Mat för hjärta och mage

den 14 februari 2008, kl 20:23

På en alla hjärtans dag, vad passar inte bättre än mat för alla hjärtan. Mitt, ditt och någon annans. Vid vårat middagsbord serverades morotssoppa med ingefärsyoghurt och pannkaka med havregryn i smeten och lingonsylt till. Gott både för hjärtat och magen.

Appropå havregryn så är de hjärtvänliga om något, då de bidrar till att sänka den kolesterolhalten som ska hållas låg. Medan eftermiddagspromenaden i det strålande solskenet hjälper till att höja den kolesterolhalten vi vill höja. Är det inte bra så säg?

Morotssoppa med ingefärsyoghurt
500 gram morötter
2 potatisar
1 gul lök
½ pkt saffran
1 liter grönsaksbuljong
saft från en apelsin
salt, peppar
hackad persilja

Ingefärsyoghurt;
1 dl matyoghurt
1 tsk riven färsk ingefära

Hacka löken och skalade morötter. Fräs i lite olivolja en liten stund. Tillsätt potatis delad i mindre bitar och saffran, låt fräsa några minuter. Tillsätt buljong och låt koka under lock i 15 minuter. Mixa soppan slät, tillsätt juice från apelsin och smaka av med salt och peppar. Servera med hackadpersilja och ingefärsyoghurt.

Pannkakorna med havregryn och lingonhjärta till efterrätt.

small_20080214_pickipicki_alla_hjartans_dag_16.jpg

Soppareceptet är från ICA’s Buffétidning nr 11, 2005.

Det finns självklart vissa hjärtans dagar och andra dagar som är särskilt viktiga, alltid. Precis som det alltid är viktigt att äta mat som är snäll mot hjärtat, och magen.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Mat för hjärta och mage”

  1. Tre tjejer i köket » Läsarnas Alla hjärtans dag-middagar 2008 kl 11:19, den 18 februari 2008

    [...] Tina som bloggar på Pickipicki frestar med morotssoppa med ingefärsyoghurt » recept « [...]

  2. Nässelblom & choklad kl 11:20, den 18 februari 2008

    Vad fint och vad gott det ser ut. Jag har en morotssoppa som jag gillar så mycket, men den här skulle jag gärna prova någon gång.

  3. frida kl 13:52, den 18 februari 2008

    Den där gjorde jag i fredags, hur god som hellst. Fast jag hittade receptet i systrarnas ”Soppor, bröd och röror”

  4. tina kl 15:18, den 18 februari 2008

    Frida: det stämmer! det var systrarna som bjöd på recept i det buffénumret. bra att du sa det, det hade jag glömt! för övrigt så funderar jag på att investera i deras soppbok på bokrean, dom gör så mycket gott :)

  5. frida kl 19:30, den 23 februari 2008

    Jag kan verkligen rekomendera soppboken, den är underbar! Pitabrödsreceptet därur är helt gudomligt. Likaså alla soppor jag testat!

  6. Imsa kl 22:44, den 16 april 2010

    Hej Tina, får jag låna bilden till ett inlägg och länka till dig? Kram Mia

  7. tina kl 18:23, den 17 april 2010

    Imsa: Givetvis får du låna vilken bild du vill, om du skriver att den kommer härifrån. Kram vetja!

  8. Sista minuten-tips för Alla Hjärtans Dag | Matgeek kl 12:14, den 14 februari 2014

    [...] gör de flesta glada och du hinner rodda den även om du jobbar hela dagen. – Testa Pickipickis Morotssoppa med ingefärsyoghurt – Gå in på närmsta saluhall, köp lite olika godsaker och komplettera med att kärna ditt eget [...]

  9. isflingan kl 21:21, den 11 juni 2017

    Hihi nu har jag hittat riktigt långt bak i arkivet :) Blev denna morotssoppa till lunch i helgen. Istället för pannkakor fick havregrynen komma fram i form av tekakor med havre.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen