En ljuvlig löksoppa
Jorå, det är soppa där under brödet. En förtrollande god löksoppa dessutom, om du frågar mig. Frågar du Carl så var han inte lika generös vid poängutdelningen igår kväll. Himla snåljåp! Efter att jag förklarat att lök tillhör bland det nyttigaste man kan äta så blev han något mer välvilligt inställd till soppan. Nåja, desto mer löksoppa till mig. Brödet är från något av alla surdegsbrödsprojekt. Men, tro nu för all del inte att du måste börja baka surdegsbröd för att kunna laga den här soppan. Gratinera den med vilket gott bröd som helst, och kom ihåg när du njuter av soppan, att lök är hälsokost med stort H.
Charlottas grevégratinerade löksoppa
5-6 st gula lökar
1 l vatten
smör
2 msk kalvfond
(2 dl vitt vin)
3 lagerblad
en gnutta socker
salt och svartpeppar
torkad timjan
torkad oregano
4 skivor bröd
lagrad grevé, riven
Halvera löken och skiva den. Fräs löken i smör i en kastrull och strö över lite socker. Tillsätt vatten, vin och buljong, låt koka upp. Lägg i lagerblad och de torkade kryddorna, låt sjuda i 20 minuter under lock. Häll upp soppan i portionsskålar, halvera bröden och lägg över soppan. Toppa med riven ost. Gratinera i ung 5 minuter i 225 grader, servera på en gång.
Receptet på löksoppan är så gott som copy-paste från bästa Charlotta på Matrepubliken, och en del av veckomatsedelns tema copycat. Vin står förresten inom parentes av den enkla anledningen att något sådant inte fanns att tillgå i det röda köket. Men det blev gott ändå, och det blir det säkert med vin också.
9 kommentarer till “En ljuvlig löksoppa”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh så fint i muminskålen! :)
Löksoppa är ju så gott. Det var alldeles för längesen jag lagade det.
Åh, när jag och ett par kompisar var på sista trippen till Sommarstället i höstas (http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2010/09/alskade-sommarstallet.html) så gjordes det löksoppa till kvällsmat och eftersom det var de två som stod för receptet, så plockade vi enbär från närmsta enbuske och hade i. Jag var väldigt skeptisk, men det var fantastiskt gott! Pröva nästa gång Carl låter sig övertalas till att äta löksoppa igen! :)
vilken härlig soppa och vilken snygg muminskål
Det var många år sedan jag lagade löksoppa. Köpte då särskilda soppskålar just för det ändamålet. De skall absolut få användas snart igen. Löksoppa får det absolut bli:)
Hanna: Mumin är fin!
Helena: Ändring på det?
Plommonet: Vad fint, det ska jag verkligen lägga på minnet. :-)
Linda: :-)
Tack för maten: Vi stod länge och sneglade efter soppskålar med minst öppning, men några sådana hade vi visst inte alls.
till carl: skärpning nu, din löksoppa-hatare! löksoppa är livet, som man brukar säga. hoho.
Jamen se här! Det var inget protestinlägg jag skrev, jag lovar. Fastnade på bilden, Älskar grytlappen!
Charlotta: Jamenellerhur!
Cecilia: Farmors verk, visst är den fin. Det finns exempelar i regnbågens alla färger. :-)