När kungligheten kom till stan

den 11 juni 2013, kl 20:24

Jag hade inte sett henne på ett halvår, men igår kom hon med tåget. Och som en riktig kunglighet glittrade och glimmade hon när hon fastnade på bild. Vi pratar alltså om tjejen som ägnat de senaste sex månaderna åt att på andra sidan jordklotet laga sig igenom pickis arkiv. Jo, jag lovar att det är sant och hon borde belönas med guldmedalj för den bedriften. Med sig i packningen hade hon en australiensisk mattidning med inringade recept som skulle passa pickis smak. Här är det första utvalda receptet, en citrontårta som visade sig vara frisk och söt på en och samma gång. Toppad med dom obligatoriska jordgubbarna kan jag tänka mig att den här citronmättade tårtan passar prima på vilket midsommarbord som helst.

Citrontårta med färskostkräm,
lemon curd och bär
Kakbotten:
250 g rumsvarmt smör
3 ekocitroner (rivet citronskal och saft)
330 g strösocker
4 ägg
300 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
140 g tjockyoghurt

Fyllning:
125 g smör
2 ägg
3 ekocitroner (saft)
1 tsk rivet citronskal
150 g strösocker
250 g färskost

Lägg bakplåtspapper i en rund bakform med avtagbara kanter. Vispa smör, socker och citronzest fluffigt i en bunke. Vispa därefter ner ett ägg i taget. Rör sedan sedan ner yoghurt, citronsaft och siktat mjöl. Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen i 160 grader i 90 min, eller tills kakan är genomgräddad. Vispa under tiden ihop lemon curd såhär: tillsätt smör i en kastrull, vispa ner ägg, citronsaft, skal och socker. Rör hela tiden på låg värme tills curden tjocknar, ca 10 min. Ställ svalt i ett par timmar. Vispa färskosten fluffig med elvisp, rör ner en dryg dl av curden. När kakbotten svalnat, dela i tre lika tjocka bottnar. På lager 1 bred ut 1/3 av den vispade färskosten och lägg över nästa botten. Bred även här ut 1/3 av färskosten och toppa med översta lagret kakbotten. Toppa med resterande färskost och överst lemon curd och bär.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “När kungligheten kom till stan”

  1. eastcoastmom, Madrid kl 20:46, den 11 juni 2013

    Det låter jättegott med citrontårta, den ska jag absolut baka!

  2. Martina kl 21:32, den 11 juni 2013

    Låter ju fantastiskt god! Ja, du får nog fixa en guldmedalj till henne ;-)

  3. tina kl 22:19, den 11 juni 2013

    Eastcoastmom: Ja gör det vetja!

    Martina: Haha ja!

  4. Isflingan kl 15:44, den 12 juni 2013

    Värdparet i det röda köket är definitivt värda ett besök av en kunglighet :)

  5. Nena kl 23:39, den 12 juni 2013

    Haller med att den ser riktigt god ut :))
    Kramar,
    Nena

  6. tina kl 10:57, den 13 juni 2013

    M: <3

    Nena: Kram!

  7. Hanna kl 14:46, den 13 juni 2013

    En kaka för kontoret helt klart! :)

  8. Kim kl 17:56, den 13 juni 2013

    Wow – helt i min smak. Älskar citrus! (och sött)

  9. Lotta kl 18:43, den 13 juni 2013

    Oj, vad god den ser ut! Ska försöka övertala sonen att det är DEN han vill ha på sin födelsedag. Inte en dinosaurietårta.

  10. Moma kl 20:43, den 13 juni 2013

    Tårta- jag älskar tårta!

  11. tina kl 09:52, den 14 juni 2013

    Hanna: Ditt kontor alltså, kan man sommarjobba där?

    Kim; Jag med!

    Lotta: Haha!

    Moma: :-D

  12. mamman kl 09:34, den 16 juni 2013

    Kan man beställa? Kakan låter som jag skulle tycka om den. Vad sägs om midsommartårta och lägga till jordgubbar.

  13. Mårtenssons kök kl 19:36, den 16 juni 2013

    WOW, vilken grej, det är ju precis som i filmen ju. Kan förstå att du måste känna dej stolt och med all rätt så.
    Citron är ju en favoritsmak i vårt kök, så den borde ju vara en perfekt inspiration till fruns kommande födelsedag, vi tackar!

    Kramar

  14. tina kl 19:54, den 16 juni 2013

    Mamman: :-) Ja vi får se vad det blir för midsommartårta. Den här får vi fika på tillsammans i sommar oavsett om det blir i midsommar eller inte.

    Mårtenssons: :-) Kram!

  15. Citrontårta med färskostkräm och lemoncurd | Matarkivet kl 10:05, den 14 juli 2013

    [...] här fräscha citrontårtan hittade jag receptet på hos Pickipicki, men jag hade nog en större form än Tina och delade därför min kaka i två delar istället för [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen