Zucchinikollot
Vi är hemma från kollot nu. Sommarkollo, arbetskollo, vilokollo, bärkollo, finkollo. Och zucchinikollo! I ganska precis två veckor åt vi zucchini dagligen. Av just den anledningen vet jag inte riktigt hur jag tänkte när vi fyllde ett gäng tygkassar med zucchini och tog med hem. Vad finns det kvar att laga som vi inte redan ätit? Men kanske framförallt, vem av oss känner zucchinisuget? Om/när det vänder åter ska jag laga Johannas finalrätt från sista kollokvällen, zucchini fylld med köttfärs- och bönröra, gratinerad i ugn. Nu har jag inget recept, men tror mig veta att hon gjorde ungefär såhär: halvera zucchini på längden, gröp ur så mycket att det finns plats för fyllning men fortfarande zucchini kvar. Stek en köttfärsröra med lite lök, blandade bönor, tomater, kryddor och vad man gillar. Fyll zucchinigroparna med röra och lägg på plåt med bakplåtspapper. Gratinera i 200 grader tills zucchinin är mjuk rakt igenom. Toppa med liten riven ost mot slutet om inte förr. Servera med ugnsrostad potatis. Jo, det är precis lika gott som det låter.
Publicerad i sommarkollot, squash, zucchini | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “Zucchinikollot”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det är en rätt som jag gillar! Riktigt gott att göra samma sak med aubergine!
Tack för tipset, ska testa eftersom jag ska tillbaka till kollot och det lär ha kommit fram nya zucchinisar.
Massa zucchini alltså… ;o) Jag har två gula i kylen som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Är kanske lite smala och klena för att fyllas. Kanske har fler tips?
Kram Malin
Ps, Älskar mina mormorsfiltar, har många faktiskt och mormor har virkat dem alla.
Gott! Fylla goda saker med andra goda saker slår ju sällan fel. Som Marja redan skrivit är fylld aubergine också en höjdare. Nyfiken dock på hur man varierar zucchini i två veckor, du vill inte göra en lista? :)
Gratinerad squash med färsfyllning är även min favorit! Kan tipsa om att det är minst lika gott med en tonfiskröra i gratängen. Testa också att vända squaskskivor i mjöl och spiskummin och stek, mumma!
Min mamma odlade otroliga mängder med zucchini för ett år sedan och åt det hela tiden. Jag har recept på en zucchinikaka på min blogg. Som morotskaka fast med zucchini.
http://mumsfillibaba.blogspot.se/2011/09/koksalmanack-anno-1984.html
Här kommer recept:
http://miansblogg.blogspot.se/2007/08/falsk-ostkaka.html
Marja: Det kan jag tänka mig!
Mamman: Ja gör det vetja!
Malin: Vi testade att lägga in zucchini, bla efter det här receptet: http://www.alltommat.se/recept/Inlagd-zucchini-17104 Snyggt att vara gula och gröna!
Sara: En zucchinilista! Jag ska bjuda på ett inlägg med ett list-bevis! ;-)
Mollya: Spiskummin och mjöl, måste testa! Tack för tips! :-D
Sofie: Det har jag blivit bjuden på, men aldrig bakat själv. Kul med ett recept, tack! :-)
Mian: Falsk ostkaka! Måste spanas in genast, tack för receptlänk! :-)
[...] zucchini (salt, peppar, ev vitlök) Skivad grillad zucchini Zucchiniplättar med kallrökt lax Köttfärsfylld gratinerad zucchini Zucchini i pyttipanna Grönsakstårta Zucchini i ratatouille Ratatouille på pizza Tunt skivad [...]
Bra idé på vad man kan göra med dessa ganska tråkiga zucchinis :)
Skyltskåp: Tråkiga! :-)