Brödbak på muurikkan
Nu är vi hemma igen, med många bär, foton och recept i bagaget. På sommarkollot gräddade vi till exempel stompa på muurikkan en eftermiddag. Serverade med smör och västerbottensost, så tror jag bestämt att jag lyckades imponera på tre generationer finska släktingar. Inte illa, då samma tre generationer skakade på huvudet åt både ett och annat matexperiment jag ägnade mig åt under veckan vid uteköket.
Stompa
1 liter fint rågmjöl av fullkorn (eller rågsikt)
2-4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1,5 tsk fänkålsfrön
1,5 tsk anis
Blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och kryddor. Rör ner mjöl till en deg som släpper bunken. Platta ut tunna bröd, nagga med en gaffel och stek i torr panna någon minut på varje sida. Receptet räcker till en rejäl trave med bröd. Stompa bör ätas nygräddat.
Publicerad i bröd, Muurikka | Kommentarer (9) Skriv ut inlägg9 kommentarer till “Brödbak på muurikkan”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Stompa som är så gott :-), murrika verkar vara en himla kul pryl
Ser onekligen idylliskt och lockande ut och jag betvivlar inte att släktingarna blev imponerade;-)
Linda: Muurikkan är finfin!
Sofia: :-)
Låter som ett bröd helt i min smak!
Hälsar fröken Dill
Du är som en ljuvlig finsk dröm…
Fröken DIll: Det är ett bra utflykt- eller mellisbröd.
Ann-Louise: Haha, gulle dig!
Åh, vad gott. Måste ta fram muurikkan och baka på den igen snart.
Erika: Ja, mer muurikka-matlagning!
[...] I juli återsåg jag mitt fina utekök. På frågan om man kan vara förälskad i ett kök, så är svaret utan tvekan ja. [...]