Tom Kha Gai
Skokartongen har hyllats, med all rätt. Men, jag fick fler fina födelsedagspresenter när jag fyllde år, massor av fina presenter. Av Johannes och Helena fick jag en flaska chiliolja som är så vacker att den är svårt att slita blicken från. Som om inte det vore alldeles gott nog, fick jag även en burk med en Tom Kha-pasta och ett tillhörande recept. Spännande med en (för mig) alldeles okänd ingrediens. Maten blev supergod!
Tom Kha Gai
2 st gula lökar
1 burk kokosmjölk
0,5-1 st buljongtärning
10 st kaffir/limeblad
ungefär 1 msk Tom Kha-kryddpasta
2 stora kycklingfiléer
1 tomat
2 tsk fisksås
hackad färsk koriander efter smak
Bryn den hackade löken i lite olja (klart jag brynte den i min fiina chiliolja!). Häll på kokosmjölken och lika mycket vatten. Tjoffa ner buljong, limeblad och kryddpastan. Tärna kycklingen, tillsätt och koka upp. Häll i champinjoner och tomat och låt koka i 20-30 minuter. Häll i fisksåsen. Servera med färsk koriander.
Publicerad i gryta, hemgjord present, recept-i-present, thailändskt | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg5 kommentarer till “Tom Kha Gai”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åhhh, det låter gott!
Jag är himla dålig på att laga thaimat, men det där måste man nästan pröva :)
Tänkte på dig idag när jag lagade middag. Gjorde pasta med skinksås, sån du och Carl gjorde till mig i Mölndal med lök, skinka och creme fraiche. Finfin snabb mat, slängde i en creme bonjourost i också- grekisk vitlök. Gott gott!
Imorn åker jag till Norge, hörs när jag kommer hem!
Oj, skinksås med champinjoner! Ja, det var länge sen. På den gamla goda (före vegetarian-fasoner-)tiden!;) Trevlig hurtigrutt!
Men å så gott! Koriander, limeblad och cocosmjölk – full pott liksom! Och vad roligt att du gjorde filodegspajen. Nu får du göra ananaspaj till efterrätt. ;)
Thaimat är ju så gott! Tyvärr gör jag det alldeles för sällan hemma för jag inbillar mig att det är för svårt. Men numera finns det ju massor av färdiga kryddblandningar, så jag får väl ta mig i kragen och börja laga mer asiatiskt ;)
[...] med chiliräkor Marinerade räkor: 800 g färska räkor med skal 0,5 dl olja smaksatt med röd chili (alt olja + 1-2 finhackad röd chili) ½ [...]