Finfina filodegsknyten med fetaost!

den 19 januari 2012, kl 07:15

Alldeles strax lagar vi filodegsknyten med fetaost och spenat i radion. För att komma i (grekisk) stämning laddar jag med en skål tjockyoghurt med honung och nötter till frukost. Ni skulle bara veta vilken start på en torsdag detta är. För om knytena är en tiopoängare, är frukosten så god att den nästan borde vara olaglig. Är det här verkligen vad man äter i ett land i kris? Jag tror bestämt att jag måste göra ett studiebesök snarast.

Filodegsknyten med fetaost och spenat
ett paket med filodegsark
150 g fetaost
1 ägg
40 g färsk bladspenat
färsk oregano
0,5 purjolök
olivolja
svartpeppar

Skär purjolöken tunt och stek mjuk i olja. Tillsätt grovhackad spenat och fräs ytterligare någon minut. Toppa med lite svartpeppar. Vispa upp ägget och smula ner fetaosten. Blanda ner den stekta purjolöken och spenaten. Dela filodegsarken i bitar som är ca 1*2 dm. Pensla ovansidan med olivolja. Lägg en dryg msk fyllning i ena hörnet, vik ihop till ett trekantigt paket. Det blir ca 8 filodegspaket. Pensla med olivolja och grädda på bakplåtspapper mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min.Servera med tzatziki (glöm inte myntan!) och rejält grekisk sallad. Räcker som förrätt för fyra eller huvudrätt till två.

Skriv ut inlägg

20 kommentarer till “Finfina filodegsknyten med fetaost!”

  1. Sara Andersson kl 08:01, den 19 januari 2012

    Gud vad gott! Jag lärde mig äta fetaost ganska nyligen och nu är det nästan min bästa grej. Spenat älskar jag och purjo är gott. Det här kan ju inte bli något annat än succé :)

  2. Fröken Dill kl 10:21, den 19 januari 2012

    Yes, jag har alla ingredienser hemma! Jag är ett geni… Detta ska vi smaska på till fredagsmyset.

  3. Katarina kl 10:33, den 19 januari 2012

    Ja, dessa är en favorit. Goda ingredienser gömmer sig i en knaprig deg!

  4. Hanna kl 11:49, den 19 januari 2012

    Haha, skön motivering till ett besök, och filodegsknytena ska jag absolut testa, älskar sådana små frasiga godsaker!

  5. anna kl 12:08, den 19 januari 2012

    Åå vad gott! Finns det kvar?

  6. Elin kl 13:44, den 19 januari 2012

    Smaker helt sikkert kjempe godt. Ser utrolig fristende og lekkert ut! :-)

  7. Ann-Louise kl 14:24, den 19 januari 2012

    Jag älskar hur du parar ihop dina fina knyten tillsammans med en söt och knaprig skål med tjock yoghurt. Kan man få en bättre start på dagen?!

  8. Sanna kl 16:46, den 19 januari 2012

    Lite lustigt! Har idag bloggat om fetaostsnurror och sen när jag nu går in här så skriver du om dessa härliga knyten :)

    Fetaost är så grymt gott och det finns så mycket man kan göra med de! Hoppas det gick bra på radion idag :)

    http://www.veckansmiddag.com/fetaostsnurror/

  9. Matilda kl 18:44, den 19 januari 2012

    O, så gott! Det här ska jag lägga till i min receptsamling! :)

  10. tina kl 19:52, den 19 januari 2012

    Sara: Det låter helt klart som något du borde testa! :-)

    Fröken Dill: Hurra!

    Katarina: :-)

    Hanna: Ja, nu måste jag nog åka till Grekland. Faktiskt.

    Anna: Fanns kvar. Men de sista gick åt till middagen.

    Elin: :-)

    Ann-Louise: Nä, jag tror inte det. Och så avslutade jag med några knyten till middag, kanske ska toppa med en skål yoghurt till efterrätt? Så är cirkeln sluten menar jag. :-)

    Sanna: Ska spanas in, tack för tips!

    Matilda: Gör det!

  11. NinaS. kl 22:31, den 19 januari 2012

    Filodeg, min all time favorite… och vilken drömfrukost :)

  12. tina kl 10:55, den 21 januari 2012

    Nina: :-)

  13. Emmy kl 13:56, den 21 januari 2012

    Åh, sådana här knyten har jag blivit bjuden på och de var himelsk goda! Jag har inte vågat mig på filodeg själv ännu… Dags att vara mindre feg kanske.

  14. Kim kl 15:00, den 21 januari 2012

    Åh, dreggel dreggel.

  15. Emmy kl 21:24, den 21 januari 2012

    Åh, jag har blivit bjuden på sådana knyten en gång och de var himelska! Jag har själv ännu inte vågat mig på filodeg. Kanske dags att sluta vara feg ;-)

  16. Plommonet kl 18:42, den 22 januari 2012

    Nu vill jag inte på något sätt påstå att det är synd om mig, men jag är så himla matlagningssugen sen min vecka i franska alperna. Filodegsknyten. Spenat. Kökspyssel. Mmmm. :) Jag tror jag ska ägna resten av bussresan åt att göra en veckomatsedel åt mig själv, där filodegsknytena får gå i spetsen! :)

  17. tina kl 18:53, den 22 januari 2012

    Emmy: O ja, för att inte säga omgående!

    Plommonet: Bra plan må jag säga! :-) Åh, trevlig hemresa. Hoppas ni kör försiktigt i snövädret.

  18. Isflingan kl 21:21, den 4 juli 2013

    D här var en perfekt lunch på en torsdag. Goda knyten med grekisk sallad o tzatziki passar perfekt på sommaren. O nu när jag har grekisk yoghurt över får jag väl äta lyxfrukost ett tag framöver oxå :) Har det blivit något studiebesök till landet med den goda maten än då?

  19. tina kl 10:24, den 8 juli 2013

    Isflingan: Nej, men jag skulle bra gärna vilja! :-D

  20. Malin kl 15:48, den 8 oktober 2015

    Hur länge håller de sig fräscha?
    Jag ska ha de på fest på lördag och vill helst göra dem i förväg! :)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen