6 veckor till första advent!
Igår kväll rörde jag ihop glögg i en 10 liters-hink. Planen är att vi om sex veckor firar första advent med att skåla i alldeles egen glögg. Receptet som ursprungligen kommer från GP tipsades det om i min lokalradio häromdan. Visserligen är det ju en fin tanke att alla i Uppsala står i köken och rör ihop glögg i hinkar nu i helgen. Men det här med att alla andra hann handla ingredienserna innan mig, där finns det så att säga viss förbättringspotential till nästa gång. Titta in flaskorna med svagdricka på bilderna. Först i den nionde mataffären stod svagdricka att finna och redan i butik nummer ett ruskade personalen på huvudet över det oförståeliga i att alla ville köpa 5 l svagdricka just den här dagen. Men nu är ju glöggen så gott som hemma, endast sex veckors nedräkning återstår.
Recept på GP:s dunderglögg
Blanda följande i en 10 liters-hink:
2,5 kg socker
5 skalade skivade råa potatisar
5 cm skalad färsk ingefära
1 baket bakjäst
1-2 paket russin
1 kanelstång
1 påse nejlikor
1 påse hela kardemummakärnor
Häll över 5 liter svagdricka och rör om.
Sätt plastfolie över hinken. Pick(ipick)a hål i plasten. Låt stå i rumstemperatur 3-6 veckor. Tappa upp i väl rengjorda flaskor med en hävert, utan att få med bottensatsen (Originalreceptet återfinns här).
Publicerad i copy-paste, glögg, radiomat | Kommentarer (51) Skriv ut inlägg51 kommentarer till “6 veckor till första advent!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Är det bara 6 veckor kvar till advent?! Oh, my dog!
Underbart med glögg! Vi brukar korka upp den första flaskan i slutet av oktober i den här familjen, men jag har ännu inte provat att göra egen. Den där glöggen är det ju faktiskt många som gör här i Götet, tack vara GP. Ska kanske ta och testa den i år.
Jag har aldrig gjort egen glögg men jag har funderat på det något år och jag har fått et jättebra recept så det kanske är dags i år :-)
Oj, oj är det redan dags! Tack för recept och påminnelse!
Så roligt att göra egen glögg!
Nä, nu lurar du mig att vilja göra egen glögg…
Ps. Ska vi ses en sväng på Hamburger Börs?
Vi har testat detta de senaste två åren, och det blir verkligen supergod glögg. Jag blev mest full i skratt när jag såg att du kör på samma blåa ton på plasthinken som jag. Det ser ju aningens suspekt ut!
GPs glögg är guld värd! Jag gjorde en sats för 5 år sen och varje år sen dess har jag lovat mig själv att göra den igen. Förra julen drack vi upp den sista skvätten så att i år SKA jag göra en ny sats. Tack för påminnelsen. :)
Men det luktar i garderoben.
Jepp! GP påminde i går. Med recept och allt. Herrejösses, vad tiden går! Snart advent. Men visst är det lite mysigt!
Såg just att Charlotta på Matrepubliken var igång på glöggen också, kul. Tänk att hösten går så fort… annars har jag fått lite dille på mulled cider http://taffel.se/recept/mulled-cider-mullig-cider
Nu blev jag riktigt inspirerad att göra egen glögg! Nu när kylan kommer börjar längtan efter det varma och vintriga. Dessvärre får jag vänta någon månad till innan det går att beställa mulled wine här i London.
Trevlig blogg!
Jag lovar att ha en blomma fäst någonstans om du har hatt och solglasögon! :-)
Helena: Ja visst är det märkligt, det känns ju som att det var (indian)sommar bara häromdan.
Tina: Kul, testa vetja!
Farmor: Varsågod!
Katarina: Ja, tror att det kommer blir en hel del sniffande i garderoben. Det doftar jul!
Moma: Lurar? Åh vad kul, klart vi ska! I fjol kunde man sitta någorlunda var man ville, hoppas man kan göra det i år med! :-D
Lotta: Men titta! Våra glögger måste vara kusiner! :-D
Ann-Louise: Hur har det kunnat undgå mig att alla gör GP:s glögg? Känns fint att få ansluta till skaran!
Carl: Jamen det doftar ju gott, jul!
Sofie: Jag längtar lite i smyg.
Anna B: Det kan jag förstå, tack för receptlänk, måste testas!
Matilda: Man kan göra fuskglögg med, utan att behöva vänta på Londonglögg eller 10 litershink.
Äppelvarianten m calvados: http://www.pickipicki.se/2010/11/godmorgon-kara-ni/
Fuskvariant på svartvinbärssaft: http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/08/lucka-8-jag-uppfinner-fuskgloggen/
Moma: Haha! Eventuellt reviderar jag igenkännstecknena något.
Oj är det bara så kort tid till jul! Jösses så tiden går… Dags att börja handla julklappar kanske?
Det här verkar ju spännande :)
Jag har förresten gjort din höstsallad med vitkål nu. Den ingick i en höstbuffé och var mycket uppskattad :)
Ha en fin vecka!
Vi satte vår glögg idag! Har dock vår i köket för jag tycker det luktar så himla gott! :=)
GP’s dunderglögg är det som gäller! Jag brukar inte sätta själv, men ma & pa brukar förbarma sig över mig.
Svagdricka lär jag nog inte hitta här, så mulled wine får duga, inte lika gott, men ger ändå den rätta stämningen.
Hittade denna hos Matrepubliken förra året och testade den. Har tom sparat ett par flaskor till i år, så nu får vi se hur den smakar efter ett års lagring.
Anna: Nej vet du vad, någon måtta får det vara!
Ansibecki: Hurra, vad kul! :-D
Charlotta: Jag blir alldeles lycklig varje gång jag öppnar hallgarderoben. Får din glögg stå i köket ska nog min också få göra det! :-)
Kim: Kål och glögg i Göteborg alltså, kul att ni håller ihop i vad ni gillar! ;-)
Hanna: Du får fuska: Äppelvarianten m calvados: http://www.pickipicki.se/2010/11/godmorgon-kara-ni/
Fuskvariant på svartvinbärssaft: http://kalender2009.pickipicki.se/2009/12/08/lucka-8-jag-uppfinner-fuskgloggen/
Emmy: Gött!
Tack för påminnelsen! Hoppas också på god glögg bjuda på!
Jag ska också svänga ihop en egen glögg, förutom lingonglöggen som vi alltid gör, och jag är lite orolig för det här med svagdrickan. Jag minns att det inte var så lätt att få fatt i den förra gången.
Viktoria: :-)
Må gott: Hur gör du lingonglöggen? Lingonglögg står på min att-laga-lista!
Må gott: Om din matbutik inte har svagdricka, så be dom beställa in!
Vad kan man använda istället för svagdricka? Jag bor i USA, så det funkar inte att be dem beställa i affären. Har sett någonstans att man kan ta hälften mörkt öl och hälften äppeljuice, men det känns inte helt rätt…
Har sökt Uppsala stad efter svagdricka utan resultat. Vilken butik hittade du det i? =)
Sara: oj, jag vet inte. Någon annan som vet?
Fredrik: Citygross! Luthagens livs skulle få in mer i veckan, men jag vill minnas att de bara säljer småflaskor= dyrare.
[...] Pickipicki skrev om glögg, jag gjorde glögg. [...]
Sara: jag bor också i USA och som du säger, här finns ingen svagdricka att tillgå. Jag har satt två satser i år: en med root beer och en med Goya Malta. De är så klart inte färdiga att dricka ännu, men doftmässigt skulle jag vilja påstå att den på root beer kommer att bli mest lik det svenska originalet.
En annan Sara: TACK du och alla ni som gör pickis kommentarsfält levande. <3 <3 <3
Här kommer en uppdatering från USA: glöm root beer! Den glögg som jag satte på Goya Malta blev hundra gånger bättre! Nästa år minskar jag nog mängden russin något eftersom maltan är ganska söt i sig själv (sötare än svensk svagdricka), men helt klart är att det gick alldeles utmärkt att byta ut svagdrickan mot annan dryck. Lycka!
Sara: TACK för att du tittar in och berättar, det skålar vi för!
[...] november hängde vi upp knäckebröd i taket i det röda köket. Samma månad kom glöggen ut ur garderoben och tappades upp på [...]
Den här glöggen gör jag nu för tredje året i rad, och den är verkligen jättegod. Just nu står den och jäser i mitt kök och sprider sina härliga kryddiga dofter omkring sig! Jag brukar ha i litet pomeransskal också för smakens skull!
Therese: Hurra! :-D
[...] blodapelsindryck Blinier med smetana, löjrom och finhackad rödlök Johans chokladganache Den hemgjorda glöggen Publicerad i brunch | Kommentarer (5) Skriv ut [...]
[...] inför julen och genom lite smart planering slippa stressa med allt sista veckan. Tinas fantastiska glögg provsmakades (det är inte för sent att sätta din egen!) och så pratade vi en del om min [...]
[...] Le Parfait har för övrigt ett väldigt trevligt glöggrecept om man inte varit smart och satt en garderobsglögg. [...]
[...] Le Parfait har för övrigt ett väldigt trevligt glöggrecept om man inte varit smart och satt en garderobsglögg. [...]
[...] Receptet finns här. Publicerad i glögg | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
[...] kalas där vi fyllde paketen med egentillverkade presenter som i fläderbubbel, granskottssirap och garderobsglöggen årgång -13. Vi har ätit melon och somliga drabbades av meloneufori på det där härliga viset. [...]
[...] med potatispuré, trattkantarellsås och rårörda lingon Den goda älgpastan Mammans älggryta Göteborgspostens dunderglögg (frågor och svar) Publicerad i älg, podcast, podcasten | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
[...] Dunderglöggen Glöggfrågor och svar Publicerad i glögg | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
Måste testas! Hur mycket alkohol blir det ungefär? Är gravid så det blir nog mest smuttning för mig..
Charlotte: Den blir mer alkoholstark än man kan tro, säkert runt 15 volymprocent.
Fick tag på 10 flaskor av Spendrups Gammaldags svagdricka men jag blev förvånad över att den innehåller sötningsmedel. Men jag provar att göra glöggen ändå.
Vad har potatisen för funktion?
Jonas: Potatisen bidrar till alkoholhalten i glöggen. Potatisen är stärkelserik, stärkelse -> glukos -> alkohol. Ungefär så. :-)
Äntligen är glöggen satt. nu är d bara att gå o sniffa jul i ett par veckor innan d e dags för provsmakning :)
Isflingan: Hurra, bra gjort!
gratis live streams…
6 veckor till första advent! | pickipicki…