Det susar i saven

den 6 april 2011, kl 08:00

Att tappa sav har stått på att-göra-listan i flera år. Och nu, någonstans mellan att tjälen släpper och björklöven vaknar till liv, är det tänkt att det ska det bli av. Jag har därför två frågor som jag misstänker att ni kan svara på:

1. Hur tappar ni sav?
2. Vad gör ni av saven?

Skriv ut inlägg

16 kommentarer till “Det susar i saven”

  1. Hanna kl 08:46, den 6 april 2011

    Hej! Jag har inte själv erfarenhet av att tappa björksav men annars är det ju vanligt här i Finland. Fantiserar jag eller är det så att du också har rötter i Finland? Hur som helst, de här länkarna tyckte jag verkade vettiga. Läser du finska finns det ju en del också om man söker på koivumahla. Och vissa matbutiker har börjat sälja björksav på flaska från ett litet familjeägt företag (se sista länken)
    http://www.metsavastaa.net/dricka_avbjorksav
    http://city.porvoo.fi/stroho/hussa/sav/savpp-filer/frame.htm#slide0001.htm
    http://static.iltalehti.fi/ruoka/mahlapaa1110HRU_ru.jpg

  2. Cecilia kl 08:46, den 6 april 2011

    Spännande! Ska bli intressant att följa!

  3. anna kl 09:22, den 6 april 2011

    Är det inte dags för Sima också?

  4. Hanna kl 11:22, den 6 april 2011

    Du är så påhittig! Ska bli kul att se hur du gör.

  5. Erika - Bakglädje kl 12:26, den 6 april 2011

    Oj, ingen aning. Ska bli kul att se vilka svar du får. :-)

  6. Tina n kl 12:46, den 6 april 2011

    En liten hjälp kanske.. :)
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksav

  7. Tina n kl 12:48, den 6 april 2011

    Ett tips till och glöm inte att fråga Skogen om lov! ;)
    http://www.cybis.se/craft/birch/tappning.htm

  8. Karin kl 13:58, den 6 april 2011

    Det var då en massa invecklade instruktioner. Borra för sjutton inte i något träd. Skär istället av en gren som inte är tjockare än en flaskhals, lämna en tillräckligt lång stump kvar som du trär en flaska över. Vid behov fäster man flaskan med ett band eller dylikt.

  9. Ansibecki kl 19:45, den 6 april 2011

    Min svärmor bakade bröd på sav när min man som liten kom hem med det till henne.

  10. charlotta kl 19:59, den 6 april 2011

    picki!

    jag skulle ju skicka vykort till dig, men jag glömde det. jag glömde skicka vykort över huvud taget, om det är till någon tröst! :=)

  11. tina kl 20:23, den 6 april 2011

    Hanna: Visst har du rätt i finska rötter. Tack för länktips, ska lusläsas!

    Cecilia: Javisst! :-)

    Anna: Ja, det har du rätt i! Tack för påminnelsen. Jag ska se till att den blir klar i tid till påskknytisen.

    Hanna: Ska läsa på lite innan jag bestämmer mig för hur jag ska göra, man vill ju inte borra i träd hursomhelst! ;-)

    Erika: Jamen eller hur! :-)

    Tina: Tack! :-D

    Karin: Jag har för mig att mormorn gör på det viset, jag ska höra mig för. Tack för tips! :-)

    Ansibecki: Intressant, det ska jag också prova!

    Charlotta: Det här duger inte!

  12. Lisa kl 16:34, den 7 april 2011

    Vi gjorde experiment ”björksirap” när jag var liten: kapade en lagom gren, trädde på en flaska, tätade mot flugor med gasväv, väntade otåligt, bar in flaskan i triumf, kokade en evighet på spisen tills seg sirap var kvar, hällde på pannkakor med glass! Och nä, inte som lönnsirap, men jo, inte oävet!

  13. tina kl 21:55, den 7 april 2011

    Lisa: :-D Det ska jag prova! Det påminner förresten mig om granskottssirapen vi gjorde i fjol: http://www.pickipicki.se/2010/06/granskottssirap-i-en-glasburk/

  14. Maria kl 09:06, den 11 april 2011

    Jag är halvfinska och jag har då aldrig sett min finska släkt ha björk till något annat än att binda ris till bastubadet *s* Vad ska man ha saven till?

  15. tina kl 17:35, den 11 april 2011

    Maria: Hihi. Till dryck, jag drack en finfin bubbelvariant i höstas. Degspad i bröddegen. Fler tips mottages tacksamt! :-)

  16. På pickiuppdrag utomlands | pickipicki kl 14:45, den 17 april 2011

    [...] Såhär tappar man sav på bästa vis. Tweet Publicerad i sav, Ylöjärvi | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen