När kungligheten kom till stan
Jag hade inte sett henne på ett halvår, men igår kom hon med tåget. Och som en riktig kunglighet glittrade och glimmade hon när hon fastnade på bild. Vi pratar alltså om tjejen som ägnat de senaste sex månaderna åt att på andra sidan jordklotet laga sig igenom pickis arkiv. Jo, jag lovar att det är sant och hon borde belönas med guldmedalj för den bedriften. Med sig i packningen hade hon en australiensisk mattidning med inringade recept som skulle passa pickis smak. Här är det första utvalda receptet, en citrontårta som visade sig vara frisk och söt på en och samma gång. Toppad med dom obligatoriska jordgubbarna kan jag tänka mig att den här citronmättade tårtan passar prima på vilket midsommarbord som helst.
Citrontårta med färskostkräm,
lemon curd och bär
Kakbotten:
250 g rumsvarmt smör
3 ekocitroner (rivet citronskal och saft)
330 g strösocker
4 ägg
300 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
140 g tjockyoghurt
Fyllning:
125 g smör
2 ägg
3 ekocitroner (saft)
1 tsk rivet citronskal
150 g strösocker
250 g färskost
Lägg bakplåtspapper i en rund bakform med avtagbara kanter. Vispa smör, socker och citronzest fluffigt i en bunke. Vispa därefter ner ett ägg i taget. Rör sedan sedan ner yoghurt, citronsaft och siktat mjöl. Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen i 160 grader i 90 min, eller tills kakan är genomgräddad. Vispa under tiden ihop lemon curd såhär: tillsätt smör i en kastrull, vispa ner ägg, citronsaft, skal och socker. Rör hela tiden på låg värme tills curden tjocknar, ca 10 min. Ställ svalt i ett par timmar. Vispa färskosten fluffig med elvisp, rör ner en dryg dl av curden. När kakbotten svalnat, dela i tre lika tjocka bottnar. På lager 1 bred ut 1/3 av den vispade färskosten och lägg över nästa botten. Bred även här ut 1/3 av färskosten och toppa med översta lagret kakbotten. Toppa med resterande färskost och överst lemon curd och bär.
Publicerad i citron, tårta | Kommentarer (15) Skriv ut inlägg15 kommentarer till “När kungligheten kom till stan”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det låter jättegott med citrontårta, den ska jag absolut baka!
Låter ju fantastiskt god! Ja, du får nog fixa en guldmedalj till henne ;-)
Eastcoastmom: Ja gör det vetja!
Martina: Haha ja!
Värdparet i det röda köket är definitivt värda ett besök av en kunglighet :)
Haller med att den ser riktigt god ut :))
Kramar,
Nena
M: <3
Nena: Kram!
En kaka för kontoret helt klart! :)
Wow – helt i min smak. Älskar citrus! (och sött)
Oj, vad god den ser ut! Ska försöka övertala sonen att det är DEN han vill ha på sin födelsedag. Inte en dinosaurietårta.
Tårta- jag älskar tårta!
Hanna: Ditt kontor alltså, kan man sommarjobba där?
Kim; Jag med!
Lotta: Haha!
Moma: :-D
Kan man beställa? Kakan låter som jag skulle tycka om den. Vad sägs om midsommartårta och lägga till jordgubbar.
WOW, vilken grej, det är ju precis som i filmen ju. Kan förstå att du måste känna dej stolt och med all rätt så.
Citron är ju en favoritsmak i vårt kök, så den borde ju vara en perfekt inspiration till fruns kommande födelsedag, vi tackar!
Kramar
Mamman: :-) Ja vi får se vad det blir för midsommartårta. Den här får vi fika på tillsammans i sommar oavsett om det blir i midsommar eller inte.
Mårtenssons: :-) Kram!
[...] här fräscha citrontårtan hittade jag receptet på hos Pickipicki, men jag hade nog en större form än Tina och delade därför min kaka i två delar istället för [...]