En ljuvlig löksoppa

den 11 februari 2011, kl 09:09

Jorå, det är soppa där under brödet. En förtrollande god löksoppa dessutom, om du frågar mig. Frågar du Carl så var han inte lika generös vid poängutdelningen igår kväll. Himla snåljåp! Efter att jag förklarat att lök tillhör bland det nyttigaste man kan äta så blev han något mer välvilligt inställd till soppan. Nåja, desto mer löksoppa till mig. Brödet är från något av alla surdegsbrödsprojekt. Men, tro nu för all del inte att du måste börja baka surdegsbröd för att kunna laga den här soppan. Gratinera den med vilket gott bröd som helst, och kom ihåg när du njuter av soppan, att lök är hälsokost med stort H.

Charlottas grevégratinerade löksoppa
5-6 st gula lökar
1 l vatten
smör
2 msk kalvfond
(2 dl vitt vin)
3 lagerblad
en gnutta socker
salt och svartpeppar
torkad timjan
torkad oregano
4 skivor bröd
lagrad grevé, riven

Halvera löken och skiva den. Fräs löken i smör i en kastrull och strö över lite socker. Tillsätt vatten, vin och buljong, låt koka upp. Lägg i lagerblad och de torkade kryddorna, låt sjuda i 20 minuter under lock. Häll upp soppan i portionsskålar, halvera bröden och lägg över soppan. Toppa med riven ost. Gratinera i ung 5 minuter i 225 grader, servera på en gång.

Receptet på löksoppan är så gott som copy-paste från bästa Charlotta på Matrepubliken, och en del av veckomatsedelns tema copycat.
Vin står förresten inom parentes av den enkla anledningen att något sådant inte fanns att tillgå i det röda köket. Men det blev gott ändå, och det blir det säkert med vin också.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “En ljuvlig löksoppa”

  1. Hanna kl 10:46, den 11 februari 2011

    Åh så fint i muminskålen! :)

  2. Helena mitt i smeten kl 16:08, den 11 februari 2011

    Löksoppa är ju så gott. Det var alldeles för längesen jag lagade det.

  3. Plommonet kl 17:37, den 11 februari 2011

    Åh, när jag och ett par kompisar var på sista trippen till Sommarstället i höstas (http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2010/09/alskade-sommarstallet.html) så gjordes det löksoppa till kvällsmat och eftersom det var de två som stod för receptet, så plockade vi enbär från närmsta enbuske och hade i. Jag var väldigt skeptisk, men det var fantastiskt gott! Pröva nästa gång Carl låter sig övertalas till att äta löksoppa igen! :)

  4. Linda - Cupcakefluffan kl 20:22, den 11 februari 2011

    vilken härlig soppa och vilken snygg muminskål

  5. Tack för maten,mamma!! kl 22:41, den 12 februari 2011

    Det var många år sedan jag lagade löksoppa. Köpte då särskilda soppskålar just för det ändamålet. De skall absolut få användas snart igen. Löksoppa får det absolut bli:)

  6. tina kl 09:17, den 13 februari 2011

    Hanna: Mumin är fin!

    Helena: Ändring på det?

    Plommonet: Vad fint, det ska jag verkligen lägga på minnet. :-)

    Linda: :-)

    Tack för maten: Vi stod länge och sneglade efter soppskålar med minst öppning, men några sådana hade vi visst inte alls.

  7. charlotta kl 09:51, den 14 februari 2011

    till carl: skärpning nu, din löksoppa-hatare! löksoppa är livet, som man brukar säga. hoho.

  8. Cecilia kl 14:54, den 14 februari 2011

    Jamen se här! Det var inget protestinlägg jag skrev, jag lovar. Fastnade på bilden, Älskar grytlappen!

  9. tina kl 18:02, den 14 februari 2011

    Charlotta: Jamenellerhur!

    Cecilia: Farmors verk, visst är den fin. Det finns exempelar i regnbågens alla färger. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen