En slags kaka av det mäktigare slaget
Här kommer en helgefterrätt av det mäktigare slaget. Efter att vi ätit mat och kaka i lördags, var vi fyra stycken som låg utslagna på golvet. Men låt er inte avskräckas för all del. Väldigt gott var det och dessutom kan man ju välja storlek på kakorna själv. Behöver jag tillägga att Carl valde storlek superstor?
Glassfyllda choklad-
och jordnötscookies
225 g smör
2,5 dl socker
2 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
6,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g mörk choklad
150 g jordnötter
vaniljglass
Rör ihop smör, socker, farin, ägg och vaniljsocker. Rör därefter ner mjöl och bakpulver. Tillsätt grovhackad choklad och nötter. Dela smeten i ungefär 35 delar och lägg kakbollarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något och grädda i 175 grader i 15-20 minuter, passa noga så att de inte blir alltför välgräddade! Låt kakorna svalna. Skär vaniljglassen i ungefär 3 cm tjocka skivor och sätt in skivorna i frysen i ungefär en halvtimme så att de hinner frysa. Stansa ut rundlar med något som är lika stort som kakorna. Lägg därefter ihop kakorna två och två, med glass mellan. Sätt in kakorna i frysen ungefär en timme.
PS 1. Receptet är tjuvtitt från senaste Allt om mat. De tipsar om att kakorna gör sig fint då de serveras tillsammans med varm chokladespresso. Det stämmer.
PS 2. Kakbakaren han hälsar att om man vill ha storlek superstor så gör man 25 istället för 35 kakor.
PS 3. Om ni inte är väldigt många, så kommer det bli kakor över. Men, det gör inget. För när ni har hämtat er efter, så kommer ni så småningom att bli sugna på kakor igen. Och kakorna är goda även utan glass.
Hipp hipp! Plätt! Plätt! Plätt! Pannkaka!
Min yngsta syster fyllde sju år för en vecka sedan idag, fina Doris. Hon firade med traditionsenlig plättårta. Hon har en förkärlek för pannkaka, precis som jag. Fast hon gillar ju iofs all mat, precis som jag. Visst måste vi vara släkt?
Tänkte lägga ut ett recept på pannkaka här, men kom på att det finns både den ena och andra varianten redan. Varsågoda, här bjuds på ett pannkaks- och plättkalas till födelsedagsbarnets ära;
Frasiga fiberpannkakor
Morotspannkakor
Zucchiniplättar
Morots- och kesoplättar
Pannkaka på dinkelsikt
Äppelplättar
Förtrollande goda crêpes
Pannkakstårta
Indiska köttbullar och en rejäl näve krasse
Den här rätten (receptet är Arlas) är det flera år sedan jag åt senast. Jag gillade varianten på indiska köttbullar då, och dem smakade ungefär som jag mindes. Hade ingen persilja hemma, utan pyntade istället med krasse. Krasse som för övrigt är oförtjänt gott.
Arlas indiska köttbullar
400 g köttfärs
3 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk garam masala
1 pressad vitlöksklyfta
Låt mjölk och ströbröd svälla några minuter. Rör ner resten av ingredienserna och arbeta till en smidig köttfärssmet. Forma ovala köttbullar/järpar/frikadeller (hur var det nu igen?) och stek.
Sås;
Häll i matlagningsgrädde i stekpannan och smaka av med garam masala och gurkmeja.
Servera med ris, pasta eller liknanade. Pyna med färsk koriander, persilja eller varför inte krasse, som är så gott.
Publicerad i indiskt, köttbullar | Kommentarer (4) Skriv ut inläggKronärtskockspesto och pastasalladsvariant
Igår hittade vi en burk kronärtskockspesto när vi storhandlade, intressant. Det lät faktiskt så spännande att vi inte kunde låta bli att inviga den redan när vi kom hem. Den var god. Kan tänka mig att vi kommer röra ner den här i en del pastasallader i sommar.
Pastasalladvariant med kronärtskockspesto
Koka pasta och häll av vattnet. Rör ner kronärtskockspesto och annat gott, som exempelvis svarta bönor, kokt ägg och skivad zucchini som stekts tillsammans med lite vitlök. Pynta med bladspenat. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.
Sen kan man ju göra pastasalladsvarianter på många olika vis, tack och lov för det.
Publicerad i kronärtskocka, pastasallad, salladsvariant | Kommentarer (6) Skriv ut inläggVad har du ätit till frukost idag?
Det är skillnad på frukost och frukost. På vardagarna blir det oftast havregrynsgröt, visserligen inte mig emot, jag gillar gröt. På helgerna är det inte sällsynt att Carl slår till och bakar scones. Om det är för att slippa gröten, eller för att jag ber snällt är något oklart. Det är dock inte mycket som slår nybakta scones till frukost, den saken är i alla fall klar.
Berätta, vad åt du till frukost idag?
Recept på en sconesvariant finns här.
Godmorgon vardag
Godmorgon helg
Stekpannescones med kardemumma och kanel
Ikväll står jag på läktaren på Studenternas och tittar på bandy. Hejandes på Sirius och med varm choklad i matsäcksryggsäcken. En äkta medgångssupporter, som endast sluter upp när det går bra för laget och när det verkligen gäller någonting, jomenvisst! För er som sitter hemma i soffan och hejar (för det gör ni väl? Johan?) och som vill ha någonting någonstans mellan smörgås och fikabröd till kvällsteet, så kan ni laga Johanna och Robins stekpannescones. Det gjorde Carl och jag häromdagen, gott som bara den.
Stekpannescones med kardemumma och kanel
2 dl vetemjöl (dinkelsikt gick också fint)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
kardemummakärnor som stötts
kanel
ev lite socker (beroende på var på efterrättsskalan
man vill att sconesen ska hamna)
1 dl vatten
Rör ihop alla ingredienser. Platta ut till en enda stor och rund (ungefär centimetertjock) scones. Stek i en torr stekpanna på medelvärme, på bägge sidor, tills dess sconsen är genomgräddad och har fin färg.
Publicerad i mellis, scones | Kommentarer (21) Skriv ut inläggJohanna och Robin, titta hit vetja!
Om ni börjar äta fisk en gång i veckan, så lovar jag att bjuda på ett nytt fiskrecept varje vecka. Och om ni vill ha lite mjukstart på fiskpremiären, kom hit i helgen, så kan vi laga lax med fänkålssås på kockens vis. Deal?
Fiskgryta med rödcurry
500 g fisk (gärna lax och någon vit fisk)
2 morötter
½ zucchini
1 fänkål
1 gul lök
en bit ingefära
röd curry pasta
1 burk kokosmjölk
salt, peppar
Dela grönsakerna i mindre bitar och fräs i lite olja i en gryta. Tillsätt röd curry (ungefär 2 tsk) och låt fräsa lite till. Häll över kokosmjölk och låt puttra under lock, tills morötterna börjar få lagom tuggmotstånd. Dela fisken och lägg i grytan. Låt puttra tills fisken är klar, ungefär fem minuter beroende på storleken på bitarna. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med nudlar eller ris.
Publicerad i fisk, gryta | Kommentarer (12) Skriv ut inläggEtt försenat vykort från Finland
Precis som den vanliga postgången, så tar det ett par dagar extra för utrikesposten att komma fram. Men här kommer det försenade vykortet, med en hälsning från Finland. Bilden må vara lite missvisande, inte en sandstrand så långt mina ögon kunnat nå, men väl drivor med snö. Vackert! Och så mitt hetaste tips till alla som åker båt. Strunt i sprit, snus och cigaretter. Köp istället med dig tjärtabletter hem, ju fler askar desto bättre. Du kommer inte att ångra dig.
(Sen finns det hon som har en intressant havrefeber och köper med sig havregryn hem, så kan man också göra.)
Publicerad i godis | Kommentarer (3) Skriv ut inlägg