Det stora julgodisbaket

den 16 december 2007, kl 17:17

Idag har jag varit med på ett hörn av det traditionsenliga julgodisbaket som går av stapeln varje år. Egentligen tentapluggade jag genetik, men det var svårt att hålla sig borta längre stunder från godisfabriken i köket. Jag hann med att göra både fikonbollar och vit chokladtryfflar med kanel och lingon. Den senare är ur Systrarnas nya bok och efter provsmakningen när Katarina tindrade med ögonen så tippar jag på att de kommer att bli årets favorit.

Vit chokladtryffel med kanel och lingon
250 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk kanel
1 dl frysta lingom
florsocker
vit choklad att doppa tryfflarna i

Hacka 250 g choklad. Lägg i en skål med grädden, värm över sjudande vattenbad och rör tills all choklad har smält. Låt svalna i rumstemperatur. Blanda i kanel och lingon. Ställ in tryffelsmeten i kylen och låt den stelna. Doppa en klick av smeten i florsocker så att den inte fastnar i händerna och rulla till en slät kula (25 enligt receptet, jag gjorde några fler). Lägg kulorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ställ in tryffelkulorna i frysen i ca 1 timme. Smält vit choklad i en skål över sjudande vatten. Doppa tryffelkulorna i chokladen. Lägg tillbaka dem på plåten och låt stelna. Förvara i kylskåpet.

Det gjordes även en favorit i repris från förra året:

GI-godis
150 g mörk choklad, minst 70%
150 g hasselnötter och mandlar
150 g torkade aprikoser

Hacka den torkade frukten och nötterna grovt. Blanda ner i chokladen som smälts i vattenbad eller mikron. Häll upp i mindre formar, det blir ungefär 20 stycken.

Skriv ut inlägg

Finsk morotslåda

den 10 december 2007, kl 20:39

Ikväll har vi haft lite försmak på julmaten. Rökt lax, morotslåda, brysselkål och ett hembakat försök till åländskt svartbröd. Jag vill nog äta julmat imorgon också.

Mammas morotslåda
1 dl grötris
3 dl vatten
5-7 dl mjölk
1 tsk salt

½ kg morötter
2 msk sirap
1 ägg
salt, vitpeppar och riven muskotnöt
ströbröd

Koka gröten. Koka under tiden skalade morötter i saltat vatten. Mosa morötterna och låt svalna. När gröten är klar blandas alla ingredienserna (utom ströbröd) och hälls i en ugnsform. Strö ströbröd över och grädda i ugnen i 175 grader i ungefär 1 timme.

Skriv ut inlägg

Vardagslax med tandori

den 4 december 2007, kl 19:18

När jag äter lax blir jag alltid glatt överraskad över hur gott det är! Vi köpte färsk lax för några veckor sen när det var bra pris, delade i portionsbitar som vi frös in.
Kan middagen lagas fortare än såhär och samtidigt vara så särskilt god?

Tandorilax med wokade morötter och rödbeta
Fryst lax i portionsbitar som saltas och peppras. Strö över rikligt med tandorikrydda. In i ugnen i 225 grader i ungefär 20 minuter. Koka ris. Medan riset kokar, woka morötter och rödbeta. Servera med en citronklyfta och eventuellt en klick yoghurt (i alla fall om det kom sig så att du råkade få lite chilisting på grönsakerna).
Simsalabim.

Skriv ut inlägg

Glühwein

den , kl 19:03

Carl kokade Glühwein till adventsfikat. Det gick hem hos de flesta (alla utom mig?).
Någon sa att det smakade lite mer vuxet än glögg, och det är nog väldigt nära sanningen.

Glühwein
1 liter rött vin
1 skivad citron
2 kanelstänger
3 kryddnejlikor
3 msk socker
kardemummakärnor

Värm alla ingredienser tillsammans i en kastrull i ungefär 5 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt dra i en timme. Sila och häll upp på flaska. Värm vid servering.

Receptet är Carls egna översättning från tyska, vilket nog inte är hans specialspråk. Jag vet inte om jag ska nämna att det var inte långt borta att det var 3 dl socker som åkte ner i kastrullen, ha!

Skriv ut inlägg

Utflykt och blåbärscheesecake

den 26 november 2007, kl 22:52

I lördags hade vi födelsedagskompensation. Heldagsutflykt på dagen och middag hemma på kvällen. Efterrätten stod systern för, tur för mig att jag vet var hon hittade receptet.

Utflyktsprogrammet
Julmarknad Steninge Slott
Fjärilshuset i Hagaparken
Street Julmarknad, Hornstulls strand
Fika på The Cookbook Café (Eller vi fck åtminstone ta med oss fika hem, systrarnas café var poppis en lördagseftermiddag. Det kan jag förstå, vilken trevlig syster som stod i kassan, vilket fika. Ett hett tips!)

Skriv ut inlägg

Strömming och potatismos

den , kl 22:28

Jag har varit dålig på att lägga ut nya inlägg, men vi har faktiskt ätit mat sen vi kom hem från Göteborg. Förra veckan åt vi strömming och potatismos. Oväntat gott.

Strömmingsfiléer
Lägg en strömmingsfilé med skinnsidan ned, salta och lägg rikligt med persilja ovanpå. Överst ytterligare en strömmingsfilé, med skinnsidan uppåt. Vänd det hela i grovt rågmjöl. Osv med resten av filéerna. Stek på båda sidor i lite smör.

Potatismos med senap och kapris
Pressa den nykokta potatisen. Rör i lite mjölk och smör. Smaksätt med vad du vill. Varför inte senap och kapris till exempel, passade bra till strömmingen.

Yoghurtdressing
Yoghurt, rivet citronskal, pressad citronsaft, senap, salt och peppar.



Skriv ut inlägg

Mina bästa Göteborgstips

den 17 november 2007, kl 20:24

I helgen har vi varit på utflykt i Göteborg. Första besöket sedan vi flyttade därifrån för ett och ett halvt år sen. Fredagen var en intensiv dag då vi försökte hinna med alla favoriter. En sentimental dag med många minnen.

Här är några av mina smultronställen i Göteborg:
Ett besök i Kronhusbodarna, inte minst Chokladfabriken. Om du går in i Chokladfabriken kommer du inte komma därifrån tomhänt, se bara till att du inte går därifrån utan att ha en Chilitryffel med dig.

Haga, vandra i de fina gamla kvarteren, fika på café eller ät av den goda salladsbuffén på vegetariska restaurangen Solrosen. På Curry House i Haga köpte vi kryddor under vårat Göteborgsår.

Lisebergs julmarknad.

Kvarnfallet i Mölndal. Packa varm choklad i matsäckskorgen och åk hit efter mörkrets inbrott. Dånet och det mäktiga fallet är imponerande.


Chokladfabriken

Kvarnfallet

Skriv ut inlägg

Vitkål

den 14 november 2007, kl 21:36

Efter kåldolmarna för ett par veckor sen fick jag mersmak på vitkål och föll för ett vitkålshuvud i affären. Eftersom jag inte riktigt visste vad jag skulle göra av kålen fick den ligga i kylskåpet fram till en klasskamrat kom med ett bra tips. Något åt det här hållet åt vi till lunch häromdan.

Vitkål i kokosmjölk
1/4 vitkålshuvud
1 burk kokosmjölk
1 gul lök
broccoli (morötter eller vad man kan tänkas hitta i kylskåpet)
½ buljongtärning
gurkmeja
svartpeppar

Fräs löken i lite olja, tillsätt strimlad vitkål, gurkmeja och broccolibuketter. Tillsätt kokosmjölk och buljongtärning. Låt puttra i 5-10 minuter beroende på hur mycket tuggmotstånd man vill ha på vitkålen. Smaka av med svartpeppar och salt.

Servera med nudlar och färska grönsaker.

Vitkål kommer få följa med mig hem fler gånger. Någon som har något bra vitkålstips?

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen