Hej och välkommen hem till mig, Indien!
En gång för länge sedan fick jag en fin resväska av en fin vän. Det var Indienväskan jag skulle packa i när jag for till Indien. Sneglar man in i väskan döljer sig ett litet hörn av landet där, men det är också det närmaste Indien jag kommit, hittills. Och så länge jag inte kommer till Indien, så får Indien komma hem till mig, som igår kväll. Nu förstår ju ni att jag egentligen inte vet vad jag talar om, men om ni vill laga indisk mat på mitt vis, gör så här:
En indisk kycklinggryta på mitt vis
1 gul och 1 röd lök
olja
kryddor (spiskummin, curry,
tikka- eller garam masala, gurkmeja osv)
bruna senapsfrön
8 tomater
färsk bladspenat
kokosmjölk
kycklingfilé
Gör en grytbas. Stek finhackad röd chili tillsammans med finskivad vitlök, gul och röd lök delad i båtar samt någon tesked bruna senapsfrön. Stek i rikligt med olja på svag värme tills löken blir mjuk. Plocka under tiden fram alla kryddor som låter som Indien (se förslag ovan) och krydda rikligt ner i löken. Hacka tomater och lägg ner i grytan när löken är mjuk, lägg ner flera nävar bladspenat och låt fräsa en stund. Häll över en burk kokosmjölk och smaka av med salt och ännu mer kryddor tills grytan får ordentligt med smak. Dela valfri mängd kycklingfilé i mindre bitar, salta, peppra och stek vid sidan om. När kycklingen är genomstekt, häll ner kycklingen i grytan, eller tvärtom. Låt grytan småputtra.
Servera med ris. Om du vill glänsa kan du baka världens snabbaste (fusk)naanbröd medan grytan puttrar. Och om det händer att grytan blir stark, plocka fram lite yoghurt och mango chutney i små skålar.
Världens snabbaste (fusk)naanbröd
ungefär 7 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 ägg
1 msk olivolja
flingsalt
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda i vatten, yoghurt och ägg. Knåda snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i 6-8 bitar. Platta ut dem till ovala kakor, så tunt som möjligt. Grädda i mitten av ugnen 6-8 minuter i 250 grader. Pensla de varma bröden med olja och strö över lite flingsalt. Godast att äta nygräddade.
Vill du ha ett insidertips, gör inte som vi gjorde igår kväll. Med andra ord, stoppa inte in bröden när ugnen bara kommit upp i 200 grader, för att sedan tänka att de behöver en stund till. Det kan hända att det blir knäckebröd då, och det är inte särskilt indiskt.
Efterrättstips
Indisk yoghurtefterrätt
9 kommentarer till “Hej och välkommen hem till mig, Indien!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
å va gott det ser ut. Nan har jag varit sugen på att baka länge , kanske snor både gryt och bröd recept av dig nu helt enkelt!
Ser gott och enkelt ut och precis som Leila så är jag sugen på att göra lite naanbröd snart. Tack för ett fint och inspirerande inlägg som alltid!
Vilka färger! Indiskt är gott och vackert! :)
Det var jättelänge sedan jag åt indisk mat. Det måste ändras på! Och hembakt naanbröd, vad smart!
Tycker fröken Dill
Leila: Knyck du bara, recept är till för att delas med sig av!
Sanna: Naanbröd är fint! :)
Lumumma: Ja visst blev det vackra färger! :D
Fröken Dill: Ja, det får du verkligen ändra på!
Wow… vi älskar indiskt. Ser fantastiskt gott ut!
Camilla & Tomas: Då är vi tre, indiskt är kalasgott!
Toppenfina, toppengoda supersnabba Naan!
[...] färgglada middagar En indisk kycklinggryta Färggranna plättar Skördemiddag Filed under färgglatt, kyckling, ris, räkor, saffran, spanskt [...]