En skördefest att bevara i minnet
Det har tagit ganska precis en månad att hämta andan efter den förtrollande 12-rätters skördefesten vi bjöds på i Högbo i oktober. Fem timmar fantastisk mat är rekord, åtminstone för mig. Samtliga rätter dessutom med rakt igenom lokala producenter, med några få undantag (men är någon är beredd att göra en avstickare till Gräsö för att plocka världens bästa havtorn, så är jag den sista att sätta mig på tvären). Låt mig säga såhär, om någon av Högbo brukshotells kockar ville flytta in hemma hos oss, så är han eller hon välkommen vilken som av årets alla dagar. Bäddsoffan står färdigbäddad och det röda köket är rätt hemtrevligt om jag får säga det själv.
Vi bad förresten kökschefen Stefan Johansson om receptet på en av rätterna. Kan du gissa vilken? Första rätta svaret i kommentarsfältet är lika med 10 poäng. Eller nej förresten, en överraskning i brevlådan med mig som avsändare.
Skördefestmenyn;
Strömming ”sotare”
böcklingmousse, fänkålsdillolja, knäcke, fänkålssottempad strömming
Brödkorg
Berglunds knäcke, lokal Högbolimpa, surdegsbulle, hemkärnat smör
Getkilling från Hälsningland ”kalops”
Potatis- och morotsterrine, rödbetssyrup (buljong ej med på bild)
Svamp från skogen ”tagliatelle”
Smöstekt svamp, brynt smör hollandaise, krutong med syrlig svampcreme
Gädda och abborre ”i kiosken”
Bröd, gäddburgare, rökt abborre, råkost, rapsoljemajonnäs
Ockelbokyckling ”consommé”
Bröstrulle, stekt lårkött, ölconsommé, krämägg, rönnbär
Eskesta ”cocktail”
Creme på Flinga, chutney på älggräs, whiskey och morot,
smulor på Prima blå, rapsolja
Lamm från Högbo ”ärtsoppa”
Tempad stek, korv, gul ärtpuré, äppelörtssky, rovkaka, inlagd kårot
Havtorn från Gräsö ”kula”
Lingon och blåbär ”saft och kaka”
Mannagrynskaka, syltcreme salvia,
blåbärssylt, lingonvin, blåbärsskinn, vargtass
Hjortron ”hugg i sten”
Geléhjortron, rulltårta, tryffel, marshmallow, macron
Finstilt: Om någon börjar räkna och undrar vilken den tolfte rätten är, så fastnade den aldrig på bild. Två sorters tilltugg till fördrinken; Kallrökt strömming ”gubbröra” och ostcreme.
15 kommentarer till “En skördefest att bevara i minnet”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Oj, ser fantastiskt gott ut, vad mätta ni måste ha blivit!
Wow, vilken meny!!! Jag gissar på svampen. :)
Högbo är mitt skidparadis, däremot har jag aldrig ätit eller varit på SPA där.
Martina: Det kan man säga! ;-)
Camilla: Haha, mitt-i-prick på första försöket. Jag är imponerad (eller förutsägbar ;-) Maila din adress vetja! tina@pickipicki.se
Vaaa?! :) Vad roligt! Kram och tack! <3
WOW!! Så många härliga smaker!!
Oj oj oj vilken middag! Avundsjuk = jag.
Fy tusan va gött det ser ut!
Åh jag tänkte också gissa på svampen, den lät otroligt god! =)
helt fantastiskt! vilka härliga rätter. konstverk helt enkelt. påminner mig om när jag i somras åt femrätters + brödkorg och goda smör på hotell borgholm (karin franson). en upplevelse!!
Camilla: :-)
Sofie: Wow är bara förnamnet!
Therese: :-)
Emma: Japp!
Caronlina: Pastan var gjord av svampbuljong och agaragar. Galet och gott!
Josefina: Hurra för mat man minns! :-)
Guu så underbart läckert! Typiskt också att nån redan hunnit gissa på svampen, för det var precis det JAG skulle göra! :D
Eftersom du skrev om havtorn lite tidigare i inlägget så gissar jag på havtornskulan!
jag gissar på…. hm…. surdegsbullen? äh, jag är så sjukt dålig på att gissa. berätta! nununu!
Martina: Smart drag! :-)
Plommonet och Charlotta: Svampen var det ju (se ovan) ;-)
Jisses vilken meny!! Så vackra rätter.