Idag fyller han år!
Det finns dom som tror att det är jag som är pickipicki, men då har man missat en viktig del av sanningen. Han som alltid handlar på väg hem från jobbet, han som håller vägen fri när jag far fram i köket som en virvelvind, han som diskat varje kväll så länge jag kan minnas. Han som knäpper världens finaste foton och han som ser till att jag kommer upp ur sängen varje morgon fast jag egentligen inte vill. Som om han inte vore bra nog så har han bakat världens godaste chokladtårta och säger att halva är min. Idag fyller han år.
Veronicas chokladtryffeltårta
2oo g vetemjöl
200 g strösocker
40 g kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 st stora ägg
1,5 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
175 g smör
0,5 dl rom
Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt därefter gräddfil och smält smör. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Smeten är tänkt att gräddas i två formar för att kunna bli fyra bottnar. Häll häften av smeten i en rund smord och bröad ugnsform med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 180 grader i 25-35 min, göra samma sak med andra hälften.
Chokladglasyr:
75 g smör
175 g mörk choklad (max 70% kakao)
300 g florsocker
3 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
125 ml gräddfil
Smält smör och choklad i vattenbad. Rör sedan ner sirap, gräddfil och vaniljsocker. Sikta därefter ner florsockret, lite i taget och rör till en slät glasyr.
Till chokladtryffeln:
2,5 dl grädde
1 msk honung
1,5 msk socker
100 gram fin mörk choklad
1 msk smör
Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt honung. Bryt därefter ner chokladen i mindre bitar i en bunke och häll över den varma gräddblandningen samt smöret. Mixa till en slät smet med stavmixer. Låt tryffeln stelna i kylskåp (några timmar), rör om ibland.
När tårtan ska plockas ihop gör såhär (det här kan med fördel göras en eller två dagar innan kalaset): Dela tårtbottnarna på mitten (födelsedagsbarnet använde 3 av 4 bottnar, vart den järde tog vägen förtäljer inte historien. På den understa botten skvätt över 0,5 dl rom. Bred över ett lager glasyr , lägg på botten nr 2. Bred ut chokladtryffeln. På lager tre, toppa hela tårtan med resterande mängd glasyr. Recept som vanligt från vår (matbloggs-)idol.
Publicerad i Carl-är-genial, choklad, Momas Kitchen, tårta | Kommentarer (22) Skriv ut inlägg22 kommentarer till “Idag fyller han år!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilken fin o kärkeksfull beskrivning! Var rädd om honom! :)
Grattis världens bästa Carl!
Låter som att du har en riktig toppenkarl. :-)
Grattis! Och – vilken fin kärleksförklaring!
SÅ härligt med födelsedag! Perfekt att smaska choklad såklart :)
Hurra & Grattis till C!
Stort grattis på födelsedagen Carl! :)
Kärleken är finast & framför allt om den innebär en diskare på köpet. ;)
Stort grattis till Carl & till er!
xoxo
Grattis till Carl! Så fint skrivet av dig!
Men hipp hipp hurra för Carl!
Jag fällde nästan en tår, så fint skrivet var det! Det där med diskningen går dock att diskutera! Grattis Caaaarl!
Hipp hipp hurra!
Tack för gratulationerna! :-)
Gulle: <3
Jag har också en sån där fantastisk människa i min lägenhet, som kommer med kaffe på morgonen till sängen :)
Du tar så otroligt fina bilder, ljusa och fina. Vad använder du för utrustning för att få till ljuset sådär bra på vintern? Mina bilder blir hemska nu i vintermörkret.
Carl: Du är.
Annica: Tack snälla du. Utöver att jag har han som knäpper världens finaste bilder att tillgå (så gillar han att köpa flådig kamerautrustning. Såhär ser det ut bakom kulisserna när vi fotar: http://www.pickipicki.se/2012/07/i-pickipickifabriken/ Det är alltså fusk i form av blixtar och skärmar som gör att vintern och mörkret aldrig får något grepp om oss (eller åtminstone våra matbilder).
Vilken tårta vill ha nu:)
Ha ett trevligt födelsedagsfirande
Stort grattis till Carl!
Jag har också varit sugen på att testa Momas goda chokladtårta. Låter helt galet god!
Milla: Tack, det hade vi.
Emmy: Tårtan ÄR fantastisk, min favorit.
Hipp hipp hurra några dagar för sent! Hoppas att ni båda hade en härlig dag och åt upp hela tårtan! ;)
Tina N: Tårtan är slut, jag åt otippat många bitar själv.
Wow vilken god tårta! Den var värd varenda minut den tog att tillaga. Jag säger som Linda sa igår: Tårtan var magisk!!! :)
Isflingan: Vad kul att du bakade just den här, en av mina favoriter. Hoppas att födelsedagen var prima. <3