Tjusigt hemma på vår balkong i stan

den 27 april 2009, kl 07:48

picki_img_3106

Igår sådde vi frön med hopp om en repris på förra årets basilikadjungel. Basilika, rödbladig basilika, persilja och gräslök. Vi ligger dock drygt en månad efter tid jämfört med i fjol, men det blir nog grönt förr eller senare ändå. Dessutom är lådan inplastad i hopp om lite växthuseffekt, och sol och vatten ska vi nog kunna bjuda på. Som om inte detta vore bra nog, så planterade vi några penséer i farmors gamla lergryta, nu är det tjusigt på vår balkong ska ni veta!

picki_img_3104
Förebild, låda och gräslöksfrö
picki_img_3122
Efterbild, låda

Skriv ut inlägg

Bättre än så här kan det omöjligt bli

den 26 april 2009, kl 10:33

picki_img_3020

Årets glasspremiär utomhus, Odenplan igår mitt på blanka dagen. Italiensk glass, en kula pistage och en romrussin. Strålande sol och många grader varmare än förra årets premiär.

picki_img_3040picki_img_3054

Eftermiddagsfika i solen med farfar. Saft och apelsin, sommarlovsvibbar.

picki_img_3072

Morgonens frukost på balkongen innan staden vaknat. Yoghurt med blåbär, varma solstrålar, nyplockade vitsippor och fågelkvitter.

Skriv ut inlägg

Titta Lisa, en rosa smacki-smacki!

den 24 april 2009, kl 07:18

picki_img_2953

Lisas gula smacki-smacki har blivit en vanlig efterrätt här hemma, gott som bara den! Problemet är de gånger jag är sugen på smacki-smacki och vi inte har någon påse fryst ananas-banan-mango, vilket händer ofta eftersom påsarna försvinner i ett rasande tempo. Doch har vi frysen full av röda bär, så igår kväll blev det en egen variant. En rosa fredagssmacki, prova det om du törs Lisa!

Rosa smacki-smacki
Dela en eller flera bananer och lägg på en tallrik i frysen, när bananbitarna är frysta kan det flyttas över till en fryspåse. När det är dags för rosa smacki-smacki, mixa fryst banan tillsammans med frysta röda bär, exempelvis jordgubbar, hallon och röda vinbär. Mixa tillsammmans med lite (vanilj)yoghurt till glasskonsistens, ät omedelbart.

Skriv ut inlägg

Ge mig lite sol så mina gnocchi växer

den 22 april 2009, kl 12:00

picki_img_2843

Ibland när tiden är knapp köper vi färdig gnocchi; små potatisbollar, kokar på två minuter och serverar med pesto och riven parmesanost. Snabbare än så kan det knappast gå och det smakar faktiskt helt okej.

Nu väntar jag på nässlorna, så att jag kan göra egna gnocchi med nässlor i, efter det här receptet, så lite sol tack.

Skriv ut inlägg

En niopoängare med marinerade chiliräkor

den 20 april 2009, kl 08:08

picki_img_2905

Carl och jag sätter alltid poäng på maten vi äter, på en skala 0-10. Fråga mig inte varför, det har blivit en lite småtöntig vana svår att sluta med. Igår kväll fick den här fräscha couscoussalladen med räkor som jag bjöds på en nia av mig. Att jag delar ut en nia är mycket ovanligt, det här vill jag verkligen äta snart igen.

Couscoussallad med chiliräkor
Marinerade räkor:
800 g färska räkor med skal
0,5 dl olja smaksatt med röd chili
(alt olja + 1 finhackad röd chili)
0,5 lime

Couscoussallad:
3-4 dl couscous
(kokas i vatten eller grönsaksbuljong)
2 st tomater
1 mango
1 paprika
1 rödlök
1 näve bladspenat

Pynt:
ett par skivor gott bröd
fetaost
flingsalt

Blanda marinaden och skala räkorna. Låt räkorna ligga i marinaden, gärna en längre stund. När det är middagsdags; koka couscous i vatten eller grönsaksbuljong enligt anvisning på paketet. Tärna paprika, mango och tomater, skiva rödlöken tunt. Blanda couscousen med resten utav salladsingredienserna. Dela bröd i mindre bitar och rosta till krutonger i en torr panna. Lägg upp couscoussalladen på tallrik, pynta med smulad fetaost och krutonger. Lägg därefter ner chiliräkorna i en het stekpanna (de ska i princip bara ner och vända). Toppa couscoussalladen med räkorna och använd marinaden som (stark!) dressing.

Receptet är för 3-4 personer.

Skriv ut inlägg

Krisberedskap en lördagskväll

den 19 april 2009, kl 10:10

picki_img_2891

När stora lördagssuget slår till på kvällen, lagom till filmen på teve, är det bra att ha någon slags krisberedskap i skafferiet.

Lördagssnacks
Rosta en blandning av nötter, frön, mandlar eller liknande i en torr och het stekpanna. Smaksätt nötterna med chilipeppar och flingsalt, snåla inte. Häll upp nötterna i en skål och blanda ner torkade, delade aprikoser.

PS. Några bitar mörk choklad till detta är alldeles särskilt gott. Men har du mörk choklad hemma, så hade du kanske ingen lördagskris.

Skriv ut inlägg

Kyckling med curryrisotto och mango chutney

den 16 april 2009, kl 20:55

picki_img_2848

Jag åker båt över Östersjön med jämna mellanrum och kan konstatera att ingen kommer att anklaga fartygen för att byta meny i ristoranten särskilt ofta. Kyckling med curryrisotto och fruktsalsa har jag det senaste halvåret sett i tre olika varianter, på tre olika fartyg. Min egen hemlagade variant står sig ganska bra i sällskapet, fruktsalsan föll dock på att Konsum varken hade färsk ananas eller mogen mango. Mango chutney på burk fick bli en räddare i nöden, tillsammans med en klick yoghurt är det inte fy skam det heller.

Kyckling med curryrisotto och mango chutney
Salta och peppra varsin kycklingfilé. Bryn på bägge sidor i olja eller smör i en stekpanna. Flytta över kycklingen till en ugnsform och låt kycklingen bli färdig i ugnen i 250 grader. Det tar ungefär 30 minuter. Skär i kycklingen för att se att den är färdig rakt igenom, eller använd en stektermometer (innertemperatur 70 grader).

Finhacka en gul lök och en vitlöksklyfta, fräs mjuk i lite olja tillsammans med någon tesked gul curry. Tillsätt aborioris och koka risotton enligt anvisningar på paketet. Smaka av med salt, peppar och mer curry. Rör ner riven parmesanost i slutet.

Dela kycklingfiléen på tvären, servera tillsammans med curryrisotto, mango chutney och en klick yoghurt.

Skriv ut inlägg

Förrättssoppa på jordärtskocka

den 15 april 2009, kl 07:14

picki_img_2830

Jag förstod väl att det fanns en anledning till att han ställde sig och kokade egen grönsaksbuljong en hel söndagseftermiddag, det är inte riktigt vad han brukar ägna sina helger åt. Här är anledningen, jordärtskockssoppa med buljong på färska grönsaker. Han hade ätit på ristorante och fått recept av kocken. Och nog var den god alltid, Carls nya favoritsoppa.

Jordärtskockssoppa
Skala och dela 500 g jordärtskocka i små bitar. Koka i några dl grönsaksbuljong och någon dl mjölk, tills de är mjuka. Mixa till en slät soppa. Tillsätt någon dl grädde och eventuellt mer buljong. Smaka av med salt och lite svartpeppar.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen