Två gånger i mitt liv har jag ätit dumplings
Carl och jag var på äventyr i Australien för fyra år sedan. En eftermiddag var vi galet hungriga, efter att ha gått hela dagen utan mat i magen och med varsin tung ryggsäck. Till slut hittade vi en liten kinesisk restaurant som lockade med 10 rätters buffé, obegränsat med kinamat lät som en dröm just där och då. Det blev dock inte riktigt vad vi föreställt oss. Vi leddes ner i en källare till bord med vita dukar, stora ljuskronor och uppklädda kineser. Först kom det in var sitt litet ångkokt vitt knyte med odefinerbar fyllning. Knytena var slemmiga och otäcka och vi visste inte om vi skulle våga äta upp eller gömma dem under bordet, vad som helst bara de skulle komma med den riktiga maten. Sen fick vi var sitt knyte till, och sen ett till. Till slut gick det upp för oss att det var de tio olika rätterna som vi fick in, en dumpling i taget. Dumplings! Det hade vi varken sett eller hört talas om tidigare och ingen kan påstå att det gick hem. Tvärtom, länge efteråt använde vi dumplings som ett uttryck för mat som vi inte gillade.
Under det senaste halvåret har dumplings dock förvandlats till något jag fått för mig att jag faktiskt skulle tycka om. Jag har utan framgång spanat efter något kinaställe i Stockholm som serverar dumplings. Så för några veckor sedan ramlade jag över en steg för steg beskrivning i Allt om mat. Så hemma i mitt eget kök blev det till slut dumplings igen, och tro det eller ej, det var faktiskt riktigt gott!
Dumplings
Deg:
8 dl vetemjöl
3 dl ljummet vatten
Fyllning:
300 g zucchini
400 g fläskfärs
2 tsk riven färsk ingefära
2 dl finhackad purjolök
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 tsk japansk soja
2 tsk fisksås
Sås:
1 dl rödvinsvinäger
2 finhackade vitlöksklyftor
½-1 finhackad röd chili
2 krm sesamolja
1 tsk japansk soja
2 tsk rörsocker
2 msk finhackad japansk gräslök
(I våra köksskåp hittar man varken rödvinsvinäger, sesamolja, rörsocker eller japansk gräslök. Johan höftade fram en egen variant med balsamvinäger, rapsolja, vanligt strösocker och citrongräs. Såsen var riktigt god)
Lägg mjölet i en bunke, tillsätt lite ljummet vattet i taget och knåda till en slät deg (detta kan göras i en matberedare). Täck med en dubbelvikt fuktig handduk och låt vila i 30 minuter.
Riv zucchinin grovt. Lägg i ett durkslag i en kvart (eller pressa ut vätskan). Blanda med färs, ingefära, purjolök, peppar, salt, soja och fisksås. Dela degen i tre delar. Rulla ut en del i taget till en 2,5 cm tjock rulle. Skär i 1,5 cm stora bitar. Lägg på ett fat under en fuktad handduk. Tryck ut en degbit i mitten av handflatan så att de blir runda och tunna, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop kanterna.
Lägg några dumplings i taget i en stor kastrull med kokande vatten. När de flyter upp, häll på 1 dl kallt vatten så att kokningsen upphör. Låt koka upp igen och koka i 3 minuter. Lyft upp med hålslev och låt rinna av. Vill man glänsa kan man koka knytena i en kinesisk ångkokningskorg av bambu som sätts över kastrullen.
Servera med såsen och andra trevliga tillbehör. Färsk spenat som fått stekts lätt i lite olja och vitlök, gurkstavar, ångkokt blomkål och liknande.
Publicerad i drömmer jag?, dumplings, kinesiskt | Kommentarer (10) Skriv ut inlägg10 kommentarer till “Två gånger i mitt liv har jag ätit dumplings”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag har bara ätit dumplings en gång och jag fick en lite degig känsla. När jag skulle testa hemma så friterade vi dem och det blev godare men man kanske lär sig.
Din chokladkalender diggar jag!
Ha en trevlig lördag/KarinW
Dumplings är lite av en favvoriträtt. Jag är själv helt värdelös i köket och kan därför inte komma med några recepttips.
Jag blev frälst när jag åt Ho’s dumplings på Hornsgatan i Sthlm i slutet av förra århundradet. Ho’s finns kvar och visst serverar dom fortfarande sina dumplings. Blev helt nyligen tipsad om ett ställe som serverar dimsum (och bl.a. dumplings) på söndagar. Arodyee, Stora Gråmunkegränd 8, Sthlm. Jag har inte hunnit testa stället ännu, men ska enl säkra (kinsesiska) källor va det bästa, och mest prisvärda, stället i stan.
Om du är nyfiken på att testa den japanska motsvarigheten gyoza så rekommenderar jag ett besök till Ki Mama.
Tack snälla för dina tips, dom ska jag plocka fram nästa gång det ska ätas mat i Stockholm! :-D
[...] Liknande recept Dumplings med fläskfärsfyllning [...]
Har ätit dumplings på ”Cloud Nine” i Stockholm. Såååå goda, jag bad om fler :)
Ewa: Tack för Sthlmstipset, det ska jag lägga på minnet. För visst är det gott med dumplings!
Hej!
Jag åt dumplings första gången i Melbourne i Australien. Vi fick tipset att vi skulle gå till Shark finn house, som skulle vara det bästa stället i stan. Det var ett 3 våningshus i centrala Melbourne. Dumplings serverades på alla tre planen. Det gick till så att personalen gick runt med vagnar med nygjorda ångande dumplings många olika sorter och prisklasser. När man tyckte att någon såg god ut så pekade man på den och blev serverad på tallriken, samtidigt som personalen gjorde en notering på notan vid bordet. Man satt vid stora runda bord och runt omkring oss satt stora kinesiska sällskap och kalasade för fullt. Det var jättegott allting.
Vi hittade en liknande restaurang i New York i Chinatown (minns inte namnet, men vi fick tipset på hotellet där vi bodde) i våras. Kan verkligen rekommendera båda restaurangerna. Det är en helt annan känsla när det blir en stor restaurang som specialiserar sig på detta.
MVH Martina
Hej Martina! Vad glad jag blir för sådana här kommentarer. Tack! Ska lägga Melbourne-tipset på minnet om jag får tillfälle att besöka staden igen. :-)
Tjoho, dumplingsfest!!
Moma: Haha, veckomatsedeln är flexibel om du hellre vill äta en annan veckodag! :-)