En skördefest att bevara i minnet

den 20 november 2010, kl 17:48

Det har tagit ganska precis en månad att hämta andan efter den förtrollande 12-rätters skördefesten vi bjöds på i Högbo i oktober. Fem timmar fantastisk mat är rekord, åtminstone för mig. Samtliga rätter dessutom med rakt igenom lokala producenter, med några få undantag (men är någon är beredd att göra en avstickare till Gräsö för att plocka världens bästa havtorn, så är jag den sista att sätta mig på tvären). Låt mig säga såhär, om någon av Högbo brukshotells kockar ville flytta in hemma hos oss, så är han eller hon välkommen vilken som av årets alla dagar. Bäddsoffan står färdigbäddad och det röda köket är rätt hemtrevligt om jag får säga det själv.

Vi bad förresten kökschefen Stefan Johansson om receptet på en av rätterna. Kan du gissa vilken? Första rätta svaret i kommentarsfältet är lika med 10 poäng. Eller nej förresten, en överraskning i brevlådan med mig som avsändare.

Skördefestmenyn;

Strömming ”sotare”
böcklingmousse, fänkålsdillolja, knäcke, fänkålssottempad strömming


Brödkorg
Berglunds knäcke, lokal Högbolimpa, surdegsbulle, hemkärnat smör


Getkilling från Hälsningland ”kalops”
Potatis- och morotsterrine, rödbetssyrup (buljong ej med på bild)


Svamp från skogen ”tagliatelle”
Smöstekt svamp, brynt smör hollandaise, krutong med syrlig svampcreme

Gädda och abborre ”i kiosken”
Bröd, gäddburgare, rökt abborre, råkost, rapsoljemajonnäs


Ockelbokyckling ”consommé”
Bröstrulle, stekt lårkött, ölconsommé, krämägg, rönnbär


Eskesta ”cocktail”
Creme på Flinga, chutney på älggräs, whiskey och morot,
smulor på Prima blå, rapsolja


Lamm från Högbo ”ärtsoppa”
Tempad stek, korv, gul ärtpuré, äppelörtssky, rovkaka, inlagd kårot


Havtorn från Gräsö ”kula”

Lingon och blåbär ”saft och kaka”
Mannagrynskaka, syltcreme salvia,
blåbärssylt, lingonvin, blåbärsskinn, vargtass


Hjortron ”hugg i sten”
Geléhjortron, rulltårta, tryffel, marshmallow, macron

Finstilt: Om någon börjar räkna och undrar vilken den tolfte rätten är, så fastnade den aldrig på bild. Två sorters tilltugg till fördrinken; Kallrökt strömming ”gubbröra” och ostcreme.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “En skördefest att bevara i minnet”

  1. Martina kl 18:59, den 20 november 2010

    Oj, ser fantastiskt gott ut, vad mätta ni måste ha blivit!

  2. Camilla kl 20:49, den 20 november 2010

    Wow, vilken meny!!! Jag gissar på svampen. :)
    Högbo är mitt skidparadis, däremot har jag aldrig ätit eller varit på SPA där.

  3. tina kl 21:26, den 20 november 2010

    Martina: Det kan man säga! ;-)

    Camilla: Haha, mitt-i-prick på första försöket. Jag är imponerad (eller förutsägbar ;-) Maila din adress vetja! tina@pickipicki.se

  4. Camilla kl 22:46, den 20 november 2010

    Vaaa?! :) Vad roligt! Kram och tack! <3

  5. Sofie / Mumsfillibaba kl 00:22, den 21 november 2010

    WOW!! Så många härliga smaker!!

  6. Therese Ö kl 11:30, den 21 november 2010

    Oj oj oj vilken middag! Avundsjuk = jag.

  7. Emma kl 14:03, den 21 november 2010

    Fy tusan va gött det ser ut!

  8. Carolina kl 14:16, den 21 november 2010

    Åh jag tänkte också gissa på svampen, den lät otroligt god! =)

  9. Josefina kl 14:23, den 21 november 2010

    helt fantastiskt! vilka härliga rätter. konstverk helt enkelt. påminner mig om när jag i somras åt femrätters + brödkorg och goda smör på hotell borgholm (karin franson). en upplevelse!!

  10. tina kl 21:07, den 21 november 2010

    Camilla: :-)

    Sofie: Wow är bara förnamnet!

    Therese: :-)

    Emma: Japp!

    Caronlina: Pastan var gjord av svampbuljong och agaragar. Galet och gott!

    Josefina: Hurra för mat man minns! :-)

  11. Martina J kl 21:41, den 21 november 2010

    Guu så underbart läckert! Typiskt också att nån redan hunnit gissa på svampen, för det var precis det JAG skulle göra! :D

  12. Plommonet kl 21:44, den 21 november 2010

    Eftersom du skrev om havtorn lite tidigare i inlägget så gissar jag på havtornskulan!

  13. charlotta kl 22:32, den 21 november 2010

    jag gissar på…. hm…. surdegsbullen? äh, jag är så sjukt dålig på att gissa. berätta! nununu!

  14. tina kl 15:33, den 22 november 2010

    Martina: Smart drag! :-)

    Plommonet och Charlotta: Svampen var det ju (se ovan) ;-)

  15. Emmy kl 17:02, den 22 november 2010

    Jisses vilken meny!! Så vackra rätter.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen