Brödbakandet fortsätter…
Den nya vanan håller i sig, än så länge inget köpebröd. Istället ett morots-
bröd som fick jäsa och gräddas i en brödform medan jag såg fotbollen igår. Ett vinnarbröd? Ja, lite som 4-0 mot Malta kanske, ett klart godkänt resultat. Men eftersom jag hade ett och ibland två ögon på fotbollen så är mängderna/tiderna i receptet uppskattade i efterhand, så se det som inspiration vetja.
Morotslimpa
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 finrivna morötter
1 msk rapsolja
havregryn
grahamsmjöl
vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och rör ner salt, morötter, rapsolja och en skvätt havregryn. Arbeta ner valfri mängd grahams- respektive vetemjöl tills en fast men lite kladdig deg fås. Häll upp i en brödform av teflon (alternativt smord form) och låt jäsa i 1-2 timmar. Grädda i 250 grader i 10 minuter, vrid ner till 225 grader och grädda tills brödet är klart (prova med stickpinne), ungefär 25 minuter till. Stjälp upp brödet på ett gallet och låt svalna.
Publicerad i bröd | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg6 kommentarer till “Brödbakandet fortsätter…”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Om brödet är lika gott som bilden är fin så blir det ju bara superduper!
Trevlig helg.
Det är härlgit med hembakt bröd och både morötter och havregryn brukar göra brödet lite saftigare så det verkar ju jättegott.
vad gott det såg ut. ska testa det redan idag tror jag bestämt!
på vår gata i byn (ja, inte är det i stan i alla fall ;) har vi inte köpt bröd på flera månader och det känns minst sagt tillfreställande :)
Majsan: :D
Sofia: Japp, morötter och havregryn brukar hamna i de flesta bröden här hemma. Gillar det helt enkelt! :)
Sanna: Hihi, jag ska försöka vara lika duktig här hemma på min gata i stan! ;)
Med inspiration från dig så bakade jag bröd idag. Har under en tid bara ätit köpebröd. Urk vad man tröttnar. Men det har inte funnits tid till brödbak. Men det behöver ju inte ta så lång tid, det är ju bara att bestämma sig :)
Underbart foto av brödet (som vanligt – alla foton här är så snygga)
Fru B: Tack snälla du för beröm. Hembakt bröd vinner på alla vis, godare, roligare, billigare. Det skulle vara det där med tiden som sätter sig på tvären ibland..