Mormors rieska
På somrarna i Finland när jag var liten hände det ofta att mormor ställde en plåt nygräddad rieska och en skål äggsmör på verandan innan vi vaknat. Den bästa av frukostar! Hon har bestämt hävdat att hon inte har något recept utan gör lite som det faller in, antagligen är det sant. Därför har jag alltid blivit besviken när vi har försökt återskapa rieska hemma och det inte har smakat som mormors. Förra sommaren så tjatade jag till mig ett recept och ikväll gjorde vi rieska. Lyckan visste inga gränser när den smakade precis som mormors. Här är receptet på hur mina barndomssomrar smakar.
Mormors rieska
1½ liter mjölk
2 dl grötris
½ dl hirs
100 gram smör
2 tsk salt
2 ägg
Koka upp mjölken tillsammans med grötris och hirs. Tillsätt saltet och låt småputtra under lock tills grötkonsistens fås, ungefär 30-40 minuter. Rör ner smör och ägg. Häll ut smeten på en plåt (lite högre kanter) med bakplåtspapper. Grädda i 225 grader i 30 minuter eller tills rieskan fått fin färg. Rieska är som allra godast ljummen eller när den fått svalna. Serveras tillsammans med äggsmör.
Gott till frukost, som mellanmål (och med en sked nykokt svartvinbärssylt är rieska nästan efterrätt).
Publicerad i finsk mat, hirs, mellis, mormor | Kommentarer (9) Skriv ut inläggEn gul lax, tack!
Varannan helg säljer jag köttbullar (och annan mat) på ett stort möbelvaruhus. Det händer att en del gäster vill skoja till det lite när det är deras tur att beställa och det finns tre saker jag har hört varje arbetspass det senaste året. En av dessa saker är att det sjungs Symfoniiin när det ska beställas lax- och kycklingsymfoni. Denna rätt finns dock inte kvar nu när det kommit en ny katalog och nya maträtter, så ni får prova att laga symfonin på mitt vis istället. Min version är utan kyckling, men godare än orginalet (har jag sagt det här förut tro?).
Laxsymfoni
200-250 g lax
4 port ris
1 liten zuccihini
1 paprika
1 gul lök
färsk eller fryst dill
1 paket saffran
salt och svartpeppar
(turkisk yoghurt)
Koka riset tillsammans med en påse saffran. Dela laxen i tärningsstora bitar, salta, peppra och grädda i ugnssäkerform (eller stek på stekpanna). Dela grönsakerna i mindre bitar och stek i lite olja, salta och peppra. När alltsammans är klart, blanda riset med gönsaker, lax och finklippt dill. Servera med en klick turkiskt yoghurt.
Publicerad i (möbelvaruhus-)restaurangen, lax, saffran | Kommentarer (5) Skriv ut inläggHär kommer post i ett kuvert
Den finska vinbärssaften, årgång 2008
Appropå skörd, här är en bild på saftskörden 2008. 28½ flaskor saft. Vitvinbärssaft, rödvinbärssaft, svartvinbärssaft och hallon- och rabarbersaft. Inte för att vi dricker särskilt mycket saft (det finns fortfarande flaskor kvar sen förra årets saftkok, och att det finns någon flaska kvar från 2006 känns inte helt omöjligt det heller). Men, god är den finska vinbärssaften och det är roligt att ta tillvara på bären! Det är dessutom roligt att ge bort en flaska hemkokt saft som present. Och inte minst, en rejält skvätt svartvinbärssaft i teet en regnig höstkväll kan råda bot på den värsta av halsont, jag lovar.
Koka saft i saftmaja (mehu-liisa)
Rengör glasflaskor noggrant och torka dem helt torra i ugnen (100 grader). Fyll flaskans botten med strösocker (ungefär 2 dl). Saftmajan består av tre delar. Understa delen fylls med vatten och översta delen med bär. När vattnet kokar stiger vattenångan, bären spricker och saften rinner ner i mittersta delen av saftmajan. Härifrån leder en gummislang med klämma som gör att saften kan tappas på flaska. Tappa först upp lite saft i flaskan och snurra den ordentligt tills allt socker lösts upp. Fyll flaskan och sätt på kork. Låt flaskan ligga ner en stund och rotera den ibland så att allt socker verkligen är löst.
Lite saft tappas i till en början
Flaskan skakas ordentligt så att allt socker löses upp
Därefter tappas flaskan helt full
Och så börjar man om….
När man vill variera sig lite så kan man göra svartvinbärsgelé mellan varven.
Publicerad i Finland, saft, vinbär, Ylöjärvi | Kommentarer (15) Skriv ut inläggSmulpaj med plommon
När farfar och jag satt på trappen igår morse och spanade ut över en trädgård i (nästanhöst)solsken, så konstaterade vi att det blir lite äpplen i år men desto mer plommon. Det är så mycket plommon att grenarna hänger tunga mot marken. Och goda är dom, jag vet, för jag fick med mig en hel kasse hem i helgen.
Smulpaj med plommon
Dela och kärna ur plommonen. Lägg i en het stek panna och strö lite socker och vaniljsocker över (smaka av så att det varken blir för surt eller sött). Låt plommonen fräsa en liten liten stund i pannan och häll sedan över dem i en ugnssäker form. Blanda till en smuldeg av havregryn, vetemjöl, smör, socker och kanel. Strö smulorna över plommonen och grädda pajen i 200 grader tills den fått fin färg (ungefär 15-20 minuter har jag för mig). Smulpaj är allra godast med vaniljsås.
En grön lasagne med mycket gult
Förutom kantarellpaj så räckte kantarellerna även till en lasagne. Det här är inget recept med exakta mängder utan mer tänkt som inspiration (för kantarellasagne var väldigt gott). Men, som alltid med kantarellrätter så gäller dock regeln att ju mer kantareller i desto bättre.
Svamplasagne
färska lasagneplattor
kantareller (eller annan svamp)
mangold
gul lök
tomatsås (krossade tomater, lök, olja, vinäger, kryddor)
ostsås (mjölk, vetemjöl, riven ost)
Fräs finhackad gul lök mjuk i lite olja, tillsätt hackade kantareller och när den mesta av vätskan gått ur, även hackad mangold. Smaka av med salt och peppar. Varva lasagneplattor med svampen, ostsås och tomatsås. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter.
Publicerad i kantareller, pasta, vegetariskt | Kommentarer (8) Skriv ut inläggDet kanske inte är så dumt med höst ändå
I lördags skördade vi och hade skördefest. Det fanns gott om finfina grönsaker både på Johannas kolonilott och i farmor och farfars trädgårdsland. När vi ändå hade farten uppe så tog vi ett varv i skogen och vi fyllde (nästan) en tiolitershink med kantareller och karljohansvamp. Skörden räckte till ett bord fyllt av smårätter, så mycket mat att endast en del fastnade på bild. (Att inte all mat fastnade på bild kan även ha sin förklaring i att min mästerfotograf hellre riktade kameran på sin söta systerson än på maten, inte helt oförståeligt).
Herr Kantarell och Karljohan
Den bästa kantarellpajen
Kantarellpajen är en favoritpaj och receptet är samma som för ett år sen (och kommer ursprungligen från DN).
Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar
Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter och förgrädda därefter pajskalet. Hacka purjolök och kantareller. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll svampen i pajskalet. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt, paprikapulver och kajennpeppar. Häll smeten över svampen. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Stek några små fina kantareller för att pynta pajen med (om du kommer ihåg, det gjorde inte jag).
Morotssoppa, samma recept som häromdan
Bruschetta med stekt karljohansvamp
Sallad med kokta bondbönor, tomat, rödlök och dressing
Äppelknyten med plommon i och vaniljgglass till
Svartvinbärsgelé
Svartvinbärsgelé
Koka 2-3 liter knappt mogna svarta vinbär i en saftmaja. Mät upp saften. Koka upp saften i en kastrull, tillsätt 9 dl socker per liter saft och rör om ordentligt. Låt stormkoka i 10 minuter. Gör geléprov genom att hälla lite saft på en tallrik och dra fingret genom saften, om saften inte åker ihop igen har den kokat tillräckligt länge. (Koka annars 20 minuter till, är den inte klar då så tillsätt pektin). Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).
För att försegla gelén särskilt väl; smält paraffin och häll försiktigt över den avsvalnade gelén. Först ett lager, därefter en bit tråd i en ögla, och avslutningsvis ytterligare ett lager paraffin. Tack vare tråden kan sedan paraffinet lätt dras bort när gelén ska ätas.
Publicerad i ge-bort-present, svarta vinbär, Ylöjärvi | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg