Idag fyller han år!

den 16 januari 2013, kl 18:02

Det finns dom som tror att det är jag som är pickipicki, men då har man missat en viktig del av sanningen. Han som alltid handlar på väg hem från jobbet, han som håller vägen fri när jag far fram i köket som en virvelvind, han som diskat varje kväll så länge jag kan minnas. Han som knäpper världens finaste foton och han som ser till att jag kommer upp ur sängen varje morgon fast jag egentligen inte vill. Som om han inte vore bra nog så har han bakat världens godaste chokladtårta och säger att halva är min. Idag fyller han år.

Veronicas chokladtryffeltårta
2oo g vetemjöl
200 g strösocker
40 g kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 st stora ägg
1,5 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
175 g smör
0,5 dl rom

Vispa ägg och socker fluffigt, tillsätt därefter gräddfil och smält smör. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Smeten är tänkt att gräddas i två formar för att kunna bli fyra bottnar. Häll häften av smeten i en rund smord och bröad ugnsform med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 180 grader i 25-35 min, göra samma sak med andra hälften.

Chokladglasyr:
75 g smör
175 g mörk choklad (max 70% kakao)
300 g florsocker
3 tsk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
125 ml gräddfil

Smält smör och choklad i vattenbad. Rör sedan ner sirap, gräddfil och vaniljsocker. Sikta därefter ner florsockret, lite i taget och rör till en slät glasyr.

Till chokladtryffeln:
2,5 dl grädde
1 msk honung
1,5 msk socker
100 gram fin mörk choklad
1 msk smör

Blanda grädde och socker i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt honung. Bryt därefter ner chokladen i mindre bitar i en bunke och häll över den varma gräddblandningen samt smöret. Mixa till en slät smet med stavmixer. Låt tryffeln stelna i kylskåp (några timmar), rör om ibland.

När tårtan ska plockas ihop gör såhär (det här kan med fördel göras en eller två dagar innan kalaset): Dela tårtbottnarna på mitten (födelsedagsbarnet använde 3 av 4 bottnar, vart den järde tog vägen förtäljer inte historien. På den understa botten skvätt över 0,5 dl rom. Bred över ett lager glasyr , lägg på botten nr 2. Bred ut chokladtryffeln. På lager tre, toppa hela tårtan med resterande mängd glasyr. Recept som vanligt från vår (matbloggs-)idol.

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Idag fyller han år!”

  1. Sara kl 18:19, den 16 januari 2013

    Vilken fin o kärkeksfull beskrivning! Var rädd om honom! :)

  2. Johanna kl 19:21, den 16 januari 2013

    Grattis världens bästa Carl!

  3. Monita kl 19:25, den 16 januari 2013

    Låter som att du har en riktig toppenkarl. :-)

  4. Sara kl 19:34, den 16 januari 2013

    Grattis! Och – vilken fin kärleksförklaring!

  5. Marja - Baka Sockerfritt kl 20:40, den 16 januari 2013

    SÅ härligt med födelsedag! Perfekt att smaska choklad såklart :)

  6. Helena kl 21:10, den 16 januari 2013

    Hurra & Grattis till C!

  7. Robin kl 21:26, den 16 januari 2013

    Stort grattis på födelsedagen Carl! :)

  8. Ann-Louise kl 21:44, den 16 januari 2013

    Kärleken är finast & framför allt om den innebär en diskare på köpet. ;)
    Stort grattis till Carl & till er!
    xoxo

  9. Katarina kl 02:36, den 17 januari 2013

    Grattis till Carl! Så fint skrivet av dig!

  10. Hilda kl 15:03, den 17 januari 2013

    Men hipp hipp hurra för Carl!

  11. adonym kl 15:13, den 17 januari 2013

    Jag fällde nästan en tår, så fint skrivet var det! Det där med diskningen går dock att diskutera! Grattis Caaaarl!

  12. Sara på Vardag.nu kl 18:19, den 17 januari 2013

    Hipp hipp hurra!

  13. carl kl 07:06, den 18 januari 2013

    Tack för gratulationerna! :-)

    Gulle: <3

  14. Annica Långvall kl 10:30, den 18 januari 2013

    Jag har också en sån där fantastisk människa i min lägenhet, som kommer med kaffe på morgonen till sängen :)

    Du tar så otroligt fina bilder, ljusa och fina. Vad använder du för utrustning för att få till ljuset sådär bra på vintern? Mina bilder blir hemska nu i vintermörkret.

  15. tina kl 13:34, den 18 januari 2013

    Carl: Du är.

    Annica: Tack snälla du. Utöver att jag har han som knäpper världens finaste bilder att tillgå (så gillar han att köpa flådig kamerautrustning. Såhär ser det ut bakom kulisserna när vi fotar: http://www.pickipicki.se/2012/07/i-pickipickifabriken/ Det är alltså fusk i form av blixtar och skärmar som gör att vintern och mörkret aldrig får något grepp om oss (eller åtminstone våra matbilder).

  16. milla kl 19:45, den 19 januari 2013

    Vilken tårta vill ha nu:)
    Ha ett trevligt födelsedagsfirande

  17. Emmy kl 00:14, den 20 januari 2013

    Stort grattis till Carl!
    Jag har också varit sugen på att testa Momas goda chokladtårta. Låter helt galet god!

  18. tina kl 20:08, den 20 januari 2013

    Milla: Tack, det hade vi.

    Emmy: Tårtan ÄR fantastisk, min favorit.

  19. Tina N kl 12:53, den 22 januari 2013

    Hipp hipp hurra några dagar för sent! Hoppas att ni båda hade en härlig dag och åt upp hela tårtan! ;)

  20. tina kl 16:06, den 22 januari 2013

    Tina N: Tårtan är slut, jag åt otippat många bitar själv.

  21. Isflingan kl 07:25, den 20 februari 2014

    Wow vilken god tårta! Den var värd varenda minut den tog att tillaga. Jag säger som Linda sa igår: Tårtan var magisk!!! :)

  22. tina kl 20:17, den 20 februari 2014

    Isflingan: Vad kul att du bakade just den här, en av mina favoriter. Hoppas att födelsedagen var prima. <3

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen