En soppa för våghalsar
Iskall kikärtsgaspacho är inte mat för den fege. Jag håller med Viktoria som skriver att ”det här helt enkelt inte är barnvänlig mat, och kanske inte heller en soppa som passar alla vuxna”. Istället nöjer jag mig med att säga att soppan verkligen gick hem hos mig. Den har förresten stått med på att-laga-listan i två års tid, och jag är glad att jag äntligen slog till. Soppan gör sig nämligen alldeles utmärkt som balkongmiddag sådana här tropiska kvällar som vi har nu. Iskall kikärtsgaspacho alltså, lägg det på minnet. Någon våghals som antar utmaningen? Det spenat- och getostfyllda brödet passar bra till soppan. Det är också ljuvligt gott, men kanske på ett lite mer snällt vis.
Kikärtsgaspacho
1 burk kikärtor
0,5 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
100 g vitt bröd (utan kanter)
3 msk + 1 dl olivolja
3 msk sherryvinäger (eller liknanade,
jag tog 1 msk vitvinsvinäger+1msk sherry)
0,5 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
3 dl iskallt vatten
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Skala och grovhacka löken. Låt brödet ligga i vatten någon minut, krama därefter ur vätskan. Lägg kikärtor, lök, skalad vitlök och bröd i en matberedare med tätslutande lock. Tillsätt 3 msk olja, vinäger och kryddor. Låt stå kallt i kylskåp fram tills servering, gärna ett par timmar. Vid serveringsdags, mixa soppan, tillsätt 1 dl vatten och 1 dl olja under fortsatt mixning. Tillsätt ytterligare 2 dl vatten till lämplig soppkonsistens. Pynta förslagsvis soppan med lite olivolja/chiliolja.
Soppan räcker för 2 personer och receptet kommer från Annette, via Viktoria. Liksom receptet på spenat- och getostfyllda bröd nedan, som passar finfint att servera till kikärtsgaspachon.
Spenat- och getostfyllda bröd
1/4 paket jäst
1,5 dl fingervarm vatten
1 nypa salt
1 msk olja
4 dl fullkornsvetemjöl
250 g färsk spenat
1 litet paket getost
sesamfrön
Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och arbeta ner mjölet. Låt jäsa medan ugnen blir varm och du förbereder gaspachon. Fräs spenat i lite smör i en stekpanna, låtöverflödlig vätska rinna av. Kavla ut degen till en rund platta. Bred ut spenat över halva, lägg på skivor av getost. Vänd över andra halvan av degen. Pensla med vatten, strö över rikligt med sesamfrön, skär några skåror och grädda i 250 grader tills brödet får fin färg (ung 15 min).
Fyll brödet med smörfräst spenat och skivad getost…
…och vik över andra halvan.
17 kommentarer till “En soppa för våghalsar”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det där brödet ska jag absolut testa. Soppan låter också smarrig, passar nog bra en varm sommardag.
Oh ja lite våghalsigt för min del kanske, men brödet ser ljuvligt ut Tina! Soppan får det bli en dag då jag känner mig lite äventyrlig.
vilket ballt bröd, så vackert det blev! :-) måste ge mig på det och variationsmöjligheterna är väl oändliga kan jag tro…
Erika: Så sant. Vi kommer garanterat laga soppan fler varma dagar i sommar!
Sanna: :-)
Missfranklin: Helt klart! Fyllda bröd är toppen, både till soppa och i picknickkorgen. Det här är en annan favorit:
http://www.pickipicki.se/2008/01/bongryta-och-brod-med-fetaost-och-soltorkade-tomater/
Åhh det där brödet såg jättegott ut. Modigt med kall soppa. Det låter gott dock med vitlök i. :)
Yasemin: Testa vetja! :-)
Haha!
Hade glömt den soppan och det brödet.
Viktoria: Hur kunde du glömma soppan!
[...] tips för varma sommardagar. Har man vaknat på sin mest äventyrliga sida så vill jag påminna om receptet på kikärtsgazpachon med det spenat- och getostfyllda brödet. Om den kalla kikärtssoppan är en soppa för modiga, så är den klassiska gazpachon en soppa [...]
Bokmärkt!
Mårtenssons kök: Hurra! Hoppas ni gillart!
Jag har tänkt laga det här receptet hur många gånger som helst men alltid bangat ur. Men snart så ska jag våga mig på det…
Ann-Louise: :-D Det ska bli roligt att se om du tycker om!
Idag var jag modig o åt denna soppa. Kanske inte rätt årstid m kall soppa även om d nybakade brödet e varmt. Men jag testade att värma soppan oxå o då blev den godare på köpet. Tycker man om hummus så tycker man om soppan punkt slut
Isflingan: Tänk att du gjorde kallast-sommardags-soppan till en höstsoppa! :-O
Vet inte varifrån d kom, men fick sånt enormt sug efter kikärtsgazpacho i sommarhettan. Så d fick d bli ikväll. MUMS! :)
Isflingan: Den här har inte jag ätit på år och dar! :-)