Ingenting smakar som havtorn
den 28 september 2010, kl 07:41
Förresten, sa jag att vi plockade havtorn i helgen? För egen del för första gången i livet. Bortsett från den tjusiga utsikten över hav och båthus, är det helt klart lite mer utmaning än att plocka jordgubbar och vinbär. Men taggarna till trots så är dessa små C-vitaminrika bär oemotståndliga med sin alldeles speciella smak. Dessutom får jag äntligen tillfälle att välja bland recepten i fina julklappsboken Havtornsrecept.
Vad har ni för havtornserfarenheter?
Plockknep? Favoritrecept?
22 kommentarer till “Ingenting smakar som havtorn”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag har tyvärr inga havtornserfarenheter alls. Stod vid något som liknande en sådan buske, men var inte helt säker och vågade inte heller plocka på mig. Kanske att jag är modigare nästa gång ;)
Måste också säga att jag har nästan noll erfarenhet. Spännande att se om det blir något gott av bären!
En god havtornsmarmelad med en smaskig ost… alltid välkommet!
Jag plockade ett paket frysta alldeles själv i affären som jag sedan rårörde med råsocker och en liten skvätt riktigt god tequila. jag förstår att det låter hur konstigt som helst men det var grymt på en bit anklever kan jag berätta…
http://torskpalax.blogspot.com/2009/12/c-vitaminrikt-inlagg.html
Jag älskar havtorn! Vi har precis börjat plocksäsongen här i Malmö. Som skrivet i inlägget så kan man riva av grenar och sedan lägga i frysen och efter det slår man av bären. De är så ömtåliga och väldigt svåra att plocka en och en.
Man kan göra allt på havtorn – kan säga att havtornshotsen vi bjöd på under vår inflyttningsfest förra året blev en succé =)
Åt havtornssylt hos svärfar för första gången i mitt liv för ett par veckor sedan. Då serverades det tillsammans med ett par bitar stekt haloumi. Mums!
Läckert med havtorn! Jag skulle vilja ha sådana i trädgården, men man måste visst ha både ett hanträd och ett honträd och det har vi inte plats med på vår lilla lott… Önskemål till framtida större trädgård :)
Millan: Hoppas det;-)
Sarah: Ja, det ser jag också fram emot!
Matpolisen: Jatack!
Pytte: :-D
Emma: Vad roligt att läsa! :-) Ja, plockning-eller-slippa-plocka-knepen är många har jag förstått. Nu när vi plockade havtorn i helgen såg vi ett par som ”plockade” havtorn mha av ett hemmabygge(?) med press, tratt och slang. Något du känner till? :-)
Nina: Låter fantastiskt gott!
Cecilia: Ja!
Farmor gjorde alltid havtornskräm när jag var lite – det var en höjdare kan jag säga! Nu för tiden tar jag bara en sked med lite havtorssaft på morgonen, som en liten vitaminkick! :) Supergott! (och då menar jag inte saft i den mening att det är socker eller andra tillsatser i den, utan bara saften från bären)
Sara: Åh, havtornskräm låter ljuvligt.
Vi har köpt plantor (6 honor (av 4 olika sorter) + en hane) i våras och tänkte skörda egna bär om en 4-5 år…
Tills vidare plockar vi bär på en ekologisk odling.
Vi har fryst bären som dom är och äter dom som ”c-vitamintabletter” i t.ex. fil eller som isbitar i dryck.
Här kommer länk till mina havtornsinlägg:
http://miansblogg.blogspot.com/search/label/havtorn
Vilda havtorn finns dessvärre inte i närheten av där vi bor. I vilket landskap har du plockat?
Om man pressar saften direkt på buskarna så misstänker jag att man förstör knoppämnen för nästa år?
Nej, jag känner inte till någon trattmaskin…låter väldigt festligt!
Mian: Vilken lycka! På sommarkollot finns ett par havtornsplantor som ger bra utdelning. Ni har gjort en finfin investering, grattis!
De havtorn jag plockade i helgen är vilda dock. På Gräsö (Roslagen, norra Upplandskusten). Jag vet inte hur det blir med nästa års skörd om bären pressas direkt på buskarna. Däremot blir skörden (nästa år) mindre om man klipper grenar från busken.
Emma: Festligt var ordet! Jag önskar så att jag frågat om eller åtminstone smygfotat spektaklet! :-)
Oj! Missade den här tråden konstigt nog – jag älskar ju havtorn! Här är mina recept till samlingen havtornssylt med morot och rosmarin och en cumberland:
http://taffel.se/artiklar/havtorn-saltstankt-trendbar
Toppen Anna, tack!
Hej ! Jag undrar, kan man inte vänta tills bäret fått frostknäpp,om man inte har plats i frys??
M.V.H.
Calle.
Hej Carl, här kommer ett sent svar då jag varit bortrest över helgen. Såvitt jag vet behöver inte havtorn få en frostknäpp. Däremot är de svårplockade så ibland när vi plockat bären mindre noga (och fått med blad, lite skräp och så) så brukar vi rensa bären efter att de frusit i frysen. För att det är lättare så.
Hej
Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Vill ni beställa mera så är ni välkommna. Vänligen Fredrik Larssen
http://www.larssens.se
Hejsan !tj0
Jag tog fram ett paket djupfrysta
havtorn ur frysen och hällde upp
några stycken som jag sedan
ttidigare tinade upp.
När dom hade tinat provsmakade jag ett bär
och upptäckte att det låg en liten tjärnar där
Anna: Hm, jag vet inte riktigt om jag förstår vad du menar?
Hej!
Jag plockar mycket havtorn, jag gör marmelad, kräm,juice, var ute på nätet för att leta recept på havtornssorbet då hamnade jag här, intressant att läsa, jag plockar med sektör grenar där det växer stora sjok sen klipper jag bären en o en med en sax hemma det går jättebra å jag har så myigt när jag håller på med det
Agneta: Det låter härligt det, tack för att du delar med dig. :-)