Finfina filodegsknyten med fetaost!
Alldeles strax lagar vi filodegsknyten med fetaost och spenat i radion. För att komma i (grekisk) stämning laddar jag med en skål tjockyoghurt med honung och nötter till frukost. Ni skulle bara veta vilken start på en torsdag detta är. För om knytena är en tiopoängare, är frukosten så god att den nästan borde vara olaglig. Är det här verkligen vad man äter i ett land i kris? Jag tror bestämt att jag måste göra ett studiebesök snarast.
Filodegsknyten med fetaost och spenat
ett paket med filodegsark
150 g fetaost
1 ägg
40 g färsk bladspenat
färsk oregano
0,5 purjolök
olivolja
svartpeppar
Skär purjolöken tunt och stek mjuk i olja. Tillsätt grovhackad spenat och fräs ytterligare någon minut. Toppa med lite svartpeppar. Vispa upp ägget och smula ner fetaosten. Blanda ner den stekta purjolöken och spenaten. Dela filodegsarken i bitar som är ca 1*2 dm. Pensla ovansidan med olivolja. Lägg en dryg msk fyllning i ena hörnet, vik ihop till ett trekantigt paket. Det blir ca 8 filodegspaket. Pensla med olivolja och grädda på bakplåtspapper mitt i ugnen i 175 grader i ca 20 min.Servera med tzatziki (glöm inte myntan!) och rejält grekisk sallad. Räcker som förrätt för fyra eller huvudrätt till två.
Publicerad i filodeg, Grekland, radiomat | Kommentarer (20) Skriv ut inlägg20 kommentarer till “Finfina filodegsknyten med fetaost!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Gud vad gott! Jag lärde mig äta fetaost ganska nyligen och nu är det nästan min bästa grej. Spenat älskar jag och purjo är gott. Det här kan ju inte bli något annat än succé :)
Yes, jag har alla ingredienser hemma! Jag är ett geni… Detta ska vi smaska på till fredagsmyset.
Ja, dessa är en favorit. Goda ingredienser gömmer sig i en knaprig deg!
Haha, skön motivering till ett besök, och filodegsknytena ska jag absolut testa, älskar sådana små frasiga godsaker!
Åå vad gott! Finns det kvar?
Smaker helt sikkert kjempe godt. Ser utrolig fristende og lekkert ut! :-)
Jag älskar hur du parar ihop dina fina knyten tillsammans med en söt och knaprig skål med tjock yoghurt. Kan man få en bättre start på dagen?!
Lite lustigt! Har idag bloggat om fetaostsnurror och sen när jag nu går in här så skriver du om dessa härliga knyten :)
Fetaost är så grymt gott och det finns så mycket man kan göra med de! Hoppas det gick bra på radion idag :)
http://www.veckansmiddag.com/fetaostsnurror/
O, så gott! Det här ska jag lägga till i min receptsamling! :)
Sara: Det låter helt klart som något du borde testa! :-)
Fröken Dill: Hurra!
Katarina: :-)
Hanna: Ja, nu måste jag nog åka till Grekland. Faktiskt.
Anna: Fanns kvar. Men de sista gick åt till middagen.
Elin: :-)
Ann-Louise: Nä, jag tror inte det. Och så avslutade jag med några knyten till middag, kanske ska toppa med en skål yoghurt till efterrätt? Så är cirkeln sluten menar jag. :-)
Sanna: Ska spanas in, tack för tips!
Matilda: Gör det!
Filodeg, min all time favorite… och vilken drömfrukost :)
Nina: :-)
Åh, sådana här knyten har jag blivit bjuden på och de var himelsk goda! Jag har inte vågat mig på filodeg själv ännu… Dags att vara mindre feg kanske.
Åh, dreggel dreggel.
Åh, jag har blivit bjuden på sådana knyten en gång och de var himelska! Jag har själv ännu inte vågat mig på filodeg. Kanske dags att sluta vara feg ;-)
Nu vill jag inte på något sätt påstå att det är synd om mig, men jag är så himla matlagningssugen sen min vecka i franska alperna. Filodegsknyten. Spenat. Kökspyssel. Mmmm. :) Jag tror jag ska ägna resten av bussresan åt att göra en veckomatsedel åt mig själv, där filodegsknytena får gå i spetsen! :)
Emmy: O ja, för att inte säga omgående!
Plommonet: Bra plan må jag säga! :-) Åh, trevlig hemresa. Hoppas ni kör försiktigt i snövädret.
D här var en perfekt lunch på en torsdag. Goda knyten med grekisk sallad o tzatziki passar perfekt på sommaren. O nu när jag har grekisk yoghurt över får jag väl äta lyxfrukost ett tag framöver oxå :) Har det blivit något studiebesök till landet med den goda maten än då?
Isflingan: Nej, men jag skulle bra gärna vilja! :-D
Hur länge håller de sig fräscha?
Jag ska ha de på fest på lördag och vill helst göra dem i förväg! :)