Rosa mat (och smulor) efterlyses!
I våras uppmärksammade vi mustaschkampen på vårat eget vis. Och oktober är ju som bekant Rosa bandets kampanjmånad, till förmån för kampen mot bröstcancer. Inspirerad av Frida (som kör rosa tema på kläderna den här veckan), vill inte jag vara sämre. Nästa vecka blir det därför en rosa veckomatsedel här på pickipicki. Det blir grejer det! Jag tänker lax, jag tänker på den rosa potatisen, men sen då? Hjälp mig klura ut riktigt bra rosa maträtter, och häng med på en rosa matvecka!
Apropå sådant som är viktigt
Det finns ett ordspråk som lyder: små smulor är också bröd. I den andan har jag i pickipickis namn startat en insamling på Cancerfondens hemsida. Har du möjlighet att skänka en liten (eller stor) slant, så kan det göra skillnad. Och små smulor är som sagt också bröd, men det vet ni ju redan. Det ni inte vet är att jag har utlovat ett middagsbesök i det röda köket för alla som är med och hjälper till, som tack för hjälpen. Vill du komma och äta med oss vid tillfälle, skicka ett mail vetja!
Rosa inspiration;
Kanelbullar pyntade i rosa
Brysselkex
52 kommentarer till “Rosa mat (och smulor) efterlyses!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Du är generös, verkligen! Middag till alla som hjälper till i kampen. Toppen Tina! Eller Toppen-Tina! :)
Själv har jag ingen möjlighet att göra på ditt sätt men jag bidrar på annat sätt. Hoppas fler följer ditt exempel!
Heder!
Rödbetssoppa med extra stor klick gräddfil, så blir den rosa, när man blandar det! :)
Lena: Man vet själv i vad och när man kan och vill engegera sig för och emot olika saker. Ingen människa kan engegera sig allt. För mig är det här viktigt just nu. Så är det med den saken. Toppen-Lena! :-)
Tina N: Hurra, deklart vi måste ha en rosa soppa! Smart! :-D
Närmare rosa än såhär kommer jag inte:
http://torskpalax.blogspot.com/2010/09/ramarinerade-betor.html
Glöm inte heller bort Fairtrade Fokus och Fairtrade Challenge!
Emma: Fina foton, fina rödbetor! Bra att du tipsar om Fairtrade, apropå viktiga saker. Anna har en tävling som jag både vill delta i och tipsa om: http://skafferiet.taffel.se/2010/10/22/tavling-baka-schysst-kaka-till-fairtrade-challenge/
Fin tanke!!Kansek rosa (lila) sötpotatis?! http://mumsfillibaba.blogspot.com/2010/09/lila-sotpotatis.html
Godaste laxpastan med rosa sås och rosépeppar! :-)
http://www.gourmetodling.com/rosa-pastasas/
//Anna
Grymt initiativ, jag tänker mig en vacker sallad med röd-rosa sallad som bas, det finns en sort i butikerna jag glömt namnet på såklart, återkommer! Kycklingfärs är rosa, roserussin finns i hötorgshallarna och glöm inte de vackra rädisorna! :)
Härligt tema :) Jag skulle ju göra hemlagat mos och färga det rosa med lite röd karamellfärg. Himla tjusigt! Kanske serveras till hjärtformade falukorvsskivor eller hemgjorda pannbiffar? Eller för all del, varför inte tillsammans med klassikerna hemtrillade köttbullar? :)
Hoppas du har en toppenhelg och roligt med ditt engagemang!
Gälsningar från Malin i ett kyligt Linköping
Gjorde en gång en misslyckad wok med kokosmjölk och i brist på vitkål tog jag rödkål, rödkål med kokosmjölk blev en rosa gryta.
Kan ju också dela med mig av ett recept jag inte testat men skrivit ned från grymma TV-programmet om River Cottage med Wittingstall you know:
Rödbetsbrownies:
Smält 250g smör med lika mycket mörk choklad i vattenbad
Vispa 3 ägg med 250g socker, och rör ihop med smör/chokladröran
Vänd ned 150 g mjöl + 1-2 tsk bakpulver
Tillsätt 250 g rivna kokta rödbetor
baka 25 min i ”ganska varm ugn”
och polkabetor picki, giiivet! rädisor och lollo rosso-sallad! :D
Sofie: LILA sötpotatis! :-)
Anna: Åh, godaste laxpastan låter gott. Jag är svag för rosépeppar!
Mikkan: JA! Jag ska göra en rosa sallad!:-D Tack för alla dina fina tips! Kan tänka mig att röbetsbrownies är ljuvligt gott. Bakade en skördekaka med rötbeta och choklad, det var fint det!
Malin: Hihi, ja falukorv är ju rosa! Pepparkaksformsvarianten har jag aldrig testat. Det kanske vore något :-)
Sofia: Hehe, blev det gott då?
Min första tanke var rödbetor i alla dess former och det är det ju redan tipsat om. En annan rosa favorit är den hallonsuffléen i portionsformar som finns i Bonniers stora kokbok, helt fantastisk. Sen kom jag att tänka på sån där dansk salami…
Och en sak till: pastasallad som när man var liten med ost och skinka/kassler (rosa) i tärningar och en rosa dressing på typ fil och ketchup/chilisås.
Räkor är ju också rosa förresten!
Njae… hade lite svårt för det…. en knallrosa gryta som smakar röd curry/thaimat… det gick inte ihop, var tvungen att släcka lyset och blunda för att inte tänka på färgen:)
Helena: Oj vad många tips, tack! Räkor måste vi ju ha, och hallonsufflé låter svårt att säga nej till! ;-)
Sofaja: Haha!
You’re on sister!
Mitt mindre-evil-alter ego eanie matchar med rawsa nästa vecka. Hoppas det är ok att jag copycattar. Allt i kampens tecken, givetvis. Kul idé till ett viktigt ändamål.
Trevlig helg!
/C
Mitt tips!
http://provkoket.blogspot.com/2009/01/pasta-i-rosa.html
Fint initiativ Tina ! Tack!
Mitt rosa matbidrag , klappgröt , rosa och fluffig! Det kan ni få här hemma i morgondag!
Vilken bra idé!! Både insamling och rosa mat.
Rödbetslasagne är underbart såhär på hösten och får en fin rosa färg! :)
Eanie: Åh vad roligt! Ska hålla utkik hos dig i veckan! :-)
Tant Grön: Rödbetspesto, så smart! Och snyggt! Tack för tips!
Mamman: Så gott, det ser jag fram emot! <3
Johanna: Tack Johanna! Hälsa familjen. KRAM
Härligt initiativ och gensvar!
Jag har ett oslagbart recept på Rödbetsbröd med quinoa som blir härligt rosa (för att vara ärlig vet jag inte om det är oslagbart eftersom jag hittills blivit så nöjd att jag aldrig brytt mig om att prova något annat!). Bröd räknas förvisso kanske inte som en maträtt i sig, men man ska ju äta frukost/kvällsfika också! :) Det är lite långt att skriva ut ett helt recept i kommentarsfältet, men om du vill så kan jag maila det :)
Granatäpple, Tonfisk och Lamm. Även om lamm inte är direkt rosa från start.
Sen går det ju alltid färga mat rosa, med rödbetor, hallon, rött vin eller om man så vill karamellfärg. Lite tomat kan även det sätta lite rosa touch på det hela.
Rosa våfflor men hallonsirap är en smaskig dessert :)
Marika: Rödbetslasagne låter gott, det har jag aldrig ätit. Men det låter gott, kanske med fetaost i?
Kusinen: Jag blir både imponerad och glad och tacksam!
Anki: Såklart jag vill! :-) Maila tina@pickipicki se Tack!
ÖMarika: Rödbetslasagne det har jag aldrig ätit. Men det låter gott, kanske med fetaost i?
Kusinen: Jag blir både imponerad och glad och tacksam!
Anki: Såklart jag vill! :-) Maila tina@pickipicki.se Tack!
Jessica: Wow, en sann expert på rosa mat! :-) Tack för inspiration!
oj, vad kommentarer
Denna soppan kanske funkar i kampen mot cancer:
http://blogg.erngren.com/2010/10/20/rodbetssoppa/
Tack för påminnelsen att ge en smula. Jag ser framemot att följa bloggen i veckan och se all rosa mat!
Åh vad roligt! Du är en sån inspirationskälla och verkligen en person att se upp till! Gravad lax är ju lite åt det rosa hållet… Rödbetscoleslaw har jag själv gjort några gånger och det är riktigt gott och riktigt rosa! ;) Sedan kan du ju även koka pasta och ha i lite röd eller rosa karamellfärg i vattnet. Hoppas något tips hjälpte! Ha det jätte bra! Kram Daniella – BakeCake
Lite rosa livsmedel: Skinka,kassler, pastrami, parmaskinka, bacon, rostbiff, leverpastej,Falukorv, röbetsbiffar, melon, granatäpple, hallon
& sen ett recept:)
Fläskfilé i rosa sås
4 port
1 fläskfilé på 600 gram
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 stor gul lök
1 liten burk creme fraiche
2 msk tomatpuré.
salt och svartpeppar
1 tsk smör eller olja
vatten att späda ut såsen med.
400 gram tagliatelle
Koka upp tre liter vatten med 1 tsk salt, lägg i tagliatellen och låt den koka enligt anvisningarna på paketet. Skär och strimla fläskfilén ganska smått, strimla paprikan och löken. Hetta upp en stekgryta eller en stekpanna med höga kanter. Lägg i smöret och låt det blir brunt. Stek filén en stund, tillsätt lök och paprika och låt det steka med tills köttet är klart. Tillsätt creme fraiche, tomatpuré och 1 dl vatten. Salta och peppra, Låt det puttra en stund (tillsätt mer vatten om det känns tjockt).
Oj vad många tips du (och vi andra) fått!
Själv så lagar jag ju aldrig mat – för det gör min sambo så mycket bättre och villigare ;)
Men rosa desserter och bakverk kan jag bjuda på i mängd. bl.a. de här
Rosa Chokladdammsugarna http://imittkok.se/?p=1624
eller
Rosa cupcakes http://imittkok.se/?p=1616
- Annelie -
Oj vad många bra tips, själv har jag gjort lite Rosa Bandet cupcakes http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/10/rosa-bandet-cupcakes.html , har inget tips på just rosa mat, återkommer när jag kommit på något
Jättekul att läsa alla svar du fått!
Ajvar blandat med grädde eller crème frachie blir rosa och fint. Passar bra till fisk. Här är ett recept:
http://helenasmat.blogspot.com/2009/02/enkelt-ar-det-basta.html
Mat med ”runda” former kan ju också passa tex palt med fläsk,sylt, smör & ett glas mjölk eller småplättar toppat med bär & rosa grädde/glass
Jag gjorde en rip-off på din vitkålsgryta, där jag kombinerade krossade tomater och kokosmjölk. Inte så himla rosa, men jag tänker om du använder rödkål istället för vitkål, så borde det väl bli rosa? http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2010/09/att-lyda-sina-egna-goda-rad-twist-pa.html
Annars kan du göra potatis-och-rödbetsmos, så borde det bli rosa mos! =D
Christer: Ja, kul att det finns så många idéer om rosa mat. Rödbetor verkar vara ett hett tips, en rödbetssoppa får det nog bli!
Linda: Jag med, hjälp vad rosa det kommer bli! ;-)
Daniella: Tack för fina ord och fina tips! Rödbetscoleslaw vore inte så dumt!
Anna: Wow, du har koll på rosa mat, inget tvivel om den saken! Tack för både tips och recept! :-)
Annelie: Vilka fina bakverk, konstverk!
Linda: Fint! :-D
Helena: Ajvar var länge sen vi hade i kylskåpet, den har jag helt enkelt glömt bort. Tack för påminnelsen! Och tack för fiskrecept!
Anna: Haha, fantastiskt roligt! Du bjöd på kvällens stora skratt!! :-D
Plommonet: Rödkål + vitkål = rosa kål? :-D
Fläskfilé i rosa sås… Min mosters paradrätt, har dock inte receptet. Men det är iallafall rosépepparkorn som gör det rosa och massa grädde som gör det så gott :)
Förrätt: Carpaccio med rödbetor, spenat(/ruccola) och getost. Ringla baslaamico eller honung över. Strössla över lite rostade valnötter/pinjenötter.
Huvudrätt: Biff à la Lindström med potatis och sallad med lollo rosso och rädisor.
Efterrätt: Syrlig mjuk sorbet på granatäpple och hallon i portionsformar, med en söt krispig rosavit maräng till.
Mer tips: Lax självklart, rödbetssallad, granatäpple, hamburgerdressing, plommonchutney, kokta skaldjur, kaktusfikon, rosa marsipan, romsås, pistagenötter osv :)
Sjögärdes Rosa Fisksoppa
Den här ljuvliga soppan är en stående favorit på restaurangen där jag jobbat… everybody loves it!
Fräs lök & vitlök
Ha i krossade tomater, chilisås, och örter efter smak, salt o peppar, ev chili om man vill samt en rejäl sluring vitt vin.
Låt detta koka länge, blanda sedan med cremefraich tills soppan antar en rosa skepnad.
Lägg sist i fisk och skaldjur efter smak, men ex lax, torsk, musslor & kräftstjärtar. Låt bara gå med tills det precis är klart.
Avsluta med att ha i rejält med färsk hackad dill.
Servera med aioli lite skaldjur samt rykande vitlöksbröd.
smaklig spis!
- Ida
Oj va mycket rosa det finns!! varför inte polkaglass till efterrätt något utav dagarna? antingen i form av glass med hemmagjort jordgubbbssås eller glass med hackade polkagrisar?
Jag har lite smått börjat blogga igen efter några… eller ganska många månaders frånvaro.
Kul att kika in här hos dig, lika mycket aktion som alltid :-)
Hälsningar
Nina
Bra initiativ!
Jag föreslår rödbetsrisotto ( http://tantrussinsbak.blogspot.com/2010/10/halv-atta-hos-kim-ii.html ) som du kan hitta i mitten av detta inlägg. Den är mer åt det cerisa hållet, men ack så god!
Ditt initiativ gillas skarpt av oss, speciellt eftersom denna hemska sjukdom har satt stora spår i vår familj.
Såklart vi vill bidra med lite rosa mat till din rosa matvecka.
Kanske det skulle passa med en rosa Rhode Island med vitlökssmak till laxen eller till lite rosa skaldjur (riktigt god till hummer):
http://martenssonskok.blogspot.com/2010/01/lordag.html
En god, rosa glass kan väl oxå sitta fint, en med smak av blåbär och hallon:
http://martenssonskok.blogspot.com/2010/04/soppa-och-glass.html
Eller en sorbet med smak av jordgubb:
http://martenssonskok.blogspot.com/2010/07/fler-jordgubbar.html
Ska bli riktigt roligt att se vad som hamnar på menyn under veckan!
Johanna: Rosépeppar är underkskattat, så himla gott!
Ulrika: Imponerande, och så frestande att vi slog till med Biff a’la Lindström redan ikväll! ;-)
Ida: Tack för receptet, soppan hamnar på veckomenyn och jag längtar redan! Fisksoppa är toppengott!
Nina: Vad roligt att du är tillbaka. Välkommen! :-D
Kim: Åh, rödbetsrisotton måste jag testa vid tillfälle. Tack för tips!
Mårtenssons kök: Tack för fina tips. Tur för mig att jag både har hallon och blåbär i frysen. Kanske lördagsglassen? Hoppas!
Cappuccino rosso
Kaffe med rödbesinfuserad mjölk
http://manuellmat.blogspot.com/2010/10/cappuccino-rosso-kaffe-med-rodbetsmjolk.html
Joakim: Oj, ett experiment av klass!
[...] att få drycken rosa, så att den passar in i min rawsa vecka, som jag just nu kör, inspirerad av Pickipicki, och mitt sätt att bidra till medvetandegörande och uppmärksammande av [...]
[...] rosa på picki Läsarnas bästa (rosa) ätbara tips En chockrosa rödbetspesto Rosa bullar Rosa kakor Tweet Publicerad i Anna bakar, bakat, rosa [...]
[...] har, inspirerad av Frida som kör rosa klädvecka, beslutat sig för att skapa och följa en rosa matsedel nästa vecka för att uppmärksamma Rosa bandet-kampanjen, till förmån för kampen mot [...]