Snabbmat som i potatisgnocchi
Jag brukar säga att gnocchi är snabbmat. Men då ska man ha i åtanke att vi brukar köra på köpevarianten, som omväxling till färsk pasta ibland. Premiären av hemlagad gnocchi blev en missberäkning i schemat, och råkade därför falla ut i att det var Carl och inte jag som stod och rullade gnocchi efter gnocchi. Carl hävdar numera envist och bestämt att gnocchi a-b-s-o-l-u-t inte är snabbmat, möjligen straffarbete. Hoho, så illa kan det väl inte ha varit? Gott var det i vilket fall, kanske extra gott för den som kom hem till dukat bord.
Potatisgnocchi
750 g mjölig potatis
1 ägg + 1 äggula
1 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 krm peppar
Koka skalad potatis. Låt potatisen ånga av och mosa den. Rör ner ägg, äggula och vetemjöl till en slät deg. Forma degen till små, ovala potatisbollar. Lägg några gnocchi åt gånger i en kastrull med lättsaltat, kokade vatten. Låt de koka tills de flyter upp till ytan. Lyft upp de färdigkokta gnocchisarna med en hålslev. Lägg dem i en oljad ugnsform och grädda i 225 grader i 5 min. Gott tillsammans med pesto och riven parmesanost, en god tomatsås, eller kanske något helt annat (Recept för 4 portioner).
Publicerad i italienskt, potatis | Kommentarer (12) Skriv ut inlägg12 kommentarer till “Snabbmat som i potatisgnocchi”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
”Njåkkisar” är mumsmat men absolut ingen snabbmat! Vi brukar ”gaffla” = trycka till med en gaffel för fint mönster i våra ”njåkkisar”, och så äter vi de små skönheterna med pesto och nyriven parmesan…
Hej,
Om man rullar varje liten gnocchi tar det ju verkligen tid. Det jag alltid gör är att rulla smala längder i fingerstorlekt och sedan skära eller klippa dem i bitar. Så mycket snabbare.
Eva: jag gafflade till några också. Men dom dög inte för att förevigas.
Eva: Vi som knappt äter ost har ökat vår parmesankonsumption väldigt mycket under det senaste halvåret. Det är så himla gott!
Carin: Smart! Jag ska tipsa Carl! ;-)
Carl: Hm, det minns jag inget av. Hur gafflade du dom? Pickade du? :-)
Jag hallucinerade om gnocchi och kycklingragu i förra veckan, men fick aldrig fingrarna ur. Får kanske ta nya tag nu i veckan?
Mohi, kan inte du testa en veganvecka någon gång? :) Skulle vara väldigt spännande att följa och se vad du skulle komma på för kul mat :)
Ha det bra!
Annika: Ja, det är aldrig försent för nya tag! Själv går jag och fantiserar om moussaka om dagarna! Snart…
Johanna: Inte så dum idé! Den här veckan har vi paus i veckomatsedelsfabriken. Det var helt enkelt ingen som orkade storhandla i helgen, som vi kör en skafferitömningsvecka. Men nästa vecka kanske? :-)
Jättegott med hemgjord gnocchi – men definitivt ingen snabbmat :) Jag gör det väldigt sällan, har överlämnat det till min italienska svärmor men nu verkar till och med hon tycka att det är för mycket jobb med dem. Jag ska faktiskt ta och göra det någon dag då tiden räcker till.
Har verkligen funderar många gånger på att göra egna gnocchisar men inte vågat ge mig på detta ännu. Men blir ju riktigt sugen. Får väl ta hjälp av min middagspartner. Lite socialt att stå och göra gnocchisar ihop!
Nässelblom&choklad: Wow, en italiensk svärmor vet nog hur man ska handskas med gnocchi. :-)
Sofie: Inte så dumt, hälften jobb, dubbelt så snabbt och dubbelt roligt. :-)
[...] Recept på gnocchi hittar du här. Tweet Publicerad i basilika, pesto, snabbt | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
[...] Gnocchi är små kulor av potatis och mjöl som påminner om pasta och är goda till pastasås. Enkelt men lite pilligt att göra. Recept hittar du här. [...]