När Tina är utrikes lagar Carl grönsaksbuljong
Idag har jag gjort grönsaksbuljong. Det tog säkert hela eftermiddagen och vi får se hur den står sig när den väl används! Jag har redan funderat ut vad jag ska premiärlaga med min grönsaksbuljong. Inspiration hämtades bland annat hos Fru B.
1 flaska buljong
3 st gula lökar
1 purjolök
4 st morötter
3 st stjälkselleri
2 st lagerblad
2 kryddnejlikor
6 st pepparkorn
1 matsked flingsalt
2 kvistar oregano
smör
Fräs alla grönsaker i en stor kastrull i ungefär en kvart i smör. Häll sedan över 2½ liter vatten, tillsätt lagerblad, kryddnejlikorna, peppar, salt och oreganon. Låt det koka drygt en timme. Sila sedan bort grönsakerna och låt det koka ytterliggare en god stund tills önskad koncentration är uppnådd.
/Carl
Publicerad i present, rotfrukter, soppa, vegetariskt | Kommentarer (5) Skriv ut inläggPåskknytis anno 2009
På skärtorsdagskvällen körde vi en favorit-i-repris från förra året med påskmiddag i knytkalasformat. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att maten var minst lika god, sällskapet minst lika trevligt, jag var minst lika mätt efteråt och diskberget var minst lika stort som i fjol. För att inte tala om äggen, som helt klart var fler och tjusigare. Här kommer lite matinspiration, glad påsk vetja!
Före
Efter
Äggpyntar-tips
Färga äggen genom att koka dem i en kastrull tillsammans med något som ger tjusig färg, till exempel rödlöksskal, rödbetor, kaffesump, blåbär eller skal från gul lök. Äggen kan få mönster exempelvis genom att en gummisnodd viras runt ägget innan färgkoket, eller att lökskal lindas runt ägget och därefter hålls på plats med aluminiumfolie, eller att vackra blad läggs runt ägget och hålls på plats med en nylonstrumpa, eller att tejpbitar i fina former tejpas på ägget, och så vidare i all oändlig fantasi.
Inspiration från Heja-Abbes pappa
Hur vackra äggen än blev, så hade de svårt att mäta sig med Johannes och Helenas tjusigt målade ägg.
Muminägg
Johanna och Robins goda vegetariska paj
Matjestårtan hängde med i år igen, här tjusigt pyntad av Karin
Matjestårtan
230 g matjessill
50 g smör
300 g kavring
3 gelatinblad
1 knippe gräslök
2 dl lätt crème fraiche
2,5 dl kesella
50 g röd stenbitsrom
Smält smöret och mixa tillsammans med kavring i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbara kant (24 cm i diameter). Lägg gelatinet i kallt vatten i 5-10 minuter. Finhacka matjessill och gräslök och blanda tillsammans med crème fraiche och gräddfil. Ta upp gelatinet ur vattnet och smält i en kastrull och rör därefter ner det i matjesblandningen. Häll ut fyllningen på kavringbotten och ställ kallt i 3-4 timmar, helst över natten. Vid servering, pynta med rom och gräslök.
Recept från Buffé nr 5, 2005
Davids goda bröd med oliver, rosmarin och valnötter
David lurade mig och paxade brödbaket. Jag var helt säker på att han skulle baka Hurtbullen som jag vet att han tycker så mycket om, men jag bedrog mig. Det här finfina brödet klår Hurtbullen med hästlängder.
Davids bröd med rosmarin,
valnötter och oliver
1 dl urkärnade svarta oliver
100-150 valnötter
2 msk färska rosmarinblad
25 g jäst
1 msk honung
1 tsk salt
3 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl
Smula jäst i en bunke, rör ner honung, salt och 1 dl fingervarmt vatten, rör tills allt löser sig. Tillsätt ytterligare 2 dl fingervarmt vatten, olivolja och grovhackade oliver, nötter och rosmarin. Arbeta ner mjöl, degen ska vara lagom lös och kletig. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa en timme under bakduk. Häll försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord och skär den i 4 långa smala remsor. Flytta över bitarna till en plåt med bakplåtspapper och forma till avlånga och smala bröd (utan att knåda), vrid bröden till spiraler. Pensla bröden med vatten och strö över flingsalt och färsk rosmarin. Grädda därefter bröden i 250 grader i 5 minuter, stäng av ugnen och låt bröden gräddas färdigt i eftervärme i ytterligare 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Josef hade också bakat fina bröd, åt fler än en till frukost imorse. Det receptet önskar jag mig till min mail. Likaså Ulfs super(röda och starka)sallad, roligt med något annat än gröna salladsblad.
Mellansystern (gjorde) Jansson
Ananaspaj och memma
Systerns ananaspaj
Botten:
175 g smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 burk creme fraiche
1 liten burk krossad anans
1 ägg
0,5 tsk socker
2 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser och tryck ut i en pajform. Ställ kallt medan fyllningen förbereds. Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll i pajformen. Grädda längst ner i ugnen i ungefär 30 min i 175-200 grader.
Robin gillar memma
För ännu mer inspiration, se påskmiddag 2008.
Publicerad i påsk, tradition | Kommentarer (9) Skriv ut inläggVår- och sommarsalladspremiär
Som jag har längtat efter vår- och sommarsallader av alla dess slag, och idag var det äntligen ett slags startskott för just detta. Välkommen vår, sol och värme!
Variant 1
Finpasta, röd mangoldblad, tonfisk, tomat, kokt ägg, paprika och tunt skivade rädisor. Pressad lime, vit balsamvinäger och svartpeppar. Bagel med färskost och riven pepparrot.
5 maj 2008
Variant 2
Glasnudlar, morotsnudlar (morot som hyvlats med potatisskalaren och fick koka tillsammans med nudlarna), färsk spenat, majs, tunt skivade rädisor, tomat, tonfisk och en dressing på japansk soya och pressad lime. Toppat med massor av sesamfrön.
8 maj 2008
Variant 3
Lax- och melonsallad
19 maj 2008
Dagens variant
Glasnudlar, morotsnudlar, majs, tomater, paprika, tunt skivade rädisor. Salami och stekt halloumi. Pyntat med thaibasilika och japansk soja.
8 april 2009
En finfin pastarätt med avokado och räkor
På vardagarna när Carl kommer hem sent från jobbet ser jag till att maten står på bordet. På helgerna när jag jobbar och kommer hem sent så lagar Carl maten, en bra deal. I lördags väntade den här fina pastarätten med avokado och räkor på mig, det får den gärna göra fler gånger, för den var verkligen supergod.
Carls finfina superpasta
med räkor och avokado
500 g räkor med skal
lök
vitlök
grön chili
2 avokado
3 tomater
1 dl grädde
salt
lime
parmesan
Stek finhackad lök och vitlök mjuk i olja. Tillsätt tärnad tomat och hackad chili, fräs runt en liten stund och häll därefter över grädde, rivet limeskal och limesaft. Låt puttra en liten stund. Smaka av med salt, vänd ner skivad avokado strax före servering. Servera med spagetti. Toppa med skalade räkor och riven parmesanost. Räcker till 2-3 personer.
Publicerad i avokado, bjuden på mat, pasta, pastasås, räkor | Kommentarer (9) Skriv ut inläggNu har vi minsann kokat ihop något igen
Sima är egentligen en finsk valborgsdryck, men som vi brukar dricka till påsk istället. Förra påsken visade jag steg-för-steg-bilder under vårt simakok och utlovade recept, något som dock glömdes bort. Ett år senare kommer därför recept på Sima. Om ni börjar idag eller imorgon, så kan ni precis som vi, skåla i finsk valborgsdryck i påsk.
Vi tänkte föresten göra förra årets trevliga påskknytis till en tradition. Ni som vet var vi bor är välkomna smaka Sima på skärtorsdagen, hemma på vår (nya) gata i stan.
Sima
knappt 0,5 paket jäst
0,5 kg farinsocker
1 kg socker
2 citroner
2 apelsiner
9 l vatten
Koka upp 5 l vatten i en kastrull som rymmer mer än 10 liter. Skala under tiden apelsiner och citroner med en potatisskalare. Skär bort allt det vita från apelsiner och citroner och skiva därefter citrusfrukterna. När vattnet kokat upp, rör ner apelsin- och citronskal (utan något vitt) i vattnet samt socker och farinsocker tills allt socker löses upp. Häll därefter i ytterligare 4 l kallt vatten, samt skivade apelsiner och citroner. Låt svalna, när det blivit fingervarmt, rör ner jästen. Låt stå svalt ett dygn. Lägg några russin i botten på väl rengjorda flaskor, fyll upp med sima. När russinen hoppar upp till ytan är drycken färdig (tar några dagar).
Apelsinskal
På avsvalning
Mitt nya hus rymmer många fler köttbullar
Ingen som bor i min stad kan väl ha kunnat undgå att portarna idag kl 10 slås upp till ett väldigt mycket större möbelvaruhus. Varannan helg slevar jag köttbullar i den tillhörande restaurangen, ett helt okej extrajobb. Jag har därför haft möjligheten att ta mig en promenad i det nya huset och kan konstatera att det är nytt, stort och fräscht, för att inte tala om min köttbullsristorant. Hur som helst, idag serverar jag första köttbullarna i nya huset. Kom och hälsa på mig vetja! Ni som bor långt bort får ta ansvar för onsdagsköttbullarna själva, här kommer mitt favoritrecept.
Hemkunskapsköttbullarna, 4 port
4 msk skorpsmulor
6 msk vatten
1 gul lök
300 gram köttfärs
4 krm salt
1 krm svartpeppar
Blanda vatten och ströbröd och låt stå en liten stund. Riv löken på rivjärn. Blanda alla ingredienser till en smidig smet. Rulla och stek köttbullarna.
Glöm inte lingonsylten.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (14) Skriv ut inläggMen ibland blir det ju faktiskt riktigt bra!
De flesta dagar väntar jag på att någon ska avslöja mig med att jag egentligen inte kan laga mat. Jag matbloggar för att det är roligt, inte för att jag är bra. Klarar varken av att steka ägg eller ta ut mat ur ugnen i rätt tid. Men är däremot fantastiskt bra på att öppna kylskåpsdörren, ställa fram de ingredienser jag vill äta och uppfinna något som aldrig ätits förut. Oftast blir det helt okej, bland blir det så otäckt att Carl får styra upp situationen med stekpannescones och så ibland kommer de där gånger då maten blir så god att jag skulle kunna sätta mig ner och skriva en kokbok innan läggdags. Igår kväll var en sådan gång.
Saffranscouscous med stekta grönsaker
och ångkokt fisk
2 port couscous
½ paket saffran
1 gul paprika
1 gul lök
1 morot
½ zucchini
vitlök
chili
skal från en citron
(thai)basilika
ungefär 450 g vit fisk
Koka couscous enligt anvisning på paketet, men med ½ paket saffran i vattnet. Ställ åt sidan. Stek lök i båtar, morotsstavar, zucchinihalvor och paprikabitar i olja tillsammans med finskivad vitlök och chili efter smak. Salta och peppra. Stek tills grönsakerna är mjuka med med lite tuggmotstånd kvar. Vänd i slutet ner den kokta couscousen och (thai)basilika. Servera med ångkokt fisk, pynta med thaibasilika, riven citronskal och finskivade rädisor.
Maten räcker till två personer och en matlåda.
Publicerad i couscous, fisk, saffran, snabbt | Kommentarer (9) Skriv ut inläggFavoritkocken är tillbaka på pickipicki
Han gjorde det igen, världens bäste kock. Ställde sig i vårat kök och trollade fram en fantastiskt god middag, en finfin superlasagne med lax och skaldjur. Carl och jag höll oss på vår kant, skalade morötter, räkor och skötte disken. När jag skulle till att slänga räkskalen i soporna ropade han: Stop, det där blir en god räksoppa imorgon! Bevisa det, svarade jag och en stund senare stod den godaste förrättssoppan av dom alla på bordet. Han har dock en svaghet, när det kommer till att (vilja) minnas hur han gjort så ser han mest frågande ut. Recepten nedan är alltså Carls och min gemensamma efterhandskonstruktion. Se det som inspiration. Det må hända att kocken skrattar när han läser recepten, men det bjuder jag på.
Lax- och skaldjurslasagne
200 g lax
250 g räkor med skal
kräftstjärtar i lag
lasagneplattor
1 st paprika
några champinjoner
1 st zucchini
2 morötter
vitlök
0,5-1 l mjölk
en rejäl(!) klick smör
mjöl
pesto
sambal oelek
hummerfond
riven ost
salt, peppar
Dela grönsakerna och stek tillsammans med lite olja och vitlök. Salta och peppra. Gör en sås av smör, mjöl och mjölk. Låt småputtra en stund under omrörning. Smaka av med pesto, hummerfond, sambal oelek, salt och peppar. Varva lasagneplattor med grönsaker, lax delad i mindre bitar, räkor, kräftstjärtar och sås. Grädda i 225 grader i ungefär 30 minuter. Toppa med riven ost och grädda lasagnen tills den fått fin färg och stannat, ungefär 10-20 minuter till.
Räksoppa
skal från 250 g räkor
en rejäl skvätt vitt vin
en liten skvätt hummerfond
salt, peppar
mjölk
1 dl grädde
vatten
mjöl
Fräs räkskalen tillsammans med vin en stund. Sila bort skalen. Häll i mjölk, grädde och lite hummerfond. Smaka av med salt och peppar. Red soppan med vatten och mjöl. Lägg några kräftstjärtar och räkor i botten på en skål, häll över soppa och garnera med något grönt.
En skål med förrättssoppa