Valnötskakor
Jag har glömt att bjuda er på de här kakorna. Solrossnittarna och de här valnötskakorna bakade Emilia och jag till Ewas överraskningspickinick när hon fyllde 40 år i april.
Valnötskakor
2 dl valnötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 dl smör- och rapsolja (vi tog hälften av varje)
1 msk pressad citron
Hacka nötterna och blanda med mjöl, socker, smör och rapsolja samt citronsaft. Arbeta ihop en deg och forma till två rullar. Låt ligga i kylen ungefär en timme. Dela degen i ungefär 30 bitar och forma bitarna till små runda bollar. Grädda på plåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen 10-12 min, 200 grader. Låt svalna. Sikta eventuellt över florsocker.
Receptet är från Arlaköket nr 4, 2006
Publicerad i fika, kakor, picknick | Inga kommentarer ännu (0) Skriv ut inläggMinestronesoppa och blåbärsugnspannkaka
Kvällens middag hade stor potential. För visst låter väl minestronesoppa och blåbärsugnspannkaka gott? Det var det inte, tyvärr. Soppan var det visserligen inget fel på, den var lika god som vanligt.
Men, pannkakan var en obehaglig historia. Jag vet inte var det gick snett. Kanske var det när jag inte orkade titta efter ett recept utan bestämde mig för att göra lite på frihand. Kanske var det när jag halvvägs in i smeten öppnade skafferiet och såg att vetemjölet var slut, det som fanns att tillgå var grovt dinkelmjöl, grahamsmjöl och fiberhavregryn, bestämde mig för att ta lite av varje. Kanske var det när jag såg att smeten började se lite konstigt ut och kompenserade med att hälla i alldeles för mycket blåbär. Eller så var det bara en märkligt sammanträffande att det smakade ogräddad deg med blåbärsomelett ovanpå, jag vet inte.
Någon som har ett gott ugnspannkakarecept att dela med sig av?
Publicerad i misslyckat, pannkaka, soppa | Kommentarer (2) Skriv ut inläggFler sallader i maj
Det har inte varit så stor variation på maten den här veckan. Mestadels har det blivit sallader i olika varianter som till utseendet ser i princip likadana ut (jmf med föregående inlägg). Men gott är det. I den här salladen är det glasnudlar, morotsnudlar (morot som hyvlats med potatisskalaren och fick koka tillsammans med nudlarna), färsk spenat, majs, tunt skivade rädisor, tomat, tonfisk och en dressing på japansk soya och pressad lime. Toppat med massor av sesamfrön.
Publicerad i nudlar, salladsvariant | Kommentarer (4) Skriv ut inlägg