokt potatis i kylskåpet är det gott att skiva den tunt och låta den göra sällskap med röran.
Publicerad i drömmer jag? | Kommentarer (7) Skriv ut inläggVeckans fiskrecept: lax med blåmögelost
I sista stund kommer veckans utlovade fiskrecept. Carl är ansvarig upphovsman till denna enkla, snabba och goda lax med blåmögelost som vi åt tillsammans med ris och citronsås, klart godkänt. Lax i ugnen går så snabbt att laga att det nästan är oförskämt. Men, nästa vecka ska vi nog variera oss och bjuda på annan fisk än lax.
Lax med blåmögelost
Skär laxfilé i portionsstora bitar. Skär en skåra i laxbiten och fyll skåran med blåmögelost. Lägg i en ugnsform och salta och vitpeppra laxen. Tillagas i 150 grader i ungefär 15 minuter.