Dammsugare och kubb

den 11 maj 2008, kl 14:00


Idag fyller pappan år. Idag för ett år sen var en traumatisk dag. Dagen började med att jag bakade bröd och tårtbotten, fortsatte på akuten och slutade med att tårtbotten sent på kvällen åkte i sopnedkastet. Den dagen var början på en lång sjukhusresa. Idag bakar jag pappans favoritfika; kubb och dammsugare, firar framförallt att pappan är frisk och håller tummarna vita för att obehagligheter håller sig långt borta idag.

Kubb, 20 stycken
7 bittermandlar
100 g smör
1½ dl socker
1 ägg
2 dl filmjölk
5½ dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
pärlsocker

Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg, filmjölk, fint riven bittermandel, hjorthornssalt och mjöl. Forma till en rulle och dela i 20 bitar. (Tillsätt lite mera mjöl om degen känns kladdig) Forma till avlånga bullar. Strö över pärlsocker och grädda i 10-15 minuter i 225 grader.

Receptet är från Buffé 6, 2002

Dammsugare, 16 stycken
100 g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3½ dl sockerkakssmulor
arrak eller punsch
300 g marsipan
grön och gul karamellfärg
mörk blockchoklad

Rör rumsvarmt smör, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst. Smula sockerkakan fint och rör ner smulorna i smeten. Smaka av med arrak eller punsch och låt sedan smeten stå kallt en timme. Färga marsipanen och kavla ut den tunt. (Förslagsvis mellan två lager plastfolie). Dela arraksmeten i 16 delar och forma dessa till små rullar som kläs i marsipan. (Jag delade den utkavlade marsipanen i 4 lika långa remsor, klickade ut lite smet i början på en remsa, rullade och vek ihop kanterna vart efter och skar bort rullen från remsan när den var klar och fortsatte sedan på nästa. Pilligt och tidskrävande.) Smält chokladen i mikron och doppa ändarna i choklad. Låt dammsugarna ligga kallt så att chokladen stelnar.

Receptet är i princip detta.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009Arkiv 2008Besökstoppen