Mormors rieska
På somrarna i Finland när jag var liten hände det ofta att mormor ställde en plåt nygräddad rieska och en skål äggsmör på verandan innan vi vaknat. Den bästa av frukostar! Hon har bestämt hävdat att hon inte har något recept utan gör lite som det faller in, antagligen är det sant. Därför har jag alltid blivit besviken när vi har försökt återskapa rieska hemma och det inte har smakat som mormors. Förra sommaren så tjatade jag till mig ett recept och ikväll gjorde vi rieska. Lyckan visste inga gränser när den smakade precis som mormors. Här är receptet på hur mina barndomssomrar smakar.
Mormors rieska
1½ liter mjölk
2 dl grötris
½ dl hirs
100 gram smör
2 tsk salt
2 ägg
Koka upp mjölken tillsammans med grötris och hirs. Tillsätt saltet och låt småputtra under lock tills grötkonsistens fås, ungefär 30-40 minuter. Rör ner smör och ägg. Häll ut smeten på en plåt (lite högre kanter) med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 30 minuter eller tills rieskan fått fin färg. Rieska är som allra godast ljummen eller när den fått svalna. Serveras tillsammans med äggsmör.
Gott till frukost, som mellanmål (och med en sked nykokt svartvinbärssylt är rieska nästan efterrätt).
Publicerad i finsk mat, hirs, mellis, mormor | Kommentarer (9) Skriv ut inlägg9 kommentarer till “Mormors rieska”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Detta verkar vara riktigt spännande – och gott!
En dag innnan jag fyller 30 ska jag banne mig pröva detta.
Detta såg sanslöst gott ut! Tror jag ska testa och laga och se om det är något barnen tycker om…. kanske redan i helgen :)
vilken trevlig blogg du har här förresten, tittar nog in lite framöver igen :)
Hej,
det är så kul att läsa om dina finska recept eftersom jag också har ett finskt ursprung och finska rätter som ligger mig varmt om hjärtat. Min finska mormor brukade göra rispiroger till frukost som vi åt med stekt ägg och saltgurka, mmm.
Vilket underbart minne att bära med sig. Låter onekligen som en mysig frukost. Det ska jag lägga på minnet och försöka komma ihåg att göra någon helfrukost. Mycket gott och väldigt snyggt här!
Det ser så gott ut, ska höra med min bästa vän(från Finland)om hon ätit det där.
Titta in till mig har skickat en sak till dig!
Lotta: Men du har några år kvar till 30 va? :)
Ayla: Välkommen hit!
Jessica: Menar du såna här rispiroger tro?
http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/
Nässelblom&choklad: Det är så roligt att du är tillbaka efter ett långt sommarlov!
KarinW: Tack snälla!
Ja! Åh, det måste jag laga till nån dag! Tack för recept.
Jag som är född på Österbotten har
ordet rieska i betydelsen ojäst tunnbröd bakad på potatis och/eller kornmjöl.
2 liter potatis
halvliter vatten från potatiskoket
1rkl salt
400g kornmjöl
skala koka potatis, mosa dem
tillsätt vatten, blanda väl och låt svalna
tillsätt mjölet
forma tunna runda brödkakor och grädda dem GENAST i HETT ugn = i 300 grader ca 5 minuter
hälsning
eeva från tärna
Eeva: Vad spännande, jag ska prova ditt recept någon dag, tack för tipset!