Plättkalas
Ikväll har vi ätit plättar i stora lass, zucchiniplättar och morots- och kesoplättar. Morotsvarianten lagade jag efter det här receptet. Inspirationen till zucchiniplättarna kommer härifrån, min version är lagad utifrån vårat skafferis förusättningar, dill istället för mynta bland annat. Här är orginalreceptet.
Zucchiniplättar
en stor zucchini (ungefär 500 g)
1 liten gul lök
en rejäl knippe persilja
en knippe dill
2 dl vetemjöl
3 uppvispade ägg
en skvätt mjölk
salt och svartpeppar
Riv zucchini grovt på rivjärn, pressa ur vätska och lägg i en bunke. Blanda i lök som finhackats, klippt persilja och dill samt vetemjöl, ägg och mjölk. Salta och peppra och blanda smeten väl. Stek i lite olja, ett par minuter på varje sida.
Servera med fetaost och pressad lime.
Morots- och kesoplättar
4 morötter
500 g keso
3 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
vitpeppar
Riv morötter och blanda med resten av plättingredienserna. Stek i lite olja, krävdes lite längre tid att bli färdiggräddade än zucchiniplättarna.
Efter överläggning var vi överens om att zucchiniplättarna var snäppet godare. Eller så var det kanske dubbelt upp av plättar som var allra godast? Imorgon åker vi på utflykt med matsäckskorgen fylld av plättar, det känns väldigt bra.
Publicerad i kanske-i-picknickkorgen?, plättar, utflykt, vegetariskt | Kommentarer (10) Skriv ut inläggAprilväder?
Melonfika på balkongen i sommarvärme
En stor och en liten melon
Tårta och present
Igår firade vi att Ulf fyllt 20 år. Han fick en utflykt till Saltå Kvarn i present av oss. Födelsedagsbarnet själv bjöd på god mat och god tårta. Tårtreceptet är härifrån. Jag vet att det kan finnas vissa svårigheter i att se likheten i tårtorna, men jag lovar, det är samma recept och tårtan var jättegod!
Publicerad i bjuden på mat, ge-bort-present | Kommentarer (1) Skriv ut inläggEn sagolikt god kaka
Häromdan bjöds vi på den här finfina kakan. Ursprungsreceptet sägs vara en kristidskaka med lingonsylt. Johanna och Robins kaka var dock en alldeles egen variant av denna kaka, utan lingonsylt men med banan, morot och sesamfrön. Den smakade långt ifrån någon kriskaka. Snarare en fina-pickinicktider-i-solen-kaka. Jag har snott deras recept rakt av, den här måste ni prova!
Johanna och Robins kaka
4,5 dl vetemjöl
3 dl socker
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat/bakpulver
1 mosad banan
1 riven morot
1 dl hasselnötter
3 dl mjölk
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Hacka hasselnötterna grovt, häll i resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Häll ut i en smord form ”bröad” med lite sesamfrön. Grädda i 175 grader i 30-45 min.
Publicerad i bakat, banan, fika | Kommentarer (1) Skriv ut inläggEmilias gröna tapenade
Lite småplock till middag. Försökte bland annat härma Emilias tapenade som hon gjorde häromdan. Var det såhär du gjorde tro?
Emilias gröna tapenade
I burk gröna oliver med citron
3-4 sardellfiléer
½-1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
lite kapris
svartpeppar
Mixa till en slät och god tapenade.
Vi rostade även coktailtoater i ugnen, det var också gott.
Rostade coktailtomater
Snitta ett litet kryss ovanpå tomaten, in i ugnen i 200 grader ungefär 20 minuter. Salta, peppra och strö över lite torkad oregano (eller andra färska/torkade kryddor).
Presenter
De här hemgjorda presenterna ger vi bort ikväll. Till vänster är det egen müsli. Till höger är det en blivande kakburk. I den ligger torra ingredienser till chocolate chip cookies, resterande delen av receptet ska bifogas så att Robin kan baka ut kakorna.
Sega solrossnittar
Sega solrossnittar
200 g smör
2,5 dl socker
4 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakbulver
2 msk vaniljsocker
1,5 dl solroskärnor
Vispa socker och smör, tillsätt sirap och rör om. Blanda ner de torra ingredienserna till en ganska lös deg. Forma längder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till lite lagom och strö över lite solroskärnor.
Grädda i 175 grader i ungefär 15 minuter. När längderna svalnat, dela dem på snedden till lagom stora kakor.
Receptet är ur den fina boken Två systrar söta.
Publicerad i bakat, kakor, nötter och frön | Kommentarer (6) Skriv ut inläggGino
Igår föll jag för frestelsen, lämnade Hötorget bland annat med en ask färska jordgubbar. När jag kom hem föll jag för frestelsen igen, blev så sugen på Gino att det inte gick att motstå. Slå den här efterrätten ikväll om ni kan.
Gino
jordgubbar
kiwi
banan
vit choklad
Dela frukterna i mindre bitar och lägg i en ugnssäker form. Riv (rikligt med) vit choklad grovt och strö över. In i ugnen på ungefär 200 grader tills chokladen smält och fått lite lätt färg. Gott med en skopa vaniljglass till eller så som vi åt den, precis som den är, fantastiskt gott!
Publicerad i banan, efterrätt, jordgubbar, vit choklad | Kommentarer (6) Skriv ut inlägg