Inlägget kan innehålla spår av ägg och nötter

den 4 november 2013, kl 18:12

I exakt två månader har vi sörjt att världens bästa grannar packade ihop sitt hem och flyttade ifrån oss. Grannarna som utöver allt annat fint såg till att vi grillade minst en gång i veckan, fyllde vår fikakvot med råge och som alltid hade reservmaterial att låna ut när ingredienserna i det röda köket krisade. I helgen tog vi oss samman och försökte tänka ut någon fördel med att dom flyttat. Vi kom inte på någon alls, men så slog det oss att vi nu kan återinföra nötter i vårt hem utan rädsla för att ägg- och nötallergiske treåringen ska få i sig något han inte borde äta. Så i lördags vispade vi maränger och igår for vi till affären och kom hem med ett halvt kilo nötter och frön i bagaget. Nu har vi alltså två plåtar maränger och kökets största glasburk fylld med mitt livs bästa müsli, men det hjälpte visst inte. Saknaden är oförändrad.

Supermüsli med havtorn och kanel
200 g hasselnötter
200 g solroskärnor
100 g pumpafrön
6 dl havregryn
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl linfrön
4 tsk kanel
1 dl hett vatten
4 tsk havtornspulver
0,5 dl rapsolja
3 msk honung

Blanda nötter, frön och flingor i en stor bunke. Rör ner havregryn och kanel. Rör ut havtornspulvret i hett vatten. Tillsätt olja och honung och rör ner vätskan i müslibladningen. Bred ut müslin på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i 200 grader ca 20 min, rör om några gånger under tiden så att inte müslin bränns vid.

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Inlägget kan innehålla spår av ägg och nötter”

  1. Sandra kl 22:44, den 4 november 2013

    Åh. Gulle! Som vi saknar er med! Förutom att vara de trevligaste grannarna man kunde ha, satte ni oxå guldkant på vår trötta småbarnstillvaro. Sicken lyx att få ta del av massa gott som trollades fram i röda köket! :) tur att vi ses snart! (Och sicken otur att vi bokade in oss på en fredagkväll precis när återinförseln hade skett! Haha! Vilka jobbiga grannar vi måste ha varit!)

  2. Plommonet kl 09:49, den 5 november 2013

    Åh, vad tråkigt att bli av med så fina grannar! Men det var en himla trevlig müsli ni visade ihop. Havtornspulver, vart hittar man det? Och smakar det något av det? MVH Nyfiken

  3. Sanna kl 20:18, den 5 november 2013

    Min mamma är ett müsli-freak. Hon äter det VARJE kväll. Så när vi ringer varandra så brukar hon säga ”Gissa vad jag äter!”. Alltid lika klurigt.

    Därför har jag blivit tvärtom. Jag kan inte med müsli alls. Det är ett evigt tuggande. Men, jag tycker alltid det ser så vackert och gott ut. Så jag nöjer mig med att titta och njuta med ögat. Gör det lite nu med, på håll :)

  4. Kim kl 22:50, den 5 november 2013

    Ja men precis: var hittar man havtornspulver? och var hittar man såna fina grannar – vill ha!

  5. Sandras Matkrypin kl 00:30, den 6 november 2013

    Åh, sådana grannar vill jag också ha!
    Müslin låter verkligen god, men vart får man tag på havtornspulver? :)

  6. sara kl 08:33, den 6 november 2013

    Nu har jag äntligen tagit tag i studentmatbloggen jag funtat på så länge!! Hoppas ni tittar in! :)Muslin ser fantastiskt ut! hittade havtorn på Alnarp skolområde igår.. lycka!! :D

  7. sara kl 08:33, den 6 november 2013
  8. Helene kl 11:16, den 6 november 2013

    Ser verkligen gott ut!

    Vad blir det för smak med havtornspulver?

  9. Hanna kl 12:49, den 6 november 2013

    Vilket tomrum… Hoppas de inte flyttat för långt bort!

  10. Sonja {Dagmars Kitchen} kl 16:11, den 6 november 2013

    Så trist med era grannar… Finns inget bättre än goda grannar som man kan umgås med helt opretentiöst! Men nötterna var väl i alla fall en liiiten bra sak med det hela. Även om det inte blev bättre av det. Müslin ser väldans god ut och vad spännande med havtornspulver i ingredienslistan!

  11. Ann-Sofi MATSAFARI kl 16:29, den 6 november 2013

    Tur att en musli kan pigga upp tillfälligt i en stor sorg:) Ni får flytta efter helt enkelt.

  12. tina kl 22:54, den 6 november 2013

    Sandra: :-) Oroa er inte, alla nötter hamnade müslin och den var så god att den är så gott som slut! Hoppas dock att ni inte är allergiska mot byggdamm, hoho!

    Plommonet: Men titta, müslimästarinnan! Havtornspulver är gott att strö på yoghurt. Nästa gång ska jag ha mer i müslin, C kunde inte sätta fingret på vad för extra krydda som var i mer än att det var ”något annorlunda”. Har fått burken och vet tyvärr inte var den är köpt, står inget på mer än att det går åt 5 kg bär för 300 g pulver. :-) Jag ska fråga Johan som jag fått burken av och återkomma. Om man snabbgooglar ser det ut som att den finns i diverse nätbutiker om inte annat, kan gissa att den även finnas att hitta i hälsokostbutiker och liknande.

    Sanna: Det var en fin tradition din mamma har! :-) Jag ska nog efterapa müsli-var-kväll.

    Kim och Sandra: Dom bästa grannar! Var man kan hitta havtornspulvret? Se svaret till Plommonet ovan.

    Sara: Kul, både blogg (ska spejas in) och havtornslycka (trodde säsongen var över).

    Helene: Havtornspulvret smakar havtorn, däremot ska jag ha mer i müslin nästa gång för mer smak.

    Hanna: Jo, alldeles för långt bort!

    Sonja: :-)

    Ann-Sofi: Åh, jag tror inte det.

  13. Mille kl 10:03, den 26 november 2013

    Hej,
    Som vanligt så blir jag så glad när jag tittar in här hos dig. Snyggt, tydligt och sjukt goda recept.
    Stort tack!!
    ~Mille

  14. tina kl 18:23, den 26 november 2013

    Mille: Åh tack, vad snäll du är!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen