En finfin sommarpaj
Lök multiplicerat med tre, plus örter multiplicerat med tre, är lika med en fantastiskt god försommarpaj att äta varm, ljummen eller kall. Att jag vet det har ingenting att göra med mina matematik-kunskaper, utan helt enkelt för att jag åt pajen till middag igår kväll.
Lök- och örtpaj
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl
125 g smör
1 msk kallt vatten
1 purjolök
1 knippe färsk gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 rejäla nävar färska örter
(oregano, basilika, timjan)
3 ägg
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven prästost
Kör mjöl, smör och vatten i en matberedare. Forma en smidig deg och låt stå kallt minst en halvtimme. Tryck ut pajdegen i en form, nagga med en gaffel och förgrädda i 200 grader i ca 10 min. Skölj och skär under tiden lök och purjolök. Stek löken mjuk i lite olja eller smör i en stekpanna. Grovhacka örterna. Vispa ihop ägg, mjölk, kryddor och pressade vitlöksklyftor. Fyll det förgräddade pajskalen med lök, örter. Häll över äggsmeten och toppa med riven ost. Grädda mitt i ugnen ca 20 min, eller tills pajen fått fin färg.
Publicerad i lök, örter, paj | Kommentarer (17) Skriv ut inlägg17 kommentarer till “En finfin sommarpaj”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Sån matematik gillar vi, den hade vi nog kunnat få ett riktigt bra betyg i när vi satt i skolbänkarna…
det här verkar vara en paj helt i min smak, den ska testas minsann :D
Den ser ju sjukt god ut!!
Ja, du Pickelipickpicki – den ser god ut! Så trist att det i vårt tvåmanshushåll just nu finns en person som äter någon slags diet som utesluter allt som innehåller en gnutta mjöl/gryn/kolhydrater. Det är dessutom den personen som lagar till vår mat och sköter inköpen – alltså inte jag. Däremot flödar det över av bacon, ägg, grädde, kött, fisk och grönsaker i kylen. Eftersom jag vägrar att sluta äta kolhydrater och alltså dessutom matas med fläsk och grädde kommer jag förmodligen att rulla fram här på våra skogsvägar inom kort…
Kram från Eva
Så gott det ser ut, åt också paj idag, fast kycklingpaj
Nu vet jag vad jag ska göra med mina födelsedagsörter (och födelsedagsosten jag fick av pappa)! En del av dem i alla fall. Chokladmyntan kanske ska användas i någon annan rätt…
Jag har förresten lagt upp bilder på hallonbusken i stubben nu :)
Ha en fin kväll!
åh, paj som är så gott!! Ser supermumsigt ut, det blir säkert ett försök snart =)
Ser mycket gott ut!
Mårtenssons kök: Ni måste ha gått i en bra skola! :-D
Frida: Fint! :-)
Hanna: Ja, god det var den!
Eva: Hihi…
Linda: Jag gillar paj!
Ansibecki: Vad är chokladmynta?
Alexandra: Hurra!
Katarina: Japp!
Åh gud så gott det ser ut!:D
Hei,
denne oppskriften fikk jeg lyst til å prøve. Paien ser veldig god ut. Kjenner du til hva grahamsmjöl er på norsk? Kan det være samalt hvete? Håper det er noe som vet.
Takk på forhånd fra Superkokken
Bettina: :-)
Superkokken: Om samalt hvete betyder fullkornsprodukt av vete så är det samma. I grahamnsmjöl använder med hela vetekärnan, vetekärnan mals finare och skalet grövre, dessa blandas sedan. Gramhamsmjöl är visserligen en fullkornsprodukt, men när man köper fullkornsvetemjöl i butik så är det samma innehåll men lite finare malt. Det blir toppen!
Superkokken: http://no.wikipedia.org/wiki/Grahamsmel
först står det 2 vitlöks klyftor, sedan 3. Är det 2, 3 eller kanske 5 klyftor som det ska vara? Den här blir iallafall en bra sidekick på midsommarbordet!
Oj, då förstår jag att du blir förvirrad. Det ska stå 2-3, lite beroende på storlek på vitlöksklyftor och vad man gillar. Två klyftor smakar ganska lite vitlök, vill man att det ska smaka mer än så, så tar man mer! :-)
Hej! Hittade detta receptet och lagade det till middag idag. Pajen var mycket uppskattad av familjen, kommer laga den igen någon dag. Glad sommar!
Sara: Tack för din kommentar, vad glad jag blir att du delar med dig och en fin sommar till dig och familjen vetja!