En förtrollande höstkärlek
Den senaste veckan har det äntligen rasslat till i svampkorgarna. Vill ni se på sagobokssvampar så är det hög tid att ge sig ut i skogen i helgen, bättre än såhär blir det inte. Pappan hävdar bestämt att allt annat än smörstekta kantareller och möjligen kantarellsås är att slösa bort svamparna. Men jag vet att han inte vet vad han talar om. För han har nämligen aldrig smakat min förtrollande goda kantarellrisotto. En ljuvlig risotto med kantareller och västerbottenost. Det här är höstkärlek, och där ligger allt annat i lä.
Kantarellrisotto
4 dl risottoris
1 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
1 liten gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
1 liter kantareller (eller blandad svamp)
salt, svartpeppar
en liten bit västbottenost
Koka upp 1 liter grönsaksbuljong i en separat kanstrull. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt. Fräs löken mjuk i 2 msk rapsolja i en vid kastrull eller djup stekpanna. Hacka kantarellerna i mindre bitar. Lägg ett gäng små och fina svampar åt sidan (att pynta risotton med). Tillsätt svampen till löken tillsammans med riset. Låt fräsa tills riset är glansigt. Tillsätt 1 dl vitt vin och låt det koka in i riset. Späd därefter med lite buljong i taget medans risotton småputtrar på låg värme, ungefär 1-2 dl buljong åt gången som får koka in vartefter. Rör om försiktigt mellan spädningarna. Dra risotton från värmen när riset är kokt men med en liten kärna kvar i riset. Det gick åt ungefär 8-9 dl grönsaksbuljong. Risotton ska vara krämig, hellre lite för lös än för tjock och grötig. Stek de sparade kantarellerna i lite smör. Vänd ner riven västerbottenost och toppa risotton med de smörstekta kantarellerna.
Receptet är för 4 personer.
Publicerad i höst, kantareller, risotto, svamp | Kommentarer (21) Skriv ut inlägg21 kommentarer till “En förtrollande höstkärlek”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Gottgottgottgott… hade gärna lagt till lite dill också, funkar med rapsoljan och kantarellerna. :)
Anna: Bra tips, det testar jag nästa gång! Tack!:-)
Vilket sammanträffande, gjorde också risotto med stekta kantareller igår (fast jag har inte bloggat om dom ännu). Gott blev det iallafall!!
Men hallå här,
Ryktet går att det bakats mönstermonsterpizzor i röda köket. Var står det om de om jag får fråga?
Oj, jag håller nog med din pappa lite. Jag tycker det är så sjukt gott med kantareller att jag möjligtvis kan tänka mig att lite gott bröd kan få konkurrera med dem, men sen blir jag skeptiskt. :P Men allt annat jag prövat från Picki har ju blivit succé, så jag får kanske tänka lite utanför svampkorgen i år? ;P
Martina: Kul, då ska jag spana in bildbevis sen:-)
Johannes: Haha! Den dyker nog upp ganska snart i en blogg nära dig. Liksom eventuellt några tjusiga muffinsar som fotades i dagsljus för att komma till sin rätt. Tack för igår!
Plommonet: JA! Utanför svampkorgen om jag får be! :-D
Femtio meter från huset växte några stiliga fjällskivlingar, ett par smörsoppar och några kremlor. Korg var inte medtagen, de får stå till i morgon. kan kanske bli en svampsås titt det söndagsstekta…
Det låter ljuvligt gott.
Måste bara skryta lite med att jag hittade en STOR blomkålssvamp i söndags. Det var utsökt. Första gången jag åt den svampen. Åkte ner i en pastasås. Och massor av höstkantareller, som jag tror jag ska gå och skörda lite mer av imorgon.
Mmmm.
Ingenting slår en krämig svamprisotto!
Johanna! Man kan inte skryta om svampar som ingen vet vad det är! :-)
Oh, så gott! Äter man det som det är, eller har man kött till?
Jag tror att jag ska testa det faktiskt, vi hittade en del kantareller förra helgen. :)
Ett tips när du gör risotto. ”Skaka” pannan istället för att röra med en slev. Annars är det risk att man tar söner riskornen.
Hoppas du haft en fin helg!
Kram Anna
Mmm ser supergott ut. Jag har aldrig testat att göra risotto. Men det ser ju hur lätt ut som helst.
När jag läser ditt inlägg ångrar jag lite smått att jag valt att bo i en storstad… Får pallra mig till Borough Market och köpa kantareller, för den risotton måste göras (och ätas)! Höst-comford food.
Eva. Hoppas ingen annan hann före!
Matpolisen: Och ljuvligt det var.
Johanna: Mamma och jag spanade in en (vad vi tror var en) blomkålssvamp i skogen idag. Jag måste nog googla lite så att jag vet hur den ser ut.
Loba: Så sant!
Camilla: Såklart att man kan servera risotton till en bit kött, det är säkert kalasgott. Vi åt risotton precis som den är, och det var garanterat tillräckligt gott det med! :-)
Anna: Tack för tips! Jag tittade på ”risotto-skola” i Masterchef Australia förra veckan, där tipsade de bland annat om just det. Av samma anledning ansåg dom att man inte heller bör köpa vakumförpackat risottoris:-)
Charlotte: Ingen konst, testa vetja!
Hanna: :-D
Tack. :) Jag tror också att den är ruskigt god utan tillbehör också.
Camilla: ;-)
[...] risottofavoriter på pickipicki Risotto med kantareller och västerbottenost Risotto med butternut squash och getost Saffransrisotto med fisk, räkor och sparris Musselrisotto [...]
[...] är så himla snäll mot er! Häromveckan fick ni en förtrollande god risotto med kantareller och västerbottenost, och nu är det dags igen. Dvs vi fortsätter på samma tema med alldeles-särskilt-god-risotto. [...]
[...] Trattkantarellsoppa Kantarellsås L Kantarellrisotto l Svamprisotto med bovete L Pizza med kantareller och västerbottensost Tweet Publicerad i [...]