De är här nu, nyponen!

den 5 september 2010, kl 10:55

”Och nyponbuskar, nyponbuskar
Hela vägen nyponbuskar
ser jag när jag blundar
och nånstans där så blev jag
den jag är nu”

Jag lyssnar på Lars Winnerbäcks Söndermarken. Och när han sjunger ovanstående rader så slår det mig att det är dags att påminna om förra höstens favoritrecept, nyponsoppa. För de är ju här nu, nyponen! Vart jag än vänder mig så ser jag nyponbuskar. Nyponbuske, efter nyponbuske, efter nyponbuske. Äntligen! Jag har längtat sedan oktober förra året efter att få plocka nypon igen.  I år tänker jag plocka och torka tio tusen nypon, minst. Jag ska fylla varenda glasburk jag kan hitta här hemma. Kanske var det förresten precis det han hade gjort Lars, som såg nyponbuskar när han blundade, plockat tio tusen nypon.

Nyponsoppa, 4 port
7 dl färska nypon
1,5 liter vatten
1 dl socker
1,5 msk potatismjöl

Skölj och rensa (skär bort ändarna, dela, sortera bort de som eventuellt är maskangripna) nyponen. Koka upp 1,5 liter vatten och häll i nyponen, låt dem koka mjuka i knappt 20 minuter. Mixa med en stavmixer och sila nyponsoppan genom en finmaskig sil, klipulvret går bort. Häll upp nyponsoppan i kastrullen och vispa ner 1 dl socker, smaka av om mer behövs. Rör ut potatismjöl i några matskedar kallt vatten och vispa ner detta i nyponsoppan. Låt nyponsoppan precis koka upp under omrörning. Servera med mandelskorpor eller liknande, glass om det är efterrätt.

Nypontips från förra året:
Nyponen kan med fördel torkas till resten av året, rensa dem och lägg i glasburk. Det räcker då med 5-6 dl torkade nypon till soppan och de kan behöva kokas en liten stund längre.

När jag berättat att jag kokat nyponsoppa så var det någon i lunchrummet som tipsade att nyponsoppan med fördel kan sötas med pressad apelsinsaft istället för socker. Det ska provas i höst.

Skriv ut inlägg

42 kommentarer till “De är här nu, nyponen!”

  1. Emma kl 15:28, den 5 september 2010

    Har du testat att torka svarta nypon någon gång? Såg sådana härromdan, festligt är ordet! Och har du gjort mjöl/pulver på torkade nypon? Hur gör man?

  2. Matpolisen kl 15:47, den 5 september 2010

    Nypon är en underbar liten växt som vi ska vara glada att vi har. Man kan använda den till så mycket.

  3. Mårtenssons kök kl 20:09, den 5 september 2010

    Vi var ute och plockade nypon här om dagen för att lägga in, men de var så fulla med mask att det lär dröja tills det plockas nypon igen…

  4. tina kl 21:00, den 5 september 2010

    Emma: Svarta nypon! Nejnej, måste nog googla lite, svarta nypon visste jag inte ens att det fanns. Nyponmjöl har jag inte gjort, men det borde inte vara så svårt. Rensa, torka, mala/mixa till pulver. Jag ska prova, sen återkommer jag :-)

    Matpolisen: Instämmer!

    Mårtenssons kök: Fy vilken besvikelse. Prova en annan nyponbuske!

  5. Linda - Cupcakesfluffan kl 21:09, den 5 september 2010

    Vad gott det låter med hemmagjord nyponsoppa, det har jag aldrig gjort eller ätit

  6. Kajsa kl 23:48, den 5 september 2010

    Har du några nyponrensartips? Hur gör du? I höstas plockade jag litervis men mäktade bara med att rensa typ en liter innan de hann bli dåliga. Det var något av en besvikelse och jag drar mig lite för att ge mig ut och plocka nya i år, fast jag ändå frestas varje gång jag passerar en buske.

  7. Tweets that mention De är här nu, nyponen! at pickipicki -- Topsy.com kl 09:57, den 6 september 2010

    [...] This post was mentioned on Twitter by Middagsbjudning, Middagsbjudning. Middagsbjudning said: Läser om nyponsoppa och blir helt inspirerad!http://www.pickipicki.se/2010/09/de-ar-har-nu-nyponen/ [...]

  8. tina kl 14:20, den 6 september 2010

    Linda: Du måste prova, lova.

    Kajsa: Hm, i fjol kokade vi soppa i samma takt som vi plockade (och dom rensade vi aldrig ur innehållet utan kokade som dom var, silade bort fröna sen). I år har jag tänkt rensa, men något bra rensarknep har jag inte lärt mig än. Jag får återkomma om saken. Eller är dt någon annan som vet? Ett tips är annars att plocka lagom mycket åt gången! ;-)

  9. Mor-MIa kl 17:04, den 6 september 2010

    Åhh egen nyponsoppa, vilken lyx!

  10. Sofie kl 23:08, den 6 september 2010

    Har funderat på att testa göra något av alla nypon som växer överallt! Undrat om det är gott med hemmgjort soppa?! Sweet enough?! FÅr väl testa helt enkelt…

  11. Josefina kl 09:07, den 7 september 2010

    Underbar poesi om nyponbuskarna! Nyponsoppa är så gott. Kram.

  12. tina kl 09:29, den 7 september 2010

    Mia: Ja, det känns verkligen lyxigt att äta hemkokt nyponsoppa:-)

    Sofie: Det är kalasgott! Sockra kan man ju göra efter behag. Med 1 dl socker är soppan definitivt inte för sur, tvärtom, man kan tom kosta på sig att snåla lite med sockret om man vill!

    Josefina: Kram vetja!:-)

  13. Maria kl 14:49, den 7 september 2010

    Du glömmer ju nämna hur sjukt gott det är! :D Hemgjord nyponsoppa är väsensskilt från ekströms!

    Hur gör du när du torkar? Jag är sugen på att köpa en torkapparat men det blir inte av i höst, så jag får torka manuellt. Torkar du i ugn? Svag värme, hur länge? ugnslucka på glänt?

  14. Att bekänna (nypon-)färg at pickipicki kl 22:07, den 7 september 2010

    [...] fick förresten en fråga i kommentarsfältet till nyponsoppan, som jag behöver hjälp att besvara. Med tanke på hur många nypon vi plockade förra året, [...]

  15. tina kl 22:41, den 7 september 2010

    Maria: Ja, nyponsoppa är galet gott! I sanningens namn har jag aldrig torkat nypon, ännu. Jag har efterlyst bra torka-nypon-tips: http://www.pickipicki.se/2010/09/att-bekanna-nypon-farg/

  16. Um Pouco Mais kl 21:30, den 8 september 2010

    Har aldrig ätit nyponsoppa, men blir sjukt sugen när jag ser detta!

    Sheila

  17. tina kl 08:19, den 9 september 2010

    Sheila: Ja, nyponsoppa är ett måste att ha provat!

  18. Herdschlampe kl 19:24, den 29 september 2010

    Det lät fantastiskt smidigt. Jag försökte mig på att rensa dem, men det var på tok för jobbigt!

  19. tina kl 20:57, den 29 september 2010

    Herdschlampe: Javisst! Jag brukar skära bort ändarna och dela dom på mitten. Då är det lätt att sortera bort de som är dåliga/maskangripna, utan att behöva rensa bort alla kärnor:-)

  20. Eva kl 14:22, den 8 oktober 2010

    HEj!
    Jag inspirerades av ditt recept för nyponsoppa o har idag kokat en omgång. Kommer lägga upp det på min blog och lägger där även till en länk till din receptsida… hoppas det är ok!?

    Hälsn

    Eva

  21. tina kl 14:47, den 8 oktober 2010

    Självklart Eva! Kul att du gillade nyponsoppan! :-)

  22. Orange är mina favoritsoppors färg | pickipicki kl 09:07, den 25 januari 2011

    [...] Nyponsoppa Morotssoppa med smak av fetaost och timjan En indisk pumpasoppa med butternut squash [...]

  23. Enkakaiugnen kl 01:13, den 28 augusti 2011

    Åh vad gott! Har en granne med en massa nypon, undrar om man ska ta och palla sig några och testa! :)

  24. tina kl 19:43, den 28 augusti 2011

    Enkakaiugnen: JA!

  25. Alex kl 00:52, den 7 september 2011

    Kan man göra soppa på svarta nypon?
    En svartsoppa fast som dessert =)

  26. tina kl 18:04, den 7 september 2011

    Alex: Precis den här frågan fick jag i fjol, men jag har fortfarande inte sett några svarta nypon. Den dan jag ser svarta nypon så lovar jag att jag ska koka soppa omedelbart och återkomma med resultatet! :-)

  27. Alex kl 01:31, den 27 september 2011

    Nu har jag plockat svarta nypon, Testet sker på söndag=)

  28. tina kl 19:13, den 27 september 2011

    Alex: Wow, det låter ju fantastiskt! Du mailar väl en bild va? tina@pickipicki.se :-D

  29. Minipatrullen testar! | pickipicki kl 19:56, den 24 oktober 2011

    [...] Nyponsoppa Äppelplättar  Tweet Publicerad i kanske-i-picknickkorgen?, Noa-quinoa | Inga kommentarer [...]

  30. 6 goda saker man kan göra med nypon | Matgeek kl 11:46, den 20 augusti 2012

    [...] Nyponsoppa Den givna förstaprioriteringen. Pickipickis nyponsoppa kommer att kokas i början av [...]

  31. Pia Wallberg kl 17:05, den 8 september 2012

    Hej, jag undrar mer exakt hur man gör när man torkar nypon. Rensar man dem och lägger skalet att torka på bakplåtspapper och sen när det är helt torrt lägger man det i burkar?

    Tacksam för svar, Hälsn Pia.

  32. tina kl 16:06, den 9 september 2012

    Pia: Hej! Antingen halverar du nyponen och pillar med tesked eller liknande ut kärnorna först och låter dom därefter torka antingen på torr och luftig plats, eller på låg värme i ugn. Eller så halverar du och torkar och pillar bort kärnorna när nyponen väl torkat.

  33. Patrik kl 09:08, den 23 september 2012

    Att börja plocka nypon för några år sedan måste vara det bästa som hänt i mitt kök! Mindes också barnaåren med Ekströms nyponsoppa som himmelskt gott…ända tills jag plockade nypon själv och undrade vad Ekströms håller på med?
    Har också ”problem” med att kärna ur nyponen.
    Erfarenheter hitills,
    1. Koka, snoppa och sila som dom är fungerar bara för första silningen( pressningen)= lågt utbyte.
    2. Koka samma nyponmos en gång till och pressa resten av nyponmoset ger alldeles för mycket kli som gör att det inte blir trevligt att svälja.
    3. Skölja, snoppa, dela och pilla ur kärnor från färska nypon
    + högst utbyte
    – Tar lång tid (man tröttnar snabbt)
    4. Skölja, snoppa, dela, TORKA i ugn och pilla ur kärnor
    + högt utbyte
    – Tar otroligt lång tid att rensa pga. att kanterna viks in och håller ”kvar” kärnorna ännu bättre.
    – Nyponen blir stenhårda

    Annars testar jag idag att
    1. Skölja, snoppa, dela, FRYSA och sedan pilla ur kärnorna
    + verkar lovande!

    Kvar att testa
    1. Slipa och böja ändan på en tesked så att den blir något vassare och följdsammare vid rensningen

  34. tina kl 19:03, den 23 september 2012

    Patrik: Jag kör på nr 1, tänker att det går fortare att plocka lite extra nypon helt enkelt. Men, måste erkänna att jag ser fram emot att höra om frys- respektive slipa-teskeds-varianten. :-) Man vill ju inte gå miste om bra trix! Tack för din kommentar, och jag håller med dig, hemkokt nyponsoppa är ljuvligt!

  35. Patrik kl 23:21, den 5 oktober 2012

    Ny rapport efter nyponsmostillverkning och nytt test med att rensa nyponen

    Nummer 2 fungerade faktiskt väldigt bra! Kan det variera mellan olika nyponsorter hur mycket ”kli” det blir?
    Är det så här bra efter varje gång så är det toppen :-)

    Senaste
    Har pratat mycket med en finurlig kollega på jobbet om att effektivisera rensningen och det vi först kom överens om att jag skulle prova var att borra ur kärnorna med en batteriborrmaskin och en vanlig borr.

    Det fungerar otroligt bra så här långt!
    Nyponen (ca 20 st) måste dock vara hårda och efter borrningen sköljde jag dom vilket fick till följd att det mesta av kvarvarande kärnor försvann tillsammans med annat ”skräp”.
    Gjorde snabbt en fin liten hög med i princip hela nypon skal och inga kärnor.
    Fördelar
    + Går förvånansvärt lätt att borra ur kärnorna
    + I samma veva snoppar man hur lätt som helst :-)
    + Maximalt utbyte
    + Spar några tidsödande steg jämfört med min tidigare process

    Nackdelar
    - Kräver inköp av en lågvarvig batteriborrmaskin

    Jag köpte min på IKEA och använde den medföljande borren (5 mm), funkar jättebra!

    I morgon ska jag plocka fler och göra ett större test.

  36. tina kl 08:52, den 6 oktober 2012

    Patrik: Haha, du har alltså köpt en borr och borr-rensat 20 nypon!? Det låter ju nästan för galet för att vara sant! :-D

  37. Jennie kl 18:57, den 29 oktober 2012

    Hej! läser om nyponen här, måste skriva att jag snoppar av den skrubbiga toppen, och rostar de sedan hela i ugnen 50 grader över natten, den doften är tradition att få vakna till *barndomsminne*! Sedan kokar jag iaf en halvtimme och silar av, tycker jag får ut ganska mycket ur dem ändå, reder med potatismjöl, sötar med socker och Viktigt spetsar till den med ett stänk ättika, så här är det godaste tycker jag :) Hälsar Jennie!!

  38. tina kl 15:38, den 30 oktober 2012

    Jennie: Härligt med nypondoften, har ännu inte testat att torka i ugn. Ett stänk ättika återstår också för mig att testa. Tack för tips! :-)

  39. mats kl 13:01, den 4 september 2013

    har varit och plocka nypon.
    har gjort det förr för jag får kvällnings reflex av köp pulver ?? fast det är gott.
    Jag brukar snoppa av topp och botten och sedan torka i ugn på svag värme.
    Dock ska testa att torka i solen tack vare den fina indiansommaren nu.
    Dock funderar jag på förvaring överst står det glas flaska jag (och morsan) har alltid förvarat dom i papp påse jag tror inte torkade saker och glas flaskor går ihop så bra det kommer alltid in fukt som har svårare att ta sig ur. Eller ? hur förvarar andra?
    Ps har sparat torkade nypon som hållt sig fina i åtskilliga år smakar gott vet ej hur det är md näringen.

  40. tina kl 08:33, den 9 september 2013

    Mats: Härligt med dina nypontorkartips! :-) Om nyponen är riktigt, riktigt torra funkar det fint att förvara i glasburk (jag tänker på sådana med flipplock som man inte behöver stänga locket helt på om man inte vill).

  41. Britt-Marie Lindberg kl 18:13, den 23 september 2014

    Hej man måste inte alls pilla ut kliet i nyponen ta bara bort skaftet o fnösket. Lägg på en plåt o torka i ugnen 100 gr ritlls dem är torrra. Lägg i blöt kvällen innan du ska ha soppa o koka upp i samma vatten. Koka o sila nyponen häll i lite socker o kokau o red med lite potatismjöl utrört i kallt vatten.

  42. Vad ska man göra med höstfrukten? - Landleys Kök kl 06:01, den 11 oktober 2015

    [...] » Nyponsoppa » Rönnbärsgelé » Äppelkaka » Kallrörd äppelsaft » Baconchutney med päron » Glutenfri äppelpaj » Enkel plommonsylt utan att rensa kärnor » Vinkokta päron med salt mandelsplitter och glass » Hemmagjort äppelmos med mindre socker » Godaste äppelpajen med salta jordnötter och russin » Rönnbärssylt med morot och äpple » Falukorv i ugn med äpple och ost » Jordärtskocksoppa med smörstekta äpplen och purjo » Äppelbiffar med portvinssvamp och romanesco » 15 tips på vad man kan laga med äpple » Plommon- och salviaspäckad skinkstek med potatismos [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen