Randig chokladmoussetårta!
Min mamma är svag för choklad. Mörkchoklad-, ljuschoklad- och vitchokladmousse i en och samma tårta tyckte jag passade bra på en födelsedag. Det är dock inget man svänger ihop i en handvändning. Men som det föll i smaken, hos alla. Himla snygg, och så god! En chokladdröm.
Randig chokladmoussetårta
200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
100 g vit blockchoklad
3 äggulor
2 msk vatten
100 g ljus blockchoklad
2 msk päronkonjak eller apelsinjuice
100 g mörk blockchoklad
2 msk mörk rom, konjak eller apelsinjuice
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv mandelmassan på rivjärn. Tillsätt äggen och kakao och rör till en jämn smet. Bre ut på ett tillklippt och väl smort bakplåtspapper som lagts i en 2 liters avlång bakform. Grädda mitt i ugnen i 12-14 min.
Lossa kakan från pappret och låt kallna. Låt formen kallna och klä med plastfolie. Lägg tillbaka kakan i formen.
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten. Vispa grädden. Smält den vita chokladen i mikron med 30 sekunders intervall. Tillsätt 1 äggula och vattnet och rör om.
Ta upp och smält ett av gelatinbladen i mikron i 10 sekunder. Häll gelatinbladet i chokladen, rör om och vänd i 1/3 av grädden. Bre ut moussen i formen och ställ kallt 1h.
Gör de andra två chokladmousserna på samma sätt. Smaksätt den ljusa chokladen med päronkonjak och den mörka med rom eller konjak. Låt stå kallt en timme mellan varven. Låt sedan stå kallt minst tre timmar.
Vid servering, lyft upp tårtan med hjälp av folien och skär i ca 4 cm breda skivor med hjälp av en kvin värmd i varmvatten. Servera med jordgubbar eller exotisk frukt.
Receptet kommer ursprungligen från en ICA’s Buffétidning.
Publicerad i choklad, efterrätt, randigt | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg5 kommentarer till “Randig chokladmoussetårta!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
mums, den ser helt underbar ut! och så snygg!
ååh va gott!!
Åå, kul att se den!
Har själv sparat receptet i min pärm, men det har inte blivit av att jag gjort den än.
Hej! Ser ut som en underbar tårta som jag måste testa! Min mamma är dock nötallergiker så tror du det funkar att göra browniebotten ist? Och i en rund form ist för avlång? :-)
Linnea: Det tror jag visst att man kan, bägge dera. Om du ska använda samma mängder ingredienser så tänk på att formarna måste rymma ungefär lika stor volym. Om du testar, titta in sen och berätta hur det blev vetja!
:-)