Baka en efterrättspizza om du kan
Vissa saker man ätit någonstans, någon gång, smakar så fantastiskt gott att man bestämmer sig för att laga samma sak hemma. Men av någon anledning så blir det sällan riktigt samma sak, hur många gånger man än försöker. Ett sådant matminne är en efterrättspizza vi åt på en liten
(halv)öde ö utanför Brisbane. Flera gånger har vi här hemma försökt göra en likadan pizza med äpple och kanel. Och det är inte det att det smakar illa, för det gör det verkligen inte. Tvärtom, det är gott! Men likväl är det inte samma fantastiska fullträff som den gången. Kanske var det allt runt omkring, som den galna men vackra ön och det turkosa havet, som gjorde upplevelsen av en fantastisk efterrätt och att alla varianter här hemma är dömda att misslyskas? Men skam den som ger sig, vi kommer nog försöka igen.
Efterrättspizza
Kavla ut en vanlig pizzadeg till små tunna bottnar, ca 15 cm i diameter. Äppelfyllning: Bre ett tunt lager lemoncurd på botten, täckt med skalade och skivade äpplen och pudra över kanel. Klicka på lite mascarponeost. Nutella- och bananfyllning: Bre ett tunt lager nutella på botten och toppa med skivad banan. Klicka på lite mascarponeost. Grädda i 225 grader tills kanterna börjar få fin färg och pizzan ser färdig ut. Mascarponeosten kan bytas ut mot annan färskost alternativt mot en skopa vaniljglass. Lägg i så fall på glassen när pizzan ska serveras, dvs efter ugnen.