Brödbakandet fortsätter…
Den nya vanan håller i sig, än så länge inget köpebröd. Istället ett morots-
bröd som fick jäsa och gräddas i en brödform medan jag såg fotbollen igår. Ett vinnarbröd? Ja, lite som 4-0 mot Malta kanske, ett klart godkänt resultat. Men eftersom jag hade ett och ibland två ögon på fotbollen så är mängderna/tiderna i receptet uppskattade i efterhand, så se det som inspiration vetja.
Morotslimpa
25 g jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 finrivna morötter
1 msk rapsolja
havregryn
grahamsmjöl
vetemjöl
Rör ut jästen i vattnet och rör ner salt, morötter, rapsolja och en skvätt havregryn. Arbeta ner valfri mängd grahams- respektive vetemjöl tills en fast men lite kladdig deg fås. Häll upp i en brödform av teflon (alternativt smord form) och låt jäsa i 1-2 timmar. Grädda i 250 grader i 10 minuter, vrid ner till 225 grader och grädda tills brödet är klart (prova med stickpinne), ungefär 25 minuter till. Stjälp upp brödet på ett gallet och låt svalna.
Publicerad i bröd | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg