Det flyger stompa i luften
Stompa är lätt som en plätt att göra och flyger som pannkaka i luften. Funkar fint som tillbehör till soppan, när man inte har ägg och mjölk i kylskåpet. Dessutom kan man inte äta torsdagspannkaka på en onsdag. Men onsdagssoppa och stompa, det går kalasbra.
Stompa
4 dl rågsikt eller vetemjöl
0,5-1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
ev 1 tsk brödkryddor
1,5 dl filmjölk
0,25 dl sirap
Blanda torra ingredienser först och därefter alla ingredienser. Kavla ut tunna och runda bröd (med en knäckebrödkavel, eller pricka bröden med en gaffel efteråt). Stek bröden på bägge sidor i en torr stekpanna tills de får fin färg. Serveras med detsamma.
Soppa och onsdagsstompa
12 kommentarer till “Det flyger stompa i luften”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Gott, gott. Var har jag hört ‘stompa’ förut? Är det ngt norrländskt från början? Stekpannebröd öht är gott. Hoppas att du fick ngn god mellis sen, efter lektionen! :P
Jag vet inte om stompa är norrländskt. Jag tänker på hemkunskapen, då gjorde vi stompa. Och stompa som utflyktsbröd, gott!
Wow – actionbilden är så bra att man känner för att slänga upp saker i luften. Bra för att det är kul, liksom.
Var det på hemkunskapen vi gjorde det? Vad var det vi gjorde nångång när vi var ute vid Fjällnora med klassen, om det var i…låg/mellanstadiet nångång. Pinnbröd? Är inte det samma sak fast annan form?
Stekpannebröd är bara för gott! :-)
Jag måste måste nog pröva den här lite lyxigare varianten av stompa. Min stompa görs ju på mjöl, salt och vatten om det krisar och kanske bakpulver, socker och kanel om det finns hemma.
Hur smakar stompan till lunch dagen efter?
Pytte: Ja, det är kul att slänga saker i luften! (Och det är faktiskt ganska kul när det händer att en far i backen också, det hör nästan till…)
Karin: På hemkunskapen gjorde vi stompa och i Fjällnora åt vi nog pinnbröd. Inte riktigt samma sak väl?
Jennie: Ja, eller hur!
Johanna: Socker och kanel! En efterrättsstompa, smart! Vi åt stompa tills vi nästan sprack (som vanligt). Med andra ord vet jag inte hur dom smakar dagen efter, för då var dom slut. Haha!
Hej!
Nu vet jag inte hur många månader jag har gått igenom av ditt arkiv, kunde helt enkelt inte sluta. Blir väldigt sugen på allting, och jag tror att det är mycket på grund av de fina fotografierna på din sida! Lycka till i nya köket!
Snyggt fotat!
Åh vad gott när de är varma och smöret smälter. Jag vet inte om stompa är norrländskt, säger själv bara stekpannebröd.
Trevlig helg till dig Tina!
Cilla: Tack så mycket! Och välkommen tillbaka hur många gånger som helst! :)
KarinW: Stekpannebröd är ett ganska bra namn, för det är ju precis vad det är. Trevlig helg själv! :)
Åh detta brödet bakade (eller stekte) jag för nån vecka sen och det är så gott så gott. Detta bröd kallas faktiskt oxå för Undantagsbröd och kommer från förr (bland bönder) när dom unga övertog gårdarna så var dom gamla tvungna att komma på undantag. Ofta så inreddes ett rum utan vedspis eller bakugn och Undantagsbrödet kunde då bakas i en stekpanna i en öppen härd eller på en kamin =) fast detta visste du kanske redan =)
Hittade hit via Salt&Peppar förresten =)
Undantagsbröd! Intressant, det visst jag inte! :) Välkommen hit vetja!