Bröd med fullkornsdinkel och torkad frukt
Bröd bakar jag oftast inte efter recept utan istället utifrån det som står närmast i skafferiet. Ibland blir det godare än andra gånger. Som igår, då blev det särskilt gott. Dom gångerna gäller det att i efterhand komma ihåg hur man gjorde. Kan det ha varit såhär?
Bröd med fullkornsdinkel och torkad frukt
½ pkt jäst
4 dl fingervarmt vatten
1 msk brödsirap
en nypa salt
5 torkade aprikoser
5 torkade katrinplommon
3 dl fullkornsdinkel
4-5 dl vetemjöl (eller så mycket som behövs)
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt sirap, salt och torkad frukt delad i mindre bitar. Tillsätt dinkel och vetemjöl och arbeta tills degen släpper bunken. Jäs under bakduk i en timme. Dela därefter degen i 12 bitar. Rulla runda bullar och platta ut dem. Doppa ena sidan i frön (sesam, solroskärnor, pumpafrön eller andra favoritfrön). Låt jäsa på plåt i ytterligare 20-30 minuter. Grädda i 200 grader i knappt 20 minuter.
Publicerad i bröd | Kommentarer (3) Skriv ut inlägg