Kall soppa för varma dagar
Idag tar vi bilen och styr mot Roslagens famn. Mamman fyller år, och det ska firas. För den som vill fira detta, eller för all del nöjer sig med att fira det fina vädret så är gazpacho-i-glas ett finfint tips för varma sommardagar. Har man vaknat på sin mest äventyrliga sida så vill jag påminna om receptet på kikärtsgazpachon med det spenat- och getostfyllda brödet. Om den kalla kikärtssoppan är en soppa för modiga, så är den klassiska gazpachon en soppa för alla.
Gazpacho
10 tomater
5 skivor bröd
1 röd paprika
1 grön paprika
1/3 gurka
0,5 gul lök
0,5 vitlöksklyfta
2-4 msk olivolja
1/2 citron
tabasco
salt och svartpeppar
Gör ett kryss i tomaterna (spara 2 till garnering) och skålla dem i kokande vatten så att skalen kan dras loss. Lägg tre skivor bröd i vatten. Mixa tomaterna tillsammans med lök, den röda paprikan och brödet till en slät soppa. Pressa i vitlök och citronsaft från en halv citron, tillsätt olivoljan. Smaka av med salt, svartpeppar och till exempel lite tabasco. Ställ soppan i kylskåpet. Finhacka gurka, tomat (ta bort innanmätet) och grön paprika. Gör brödkrutonger av 2-3 skivor bröd. Hetta upp en stekpanna, lägg i brödet som delats i kuber. Stek försiktigt så att alla sidorna får fin färg, men utan att brännas. Vid servering, pynta soppan med grönsakshack och brödkrutonger, eller servera detta i skålar vid sidan om så att var och en kan förse sig. (Som en del av en större buffé räcker soppan till att serveras ur 8-9 små glas, fyllda till hälften. Soppan kan förberedas dagen innan).
Publicerad i buffé, mamman, soppa | Kommentarer (16) Skriv ut inlägg16 kommentarer till “Kall soppa för varma dagar”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ååå… jag minns din kalla kikärtsoppa. Jag tänkte laga den men vågade aldrig ta steget. Det kanske är dags. Igår gjorde jag i allafall grillat polenta och det blev ju skitgott!
Jag har aldrig lagat gazpacho, men det låter gott och kikärtsversionen verkar inte dum den heller :) Trevlig helg!
Vilken härlig sommarbild! Ha en bra helg i Roslagen! :)
Jag är inte så förtjust i kalla soppor, så konstig är jag, men det kanske är dags och testa?!
Grattis mamma! <3
Jag håller med Hanna, kalla soppor är inte min grej, men nu när det är så varmt (och SKÖNT!) så kanske man skulle ge det en chans ändå? ;)
Vet att det kommer att bjudas på ”vanlig” gazpacho när vi ska äta borta på söndag och det ser vi fram mot. Och den där kikärtssoppan har jag bokmärkt för den ska vi testa! Låter absolut som en soppa som passar våra munnar!
Hoppas ni fåren fin firarhelg och att du får krama din mamma en hel massa,
Anki
Har gjort något liknande såå gott
Vilken vacker bild!
Hoppas att ni fick ett jättemysig födelsedagsfirande. Den där soppan skulle ha passat i dag, då vi haft kring 30 grader varmt här i Gävle. :)
Kram!
Så gott :-)
Ann-Louise: Kul att ni gillade polentan! :-)
Katarina: Trevlig helg vetja!
Tina: Tack så mycket, det var fint!
Hanna: Ja, kanske?
Anna: <3
Alexandra: Ja, ett måste!
Mårtenssons kök: :-D Hoppas ni får en fin äta-borta-kväll!
Milla: :-)
Emmy: Tack!
Camilla: Wow, jo, termometern visade höga siffror även här! Hurra för kall mat!
Linda: :-)
[...] Gazpacho som för övrigt är en prima mingelsoppa att servera ur glas på bufféer såhär års (samt ett [...]
[...] studentbuffétips Gazpacho i glas Västerbottensostpaj Örtkryddade parmarullar Publicerad i buffé, radiomat, tilltugg | Inga [...]
[...] Gazpacho Va? Kall och läskande tomatsoppa mitt i vintern? Ja, varför inte. En gazpacho är om inte annat oerhört gott när man börjar kravla sig upp ur en sådär lagom värdig [...]
[...] Gazpacho Kanske den godaste av tomatsoppor. Frys in i portionsförpackningar och ta fram när du är sugen [...]