Bästa Högbolimpan

den 22 januari 2012, kl 18:23

Ibland tänker jag tillbaka på skördefesten i Högbo, kvällen när vi åt och drack och nästan sprack. Rimligtvis borde jag ju fantisera om någon av de tolv ljuvliga rätterna, där den ena var än godare än den andra. Men nej, det är inte maten jag tänker på, utan självaste Högbolimpan. Jag vet, det här är nog beviset på att jag är ohälsosamt svag för söta filmjölks- och sirapslimpor. Just den här är dessutom något alldeles extra. Faktiskt så god att vi startade upp ett nytt brödbak i samma sekund som limpa nummer 1 kom ut ur ugnen. Bästa limpan, okej?

Högbolimpan
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
0,5 dl vetekli
3/4 dl rågkross
3/4 dl solrosfrön
1,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
1 dl russin
1 dl (skållade) mandlar
1 dl torkade aprikoser.

Blanda alla torra ingredienser, tillsätt därefter filmjölk och sirap samt mandlar och aprikoser som grohackats. Häll upp i smord 1,5-liters brödform. Strö över lite mjöl och grädda i 175 grader (mitt i ugnen) i ca 85-90 minuter.

Skriv ut inlägg

9 kommentarer till “Bästa Högbolimpan”

  1. Plommonet kl 18:54, den 22 januari 2012

    Filmjölks-och sirapslimpor är ju kända att vara något av det godaste brödet i mannaminne. Jag tror att jag ska göra din Högsbolimpa och sen matcha ihop den med mina två ostar som jag köpte med mig hem från Franrike. Den ena ligger tryggt nerstoppad i en plåtburk och den andra kurar ihop sig i min ena snowboadboots, dock väldigt väl inpackad. :P Säga vad en vill om franska köket och dess vegetariska fast food-utbud (i alla fall i Val Thorens) men de är ena jäklar på att göra goooda ostmackor! :)

  2. anna kl 20:30, den 22 januari 2012

    Gott med nybakat bröd!!

  3. Helena mitt i smeten kl 21:03, den 22 januari 2012

    Åh, det där måste vara gott! Jag var i Högbo i somras och älskade både platsen och maten på restaurangen!

  4. sofian kl 10:00, den 23 januari 2012

    åååh, den är ju så fruktansvert god!! När jag hade praktik på högbo åt jag ihjäl mig av dendär limpan till frukosten!

  5. Hanna kl 15:12, den 23 januari 2012

    Det ser riktigt gott ut!

  6. Loba kl 16:42, den 23 januari 2012

    Åh ja, filmjölkslimpor (eller, ja numera är det ju mest havregurtlimpor härhemma…) är verkligen det godaste brödet.

    Och tror du inte att tant läste Hög-bolibompa flera gånger innan poletten trillade ner?
    Någon behöver kaffe…

  7. tina kl 21:53, den 23 januari 2012

    Plommonet: Åh, jag tror jag kommer och hälsar på dig imorgon eller så! :-D

    Anna: Om!

    Helena: Ja, så himla fint ställe. Skulle vilja åka tillbaka vid tillfälle.

    Sofian: Lyllos dig!

    Hanna: Och det är det!

    Loba: Hahaha, hög-bolibompa! Kommer jag någonsin att kunna kalla limpan något annat nu? :-D

  8. Sirapstricket! | pickipicki kl 10:31, den 11 februari 2012

    [...] brödrecept för den som vill testa sirapstricket Högbolimpan Farmorslimpan Publicerad i farmor, husmorstrick, sirap | Inga kommentarer ännu(0) [...]

  9. Fulbröd, Stenmark och en sirapslimpa | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök kl 10:07, den 19 mars 2013

    [...] minnena av en varm sirapslimpa med smältande smör upp. Här kommer min variant, inspirerad av Högbolimpan som matbloggaren PickiPicki tipsade mig om. Servera limpmackan med smör som får smälta, en bit rökt korv och varför inte [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen