Äntligen är fläderblommorna här!
Nu har fläderblommorna äntligen hittat till Uppsalatrakterna, efter en lång väntan. De flesta år brukar flädern hinna blomma över, innan jag ens sett några blommor. När jag äntligen ser blommor, så är det alltid någon som skrämmer upp mig med att det kanske är giftig falsk fläder. Men Johanna skräms inte. Oroa dig inte, har hon sagt, jag skickar ett sms när flädern börjar blomma och sen kommer du se fläder överallt. Och tänka sig, hon hade faktiskt så himla rätt. Förra veckan kom smset och efter att jag plockat en kasse blommor så ser jag fläder verkligen överallt. Det doftar till och med fläder när jag är ute och cyklar, fantastiskt! Så ut och plocka nu! Själv ska jag nog plocka lite till, flädersaft är gott i både det ena och det andra, har jag hört.
Flädersaft
30 klasar fläderblommor
2-3 citroner
1,5 liter vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra
Tvätta citronerna noggrant. Skala citronskal tunt med en potatisskalare och skriva citronerna tunt. Skölj blomklasarna och lägg dem tillsammans med citron och citronskal i ett tillräckligt stort kärl. Koka upp vatten, rör ner socker och blanda väl tills allt socker är lösts upp. Rör ner citronsyra och häll den heta vätskan över blommorna. Täck över och låt stå svalt i tre till fyra dagar. Sila därefter saften och frys den saft som inte ska drickas den närmsta tiden, förslagsvis i små plastbunkar.
Publicerad i fläder, saft | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg