Det susar i saven
den 6 april 2011, kl 08:00
Att tappa sav har stått på att-göra-listan i flera år. Och nu, någonstans mellan att tjälen släpper och björklöven vaknar till liv, är det tänkt att det ska det bli av. Jag har därför två frågor som jag misstänker att ni kan svara på:
1. Hur tappar ni sav?
2. Vad gör ni av saven?
16 kommentarer till “Det susar i saven”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Hej! Jag har inte själv erfarenhet av att tappa björksav men annars är det ju vanligt här i Finland. Fantiserar jag eller är det så att du också har rötter i Finland? Hur som helst, de här länkarna tyckte jag verkade vettiga. Läser du finska finns det ju en del också om man söker på koivumahla. Och vissa matbutiker har börjat sälja björksav på flaska från ett litet familjeägt företag (se sista länken)
http://www.metsavastaa.net/dricka_avbjorksav
http://city.porvoo.fi/stroho/hussa/sav/savpp-filer/frame.htm#slide0001.htm
http://static.iltalehti.fi/ruoka/mahlapaa1110HRU_ru.jpg
Spännande! Ska bli intressant att följa!
Är det inte dags för Sima också?
Du är så påhittig! Ska bli kul att se hur du gör.
Oj, ingen aning. Ska bli kul att se vilka svar du får. :-)
En liten hjälp kanske.. :)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksav
Ett tips till och glöm inte att fråga Skogen om lov! ;)
http://www.cybis.se/craft/birch/tappning.htm
Det var då en massa invecklade instruktioner. Borra för sjutton inte i något träd. Skär istället av en gren som inte är tjockare än en flaskhals, lämna en tillräckligt lång stump kvar som du trär en flaska över. Vid behov fäster man flaskan med ett band eller dylikt.
Min svärmor bakade bröd på sav när min man som liten kom hem med det till henne.
picki!
jag skulle ju skicka vykort till dig, men jag glömde det. jag glömde skicka vykort över huvud taget, om det är till någon tröst! :=)
Hanna: Visst har du rätt i finska rötter. Tack för länktips, ska lusläsas!
Cecilia: Javisst! :-)
Anna: Ja, det har du rätt i! Tack för påminnelsen. Jag ska se till att den blir klar i tid till påskknytisen.
Hanna: Ska läsa på lite innan jag bestämmer mig för hur jag ska göra, man vill ju inte borra i träd hursomhelst! ;-)
Erika: Jamen eller hur! :-)
Tina: Tack! :-D
Karin: Jag har för mig att mormorn gör på det viset, jag ska höra mig för. Tack för tips! :-)
Ansibecki: Intressant, det ska jag också prova!
Charlotta: Det här duger inte!
Vi gjorde experiment ”björksirap” när jag var liten: kapade en lagom gren, trädde på en flaska, tätade mot flugor med gasväv, väntade otåligt, bar in flaskan i triumf, kokade en evighet på spisen tills seg sirap var kvar, hällde på pannkakor med glass! Och nä, inte som lönnsirap, men jo, inte oävet!
Lisa: :-D Det ska jag prova! Det påminner förresten mig om granskottssirapen vi gjorde i fjol: http://www.pickipicki.se/2010/06/granskottssirap-i-en-glasburk/
Jag är halvfinska och jag har då aldrig sett min finska släkt ha björk till något annat än att binda ris till bastubadet *s* Vad ska man ha saven till?
Maria: Hihi. Till dryck, jag drack en finfin bubbelvariant i höstas. Degspad i bröddegen. Fler tips mottages tacksamt! :-)
[...] Såhär tappar man sav på bästa vis. Tweet Publicerad i sav, Ylöjärvi | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]