När kungligheten kom till stan

den 11 juni 2013, kl 20:24

Jag hade inte sett henne på ett halvår, men igår kom hon med tåget. Och som en riktig kunglighet glittrade och glimmade hon när hon fastnade på bild. Vi pratar alltså om tjejen som ägnat de senaste sex månaderna åt att på andra sidan jordklotet laga sig igenom pickis arkiv. Jo, jag lovar att det är sant och hon borde belönas med guldmedalj för den bedriften. Med sig i packningen hade hon en australiensisk mattidning med inringade recept som skulle passa pickis smak. Här är det första utvalda receptet, en citrontårta som visade sig vara frisk och söt på en och samma gång. Toppad med dom obligatoriska jordgubbarna kan jag tänka mig att den här citronmättade tårtan passar prima på vilket midsommarbord som helst.

Citrontårta med färskostkräm,
lemon curd och bär
Kakbotten:
250 g rumsvarmt smör
3 ekocitroner (rivet citronskal och saft)
330 g strösocker
4 ägg
300 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
140 g tjockyoghurt

Fyllning:
125 g smör
2 ägg
3 ekocitroner (saft)
1 tsk rivet citronskal
150 g strösocker
250 g färskost

Lägg bakplåtspapper i en rund bakform med avtagbara kanter. Vispa smör, socker och citronzest fluffigt i en bunke. Vispa därefter ner ett ägg i taget. Rör sedan sedan ner yoghurt, citronsaft och siktat mjöl. Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen i 160 grader i 90 min, eller tills kakan är genomgräddad. Vispa under tiden ihop lemon curd såhär: tillsätt smör i en kastrull, vispa ner ägg, citronsaft, skal och socker. Rör hela tiden på låg värme tills curden tjocknar, ca 10 min. Ställ svalt i ett par timmar. Vispa färskosten fluffig med elvisp, rör ner en dryg dl av curden. När kakbotten svalnat, dela i tre lika tjocka bottnar. På lager 1 bred ut 1/3 av den vispade färskosten och lägg över nästa botten. Bred även här ut 1/3 av färskosten och toppa med översta lagret kakbotten. Toppa med resterande färskost och överst lemon curd och bär.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen