God jul och god julmat!
Här är kommer ett urval av vad som kommer att finnas på julbordet idag. Jag slog på stort och har lånat köttkvarnen från farmor och farfar för att göra kalvsylta enligt farmors recept. Visst är kvarnen riktigt tuff? Det återstår att se hur syltan smakar. Säkert inte lika god som farmors, men hon har å andra sidan övat i 60 år.
Farmors kalvsylta
1 kg rimmad fläsklägg
½ kg kalvbog (eller kalvlår, kalvrygg)
3 lagerblad
6-7 kryddpepparkorn
ungefär 1 msk salt
Dela fläsklägg och kalvbog i mindre bitar. Koka i en stor kastrull med vatten så att köttet täcks. Koka i 1-2 h eller tills det är klart. Mal bitarna och sila kokspadet. Låt det malda köttet koka upp tillsammans med kokspadet. Rör om och häll upp i formar. Låt stå kallt.
Snygg kvarn
Klara
Färdiga
Gå
~
Sen har jag äntligen gjort egen senap. Efter ett recept jag tummat på i ett helt år. Vad enkelt det var. Ett kalasbra sista-minuten-julklappstips!
Stark skånsk senap
½ dl brunt senapsfrö
½ dl gult senapsfrö
1½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk honung
1 tsk salt
½ dl rapsolja (ej oliv)
Koka upp senapsfrön och vatten i en kastrull, ta av från värmen och låt svälla några minuter. Mixa ordentligt med en matberedare eller stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa lite till. Häll upp i små glasburkar och förvara kallt.
Receptet är från finaste sidan Livet på en gård
Stark skånsk senap
~
Mer julmat än så har jag inte bidragit med i år. Men, kameran och jag sneglade i kylskåpet hemma hos mamman och pappan. Där hittade vi både det ena och det andra. Bland annat rosolli (finsk rödbetssallad) som är snudd på det godaste på hela julbordet, morotslåda, inlagd sill och köttbullar. Recepten nedan är med andra ord mammans och pappans.
Rosolli
Rosolli (finsk rödbetssallad)
1,5 dl kokta rödbetor alt inlagda
1 dl kokta morötter
2 dl kokt potatis
1 st ättiksgurka
1 purjolök alt en halv riven gul lök
1 st äpple
Skär alla ingredienser till små tärningar, blanda samma allt och smaka av med peppar och salt. Bör helst göras någon dag innan den ska ätas.
Sås till rosolli
1 dl vispad grädde
en skvätt rödbetsspad
1 tsk socker
Blanda samman.
Inlagd sill
Mammas inlagda sill
Lag:
2 dl socker
½ dl ättikssprit
1 ½ dl vatten
5 st kryddnejlikor
1½ tsk kryddpeppar
½ tsk vitpeppar
lagerblad
Inläggning:
1 burk inläggningssill
1 rödlök
Koka samman alla ingredienser och låt svalna. Varva sill och rödlök, häll över lagen. Låt stå kallt.
Kylskåpskalla men goda köttbullar
Pappans köttbullar
1 kg köttfärs
3 st julknäckebröd
1 st ägg
en skvätt mjölk
margarin att steka i
salt, svart- och vitpeppar efter behag
Stöt sönder knäckebrödet i en mortel och låt svälla i mjölken. Kläck i ett ägg och blanda. Knåda ner köttfärsen, smaka av med peppar och salt. Rulla ut till 70 till 75 köttbullar och stek.
God Jul & Gott Nytt År
önskas alla fina pickipickiläsare
från Tina
Publicerad i det smakar jul, farmor, finsk mat, jul, köttbullar, mamman, pappan, rödbetor, sill | Kommentarer (9)
Skriv ut inlägg
9 kommentarer till “God jul och god julmat!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
God Jul i efterskott får man väl säga, även om det faktiskt är annandagen idag. Hoppas ni äter massa mat men slipper ont i magen!
Åh nej, stackare som varit sjuka! Krya på er, snabbt! Kram, Josse.
Magont ja. Men nu är vi krya igen, lätt fånget lätt förgånget. ;)
Rosolli gör alltid min mamma till jul fast vi säger sallat, vad kul!
Köttbullarna ser mycket goda ut! ;-)
Vad duktig du är som gjorde så mycket julmat! Jag överlät det där till min mor :)fast en egengjord leverpastej är målet nästa år.
Vilken fin köttkvarn, jag har lagt beslag på mammas gamla men nu ville martin ha den, han ska bjuda Carro på riktig råbiff :)
Vi har också rödbetssallad på julbordet-polsk förstås.
Jag tror mamma har i rödbetor, potatis, stora vita bänor, lök och saltgurka- eller surgurka.
Vad roligt att vi blir grannar snart- ser jag mkt framemot!
En liten rättelse, jag hade inte 2 tsk vitpeppar i sillen utan 1 ½ tsk kryddpeppar och en ½ tsk vitpeppar, båda hamrade i morteln!
Tinas kalvsylta var mycket god!
KarinW: Lova att kalla den rosolli från och med nu! ;)
Gott och Blandat: Japp!
Karin: Oj, ska du göra egen leverpastej! Den vill jag smaka. Och en sak till, vad sjutton är surgurka för något? Är det verkligen gott?! :D
Mamman: Ändrat!
åh, jag åt också rosolli i jul, men jag hittade inget recept när jag letade efter det på internet, för den vi fick rosollin av kallade den för sallat, men nu kan jag ju skriva av ditt rosollirecept :) tack för receptet och en god fortsättning på det nya året :)