En kalasfin grönsakstårta att lägga på minnet
Den här grönsakstårtan tipsade Eva om i en kommentar. Receptet härstammar från Malmörestaurangen Salt & Brygga. Men, det allra viktigaste i sammanhanget är att grönsakstårtan visade sig vara alldeles fantastiskt god. Den är god såväl kall som ljummen eller varm. Precis som Eva skriver så är det här något att plocka fram ur matsäckskorgen. Det stannar dock inte vid det, jag tror nämligen att grönsakstårtan har stor potential på en buffé. Själv tänker jag duka fram tårtan på den traditionella påskknytisen och jag känner mig rätt säker på att den kommer göra stor succé.
En finfin grönsakstårta
från Salt & Brygga
2 msk olivolja
2,5 dl grovrivna (1-2 st) palsternackor
7 dl grovriven (1 st) zucchini
2,5 dl grovriven (2 st) morötter
1 hackad gul lök
2 burkar kesella (10%)
2 msk maizena
2 dl riven parmesan, ca 50 gram
5 ägg
ca 1 dl hackad persilja
2 msk pressad citron
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Hetta upp olja och fräs grönsakerna mjuka. Blanda kesella, maizena, parmesanost och ägg. Rör ned hackad persilja och smaksätt med citron, vitlök, salt och peppar. Rör ned grönsaksfräset och häll blandningen i en smord form (24-26 cm i diameter). Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 min, tills tårtan stannat även i mitten. Ta ut och låt den stadga sig en halvtimme.
Publicerad i bjuda på mat, dukat för buffé, inskickade recept, kanske-i-picknickkorgen? | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg16 kommentarer till “En kalasfin grönsakstårta att lägga på minnet”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh vad det gläder mig att ni gillade en av våra favoriter! Det är egentligen hemskt att tipsa om mat – man kan ju faktiskt bli ökänd i stället för känd!
Så rart av dig att skicka din kommentar till min blogg, tack för det.
Eva
Åh den iden gillar jag! bokmärkt!
Eva: Det är jag som ska tacka, det här var verkligen ett toppenrecept! Jag förstår vad du menar med att det är farligt att tipsa om mat. Det är nervöst varje gång någon ska laga något härifrån och jag får alltid dåligt samvete när någon inte tyckt maten var god. Tro det eller ej… :-)
Elin: Fint!
Vad spännande med grönsakstårta! Något jag aldrig testat. Tack för tipset!
Vi är ofta inne på samma spår du och jag :)
Häromdagen gjorde jag en variant på grönsakstårtan, men jag använde potatis istället för zucchini och gräddade den i muffinsformar. Det blev gott som tusan men nästa gång det vankas buffé ska jag definitivt göra din grönsakstårta.
Ha det finfint!
Lina: Jag tycker helt klart att du ska prova!
Majsan: Åh, grönsakstårta med potatis i muffinsformat låter spännande. Bjuder du på receptet?
Grönsakstårta, vilken bra idé!!!
Tycker fröken Dill
Blev så inspirerad att testa Grönsakstårtan och av en händelse hade jag alla ingredienser hemma så jag svängde ihop en igår. Blir middagsmaten idag tillsammans med lite extra protein i form av kyckling! Längtar!!! Ska bli spännnade att se om barnen (3 och 5 år) vågar sig på grönsakstårtan, hoppas!
Åh, den låter jättegod! Det får nog bli denna paj istället för en blomma när jag besöker min kära mor i påsk :)
[...] bloggade pickipicki-Tina om en grönsakstårta som en av hennes läsare hade tipsat om. I tidernas begynnelse kommer receptet [...]
Tack! Den gjorde succé på dagens påskbord!
Linda: Härligt!
[...] 36 Mån Ugnsbakad röding och grönsakstårta (jo, visst har vi zucchini kvar än) Tis Varm pastasallad med bondbönor Ons Tortillarullar i ugn, [...]
[...] Zucchiniplättar med kallrökt lax Köttfärsfylld gratinerad zucchini Zucchini i pyttipanna Grönsakstårta Zucchini i ratatouille Ratatouille på pizza Tunt skivad zucchini på pizza Paj med tunt skivad [...]
Jag gör den här grönsakstårtan om och om igen, den är ju så himla god!
Jenny: Vad roligt att höra! :-)