Afrikansk mat i Uppsala

den 10 februari 2008, kl 22:41

På en långpromenad i Uppsala för ett par veckor sedan hittade vi en oväntad restaurang på ett oväntat ställe. Igår kväll fick Johanna och Robin följa när vi bestämt oss för att undersöka saken närmare.
Messob som ligger på Sturegatan 4 a, visade sig servera mat från Etiopien och Eritrea. Ur menyn fick man välja 4 rätter som sedan serverades med Injera, ett tunnt pannkaksliknande syrligt bröd. Vi uppmanades att prova äta maten med brödet istället för med bestick. Lite knepigt men väldigt roligt.

Maten var god, alldeles särskilt gott var brödet och personalen var väldigt trevlig och hjälpsam. När vi nyfiket undrade över hur det goda brödet bakats så fick vi låna en fin bok att bläddra i, Laga kryddigt : etiopisk & eritreansk mat för svenska kök av Gennet Awalom. Servitören förklarade att brödbaket är en ”himla procedur” och det bekräftades av det långa receptet som sträckte sig över flera dagar. I boken läste vi oss även till att i det etiopiska och eritreanska höglandet har Injera samma viktiga roll i kosten som potatis och ris har i Sverige och att brödet serveras till varje måltid. Jag skulle med nöje byta ut några potatis- och rismåltider mot detta bröd.

En afrikansk upplevelse på en afrikansk pärla. Hit kommer vi komma tillbaka, garanterat. Har ni möjlighet så gör ett besök här.

web_20080209_afrika_10.jpg

web_20080209_afrika_06.jpg

Skriv ut inlägg

Blåbärssoppa med quinoa och äppelscones

den 6 februari 2008, kl 15:02

Att tentaplugga hemma är ett utmärkt tillfälle att experimentera med mellanmålsmaterial. Mellis är bra. I en gammal Buffétidning hittade jag ett recept på blåbärssoppa med quinoa som lät alldeles för roligt för att låta bli att prova.

Blåbärssoppa med quinoa, 2 port
4 dl frysta blåbär
juice av 4 pressade apelsiner
2 tsk honung
2 dl kokt quinoa (1 dl okokt)

Värm blåbär i en kastrull tillsammans med apelsinjuicen. Smaka av med honung (soppan blev vädligt söt, jag kan tänka mig att den är god utan honung). Servera soppan varm med 1 dl kokt quinoa.

Det smakade som ett mellanmål som skulle passa allra bäst efter en dag i skidbacken. Ge mig ett sportlov och lite snö tack, så kommer jag att äta det här igen.

20080206_pickipicki_blabarssoppa_med_qinoua_myntate_13.jpg

Till blåbärssoppan åt vi äppelscones. Scones är alltid gott. Jag tappade räkningen på hur mycket av vad som hamnade i smeten tillslut, men jag tror att det var ungefär såhär:

Äppelscones
1 dl grovt rågmjöl
1 dl fiberberikade havregryn
1-2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 rivet äpple
2-3 dl dinkelsikt

Klicka ut 4 st bröd på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 180 grader i ungefär 20 minuter. De blev ännu godare när de fått svalna en stund.

20080206_pickipicki_blabarssoppa_med_qinoua_myntate_19.jpg

Vi experimenterar även med att göra ett mynta-ingefära-citron-te som vi båda ska tycka är gott. Vi är inte riktigt framme än. Tur att det är några tentaläsningsdagar kvar, återkommer när vi båda är nöjda.

Skriv ut inlägg

Grönt är skönt

den 5 februari 2008, kl 14:27

Broccolisoppa, 2 port
1 stort broccolihuvud, delat i mindre bitar
1 hackad gul lök
5 dl grönsaksbuljong
1 dl mjölk
salt, svartpeppar

Fräs broccoli och lök i lite olja. Tillsätt buljongen och koka tills broccolin är klar. Mixa soppan slät. Tillsätt mjölk och smaka av med salt och peppar.

Vi bakade tortillabröd till. Vanlig bröddeg som fick jäsa och sen kavlas ut till tunna stekpannestora bröd som fick stekas i torr stekpanna med lite mjöl i. Goda nybakta.

web_20080205_pickipicki_broccolisoppa_libabrod_7.jpg

Skriv ut inlägg

Citron- och vallmofrökaka

den 28 januari 2008, kl 21:44

I lördags åt vi citron- och vallmofrökaka till efterrätt. Roligt att göra en för mig annorlunda kaka. Receptet är hämtat härifrån.

Citron- och vallmofrökaka
175 g smält smör
3 dl strösocker
2 ägg
skal och saft av 1 citron
¾ dl blå vallmofrön
2 dl vetemjöl
½-1 dl blå vallmofrön att bröa formen med

Klä botten i en form (med löstagbara kanter) med bakplåtspapper. Smöra papper och kanter och strö över med vallmofrön. Blanda till smeten och häll i formen. Grädda i 180 grader i ungefär 35 minuter.

20080126_pickipicki_gryta_brod_vallmokaka_59_1.jpg

Skriv ut inlägg

Böngryta och bröd med fetaost och soltorkade tomater

den 27 januari 2008, kl 21:56

Igår bjöd vi Johanna och Robin på middag. Böngryta med hembakad bröd till. Vi åt och drack tills vi nästan sprack. Jag tror bestämt att det var ett mycket gott betyg på maten. Tack fina M för receptet (jag gjorde nästan som man skulle), där här kommer vi definitivt att laga igen.

Böngrytan, 4 port
En burk stora vita bönor (ca 400g)
En burk svarta bönor (ca 400g)
100g haricots verts
Ett paket krossade tomater
1 röd paprika
2 gula eller röda lökar
1-2 färska chilifrukter
2 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong

Skölj bönorna. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i bitar. Fräs lök och paprika i olja i en kastrull. Tillsätt bönorna tillsammans med haricot verts, krossade tomater, buljongtärning och finhackad chili. Låt böngrytan sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera grytan tillsammans med ett gott bröd.

Bröd med fetaost, soltorkade tomater och oregano, 2 stora bröd
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
3 msk rumsvarmt smör
200 g fetaost
1 msk torkad eller 1/2 msk färsk oregano
5-6 soltorkade tomater i olja
grovt salt, ex medelhavssalt.

Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnet på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Platta eller kavla ut varje del till 1 cm tunn kaka, bred på smöret, smula över osten och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, vrid om några varv och forma en krans. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över grovt salt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt bröden svalna under bakduk.

20080126_pickipicki_gryta_brod_vallmokaka_04.jpg20080126_pickipicki_gryta_brod_vallmokaka_19.jpg20080126_pickipicki_gryta_brod_vallmokaka_34.jpg

Skriv ut inlägg

Oreo cookies

den 25 januari 2008, kl 20:15

Här kommer fredagskakor, varsågoda.

Oreo cookies
250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven finchoklad

Fyllning
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. Blanda snabbt till en smidig deg. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ½ cm tjocka skivor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylskåpet i 10 minuter. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna är godast om de får stå i kylskåp eller frys innan de serveras.

Receptet är hämtat ur favoritbakboken Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

Oreo
Oreo

Skriv ut inlägg

Potatis- och löksoppa

den 24 januari 2008, kl 21:37

Soppa och pannkakstorsdag idag. Sista dagen innan lön. Kan man äta billigare mat som är såhär god?

Potatis- och löksoppa
3-4 gula lökar
8-10 potatisar
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
peppar

Dela löken i mindre bitar. Fräs i lite olja i en kastrull. Skala och dela potatisen och i med den i kastrullen. Tillsätt vatten och buljong. Låt koka tills potatisen är klar, smaka av med peppar. Mixa lite lätt med stavmixer.

20080124_pickipicki_potatissoppa_4.jpg

Pannkakorna med fiberhavregryn i och hemkokt hallonsylt till efterrätt, för mig skulle det gärna få vara torsdag flera dagar i veckan.

Skriv ut inlägg

Indisk yoghurtefterrätt

den 22 januari 2008, kl 23:23

Medan någon roade sig på fin middag med underhållning, så satt någon annan hemma och försökte lära sig anatomitermer. Någonstans mellan Femur och Patella kom hon på att det kanske går lättare med efterrätt i magen. Prova själva.

Indisk yoghurtefterrätt
Skiva en banan i tunna skivor. I ett stort glas varvas bananen med naturell yoghurt. Smaksätt med stött kardemumma och vaniljsocker eller honung efter smak. Rör runt kraftigt med en sked i glaset så att bananen blir mosig och allt blandas ordentligt. Pynta med hackade pistagenötter.

20080122_pickipicki_yorhurt_pistage_04.jpg

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen