Brödbakandet fortsätter…

den 11 juni 2009, kl 09:26

picki_img_3841

Den nya vanan håller i sig, än så länge inget köpebröd. Istället ett morots-
bröd som fick jäsa och gräddas i en brödform medan jag såg fotbollen igår. Ett vinnarbröd? Ja, lite som 4-0 mot Malta kanske, ett klart godkänt resultat. Men eftersom jag hade ett och ibland två ögon på fotbollen så är mängderna/tiderna i receptet uppskattade i efterhand, så se det som inspiration vetja.

Morotslimpa
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 finrivna morötter
1 msk rapsolja
havregryn
grahamsmjöl
vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet och rör ner salt, morötter, rapsolja och en skvätt havregryn. Arbeta ner valfri mängd grahams- respektive vetemjöl tills en fast men lite kladdig deg fås. Häll upp i en brödform av teflon (alternativt smord form) och låt jäsa i 1-2 timmar. Grädda i 250 grader i 10 minuter, vrid ner till 225 grader och grädda tills brödet är klart (prova med stickpinne), ungefär 25 minuter till. Stjälp upp brödet på ett gallet och låt svalna.

Skriv ut inlägg

6 kommentarer till “Brödbakandet fortsätter…”

  1. Majsan kl 22:14, den 11 juni 2009

    Om brödet är lika gott som bilden är fin så blir det ju bara superduper!

    Trevlig helg.

  2. Sofia kl 12:28, den 12 juni 2009

    Det är härlgit med hembakt bröd och både morötter och havregryn brukar göra brödet lite saftigare så det verkar ju jättegott.

  3. sanna w kl 13:39, den 12 juni 2009

    vad gott det såg ut. ska testa det redan idag tror jag bestämt!
    på vår gata i byn (ja, inte är det i stan i alla fall ;) har vi inte köpt bröd på flera månader och det känns minst sagt tillfreställande :)

  4. tina kl 20:03, den 14 juni 2009

    Majsan: :D

    Sofia: Japp, morötter och havregryn brukar hamna i de flesta bröden här hemma. Gillar det helt enkelt! :)

    Sanna: Hihi, jag ska försöka vara lika duktig här hemma på min gata i stan! ;)

  5. Fru B kl 22:41, den 15 juni 2009

    Med inspiration från dig så bakade jag bröd idag. Har under en tid bara ätit köpebröd. Urk vad man tröttnar. Men det har inte funnits tid till brödbak. Men det behöver ju inte ta så lång tid, det är ju bara att bestämma sig :)

    Underbart foto av brödet (som vanligt – alla foton här är så snygga)

  6. tina kl 11:00, den 16 juni 2009

    Fru B: Tack snälla du för beröm. Hembakt bröd vinner på alla vis, godare, roligare, billigare. Det skulle vara det där med tiden som sätter sig på tvären ibland..

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen